En elbil för 500 000 kronor eller begagnad diesel-SUV för 400 000 kronor? Trots det högre priset blir det oftast billigare att äga elbilen när allt har vägts in. Bilägandet har blivit en komplex ekonomisk kalkyl och det bästa rådet är att titta mer på den totala ägarkostnaden i stället för inköpspriset.
Tidigare var det relativt enkelt att vara bilägare, tumregeln var att ju billigare bilen var att köpa, desto billigare blev det att äga den.
Nu på senare år stämmer inte de gamla reglerna längre. Anledningen är att Sverige infört ett nytt skattesystem som kallas bonus-malus med betydligt högre fordonsskatter än tidigare. Dessutom har drivmedelspriserna skjutit i höjden och utjämnat oddsen mellan elbilar, laddhybrider och bilar med enbart förbränningsmotor.
Därtill har värdet på begagnade bilar gått upp de senaste åren, vilket gör att värdeminskningen inte längre är en lika tung post av ägarkostnaderna.
En annan viktig faktor är ditt körmönster. Kör du mest kortare sträckor till vardags och har möjlighet att ladda hemma är ofta en laddhybrid eller elbil det mest ekonomiska bilvalet. Kör du däremot långa sträckor varje vecka och inte har möjlighet att ladda hemma kan en traditionell bil med snål dieselmotor ge ett mer kostnadseffektivt bilägande.
Nästan alla elbilar har lägre servicekostnader än laddhybrider och fossilbilar, vilket gör att de numera lönar sig för många bilägare. Tesla har till exempel frivillig service, men det kan ofta vara bra att underhålla bromsarna då de används relativt lite på en elbil.
Det är därför minst lika viktigt att du räknar på ”TCO” Total cost of ownership, ägarkostnad, som att du jämför priser på olika bilar.
Exempel ägarkostnad 1 år gammal elbil för 500 000 kr
Blipp billån: Ränta och värdeminskning: 4790 kr/mån Service, däck m m: 400 kr/mån Skatt: 30 kr/mån Försäkring: 400 kr/mån Drivmedel: 300 kr/mån (hemmaladdning) Totalt 5920 kr/mån
Exempel ägarkostnad 1 år gammal begagnad diesel-SUV för 400 000 kr
Blipp billån: Ränta och värdeminskning: 3831 kr/mån Service, däck m m: 1000 kr/mån Skatt: 1000 kr/mån Försäkring: 400 kr /mån Drivmedel: 2100 kr / mån Totalt: 8331 kr /mån