10 tips när du ska provköra en begagnad bil

Att testköra och göra en enklare kontroll av en begagnad bil innan du köper den är en god idé. Både för att känna att modellen är rätt för dig – och för att undersöka så att bilen inte har några dolda fel. Här ger vi på blipp dig 10 enkla tips för att du ska lyckas med provkörningen och genomgången av din nya bil.

Funderar du på att byta bil? Kanske har du redan läst på en del och hittat de bilmodellerna som du tror fyller dina behov. Nästa steg är att hitta rätt bil av rätt bilmodell. Till slut hittar du den perfekta pärlan med precis den utrustning du behöver.

Då är det dags att titta på bilen och förhoppningsvis få göra en provkörning. Det är ett bra tillfälle att se om bilen har något problem med drivlinan, styrningen, fjädringen bromsar och andra viktiga detaljer. Tittar du på flera bilar kan det vara bra att provköra dem på samma dag så att du kan jämföra.

Många bilspekulanter tar bara en kort tur, men finns det möjlighet så är en längre provtur på flera olika vägar att föredra. Ja, det finns risk att säljaren tycker att du är en ”däcksparkare”, men är du seriöst intresserad av att göra affär kommer hen att förlåta dig.

Var du lägger ribban i din provkörning avgör du själv. Är bilen nästan ny och bara har gått en kort sträcka kan du göra en mindre ambitiös kontroll. Är bilen något äldre och har gått långt kan du ta den till en teststation för att vara på den säkra sidan. Då får du en oberoende och fackmannamässig genomgång av bilens skick.

Låt gärna säljaren följa med i bilen så kan han berätta mer om bilens funktioner och eventuella svagheter.     Om du provkör en bil som är mycket finare än den du kör i dag kan det vara svårt att upptäcka eventuella svagheter. Det är lätt att bli förblindad av komforten och lyxen i en fin premiumbil. Men om du provkör flera bilar så får du referenser och kan jämföra.

Provkörningen är inte bara till för att du ska hitta fel. Det är också viktigt att bilmodellen och motoralternativet känns rätt för dig. Bilens karaktär och utrustning ska matcha din egen personlighet och dina behov.

När det kommer till inspektionen av bilens kaross och lackering kan det faktiskt vara enklare att hitta eventuella brister på en bil som säljs privat, då bilar som säljs hos bilhandlare är rekonditionerad och polerade, något som kan göra skador svårare att upptäcka.

Få hjälp av blipp med din bilaffär

Gör gärna en checklista och gå igenom dessa saker:

1. Gör research

Innan du ger dig ut på provkörning bör du ha läst på så mycket som möjligt om modellen. Läs gärna recensioner, prova bygg- och prisverktyg och läs på om modellen. Läs gärna olika tester i tidningar, både för nya bilar och begagnattester. Det kommer att hjälpa dig att göra ett medvetet och bra val. Med hjälp av blipp kan du också kontrollera bilen du är intresserad av.

2. Kontrollera bilens utsida

Gå runt karossen och titta efter bucklor, repor, rost och stenskott. Det är bra att veta hur bilen ser ut, så du inte får några obehagliga överraskningar efter köpet.

Kontrollera så att dörrar och luckor stängs lätt och utan att ta i. Tar något emot kan det vara tecken på en tidigare krockskada. Kontrollera rutorna efter sprickor eller stenskott. Kontrollera däcken - de ska ha gott om mönsterdjup, minst 3 mm, och vara jämnt slitna. Avgasröret - kontrollera så att det inte ryker svart, blå eller tjock vit rök från avgasröret, det kan vara ett tecken på att motorn inte mår bra. Strålkastare, lampor och blinkers. Kontrollera så att allt är helt och utan sprickor och lyser och blinkar som det ska. Notera också det allmänna skicket, känns bilen normalt sliten i förhållande till miltalet?

3. Gå igenom inredningen

Kolla att allt är helt och att säten och paneler är utan hål, slitage och fläckar. Se till att allt sitter fast och är helt på instrumentpanel, dörrar och konsoler. Kontrollera att sätena går att ställa in som de ska. Elektriska funktioner — kontrollera att innerbelysning, elektriska fönster, radio, mittkonsol, elektriska lås, elektriskt justerbara speglar så att allt fungerar. Testa luftkonditioneringen, värmen och fläktarna. De ska kunna ge både värma och kyla och inte ge ifrån sig missljud. Kolla under bagagerumsmattan så att allt är rent och helt inte rostigt. Säkerhetsbälten – kontrollera att de kan dras och dras in smidigt och att de sitter säkert fast. Varningslampor - kontrollera så att alla lampor tänds när du slår på tändningen och sedan släcks när motorn startar.

4. Kontrollera motorn

Kolla hur motorrummet ser ut innan du åker i väg –  se till att det inte finns fläckar och läckage i motorrummet. Kontrollera att vätskenivåerna för olja och kylvätska är som de ska. Det bästa är om du kan få starta bilen när den är kallt - då är det lättare att hör eventuella missljud från motorn. När du kör i väg på provkörningen ska motorn gå jämnt och fint och bilen ska accelerera utan ryckningar.

5. Kontrollera växellåda

Om bilen har en manuell växellåda ska det vara enkelt att få i alla växlar och kopplingen ska inte ta för högt och göra för abrupt ingrepp. En automatlåda ska växla smidigt och utan ryck.

6. Kontrollera styrningen

Känn efter så att styrningen känns korrekt när du provkör bilen. Den ska inte vibrera eller skaka. Den ska ha ett lagom motstånd och bilen ska inte dra snett när du kör rakt fram eller bromsar.

7. Testa bromsarna

Om trafiken inte är för tät kan det vara bra att provbromsa med bilen, både från lite högre fart och i låg fart. Det går inte att få en total bild av bromsarnas funktion vid en provkörning, men det är viktigt att bilen inte drar snett eller att bilen vibrerar när du bromsar. Bromsar är en av de viktigaste detaljerna för bilens aktiva säkerhet. Bromsarna ska kännas kraftfulla, utan att de gör ett alltför brutalt ingrepp.

Få hjälp av blipp med din bilaffär

8. Testa fjädringen

Kör gärna bilen över gupp och på ojämna vägar, då får du en indikation på att fjädringen är som den ska. Hur klarar bilen gropiga och dåliga vägar? Hur beter den sig när du kör över ett farthinder? De flesta bilar går bra när underlaget är slätt, det är dåliga vägar som verkligen sätter bilen på prov. På en nyare bil brukar det sällan vara några problem, men har bilen gått långt och ofta dragit släpvagn kan stötdämparna vara slitna.

9. Ta med dig någon

Om du inte är den mest bilkunniga personen kan det vara en stor hjälp att ha en vän eller familjemedlem som följer med. Även om de inte är en mekaniker så kan de se saker som du själv missar. Fyra ögon ser mer än två.

10. Ta hjälp av blipp

Blipp hjälper dig med bakgrundskontrollen och alla de svåra delarna i bilaffären. Vi kollar upp bilens bakgrund och att det inte finns restskulder. Saker vi kontrollerar är mätarställning, besiktning, att skatten är betald och att rätt person står som ägare. När det är dags för affär är en expert från blipp med i ett videosamtal under hela affären. Vi hjälper till så att säljaren får betalt, kan ordna billån för köparen, löser ägarbytet och kan erbjuda försäkring och garanti. Tryggare och smidigare kan det inte bli.