Guide: 7-sitsiga bilar som klarar hela familjen

Nu drar skolor och höstens idrottsträningar igång. För många familjer räcker det inte med en normalstor personbil. Vi på Blipp har kollat in några av de populäraste sjusitsiga familjebilarna.

Matinköp, hämtningar på skola och förskola – och skjutsning till hockeyträning med stora trunkar. För många svenska familjer är en vanlig femsitsig personbil för trång. Med tre barn i familjen så är bilen för liten redan när en kompis ska följa med. Och har ni fyra barn är en större bil ett måste.

Tidigare innebar en stor familj att du var tvungen att välja en tråkig och oglamourös bil med ganska primitiv komfort. Köregenskaper och prestanda var satta på undantag. Idag är läget ett helt annat. Senaste decenniet har det kommit massor med förfinade och härliga sjusitsiga bilar. De klarar allt som en femsitsig bil gör – fast fler får plats.

Här går vi på Blipp igenom några av de populäraste och bästa sjusitsiga familjebilarna som finns på marknaden.

Volvo XC90

Volvo var bland de första med en sjusitsig SUV när de lanserade XC90 2002. Bilen hade fina och säkra köregenskaper och två personer som inte var alltför långa kunde åka i den tredje raden. När efterträdaren lanserades 2015 var konceptet intakt, men bilen ännu lyxigare. Idag är XC90 Sveriges populäraste sjusitsiga bil. En av de sista bilar av generation 1 kan vara mer pålitlig än en tidig bil av generation 2. Tänk på att bilen drar ganska mycket bränsle.

Hitta Volvo XC90 till salu på Blipp

Audi Q7

Första generationen av Audi Q7 var en riktigt maffig SUV och var sjusitsig redan i standardutförande. Det går fortfarande att hitta fina exemplar av de senare årgångarna. Den andra generationen var något mindre och mer diskret och sju säten var tillval. Audin har fina köregenskaper och går tyst på vägen. Om något börjar krångla kan det bli dyra reparationer.

Hitta Audi Q7 till salu på Blipp

Kia Sorento

Senaste generationen av Kia Sorento kom för ett par år sedan och ligger mitt emellan Volvo XC60 och XC90 i storlek och har sju säten. När tredje raden är uppfälld försvinner dock nästan allt bagageutrymme. Annars är Kian väldigt trevlig att köra och går snålt i laddhybridutförande.

Hitta Kia Sorento till salu på Blipp

Volkswagen Caddy

Om du klarar dig utan flärd och förfining kan Caddy vara ett prisvärt alternativ till sjusitsig bil. Det är en riktig arbetshäst som passar bäst på kortare körningar, då komfort och låg ljudnivå inte är bilens främsta egenskaper. Men när det kommer till flest sittplatser för pengarna är Caddy svårslagen.

Hitta Volkswagen Caddy till salu på Blipp

Hyundai Santa Fe

Santa Fe bygger på samma plattform som Kia Sorento och den senaste generationen är en lyxig och förfinad SUV, utan att priset behöver sticka iväg allt för mycket. Tidigare generationer är överkomliga i pris.

Hitta Hyundai Santa Fe till salu på Blipp

Volkswagen Multivan

Tidigare var Folkabussen nästan enda alternativet om du behövde sju rymliga sittplatser. Den var samtidigt ganska spartansk och primitiv. Nu har den blivit riktigt lyxig och är bilen som klarar det mesta. En bättre allroundbil är svår att hitta och utrymmena är i särklass.

Hitta Volkswagen Multivan till salu på Blipp

Skoda Kodiaq

Skodas största SUV är ett något mindre och mer prisvärt alternativ till Volvo XC90. Bilen är inte lika flärdfull som Volvo, men är annars nästan lika bra på det mesta. För den som söker en komfortabel sjusitsig SUV utan att bli ruinerad har Kodiaq varit nästan det enda valet. Det finns också varianter med endast fem säten. Kodiaq är en svårslagen långfärdsbil i sin prisklass. 

Hitta Skoda Kodiaq till salu på Blipp

Volkswagen Tiguan

Tiguan finns i en förlängd version som heter Allspace och har sju sittplatser. Det är samma förnuftiga SUV i grunden som vanliga Tiguan, och även drivlinorna är desamma. Den är inte jättevanlig i Sverige, och de sjusitsiga exemplaren brukar sälja fort. Det är en lagom bra bil på det mesta, utan stora svagheter.

Hitta Volkswagen Tiguan till salu på Blipp

BMW X5

X5 är en lyxig och dyr SUV och de senare generationerna har en tredje rad som kan fällas upp. Komforten och körglädjen ligger i topp, men det gör även prislappen. Ett minus är att laddhybridvarianten inte går att få som sjusitsig, så räkna med ganska höga bränsleräkningar.

Hitta BWM X5 till salu på Blipp

BMW X7

BMW X7 är en extremt lyxig och stor SUV, här kan sju personer färdas i en mycket hög nivå av lyx och komfort. Bilen är en jättesuccé i USA, men här i Sverige har det sålts ganska få exemplar.

Hitta BWM X7 till salu på Blipp

Tesla Model X

Fram till nyligen var Tesla Model X det enda sjusitsiga helt elektriska alternativet på marknaden. Model X har trots sin stora storlek sportbilsliknande prestanda och komforten är hög med luftfjädring. Bilen har spektakulära falkvingedörrar bak. Räkna med att det kan bli en och annan reparation på en äldre bil - i gengäld ingår gratis laddning på Super Charger.

Hitta Tesla Model X till salu på Blipp

Fiat Freemont

Freemont är en av de mest prisvärda sjusitsiga bilarna. I grunden är det en gammal konstruktion som bygger på Dodge Journey, och det gör att komfort och köregenskaper inte är i paritet med de bästa europeiska bilarna. Men den är ett gångbart budgetalternativ.

Hitta Fiat Freemont till salu på Blipp