Undersökning: Billigare att äga än att privatleasa bilen

En ny undersökning visar att det varit billigare att äga bilen än att privatleasa den senaste åren. Enligt Teknikens Värld har den som ägt sin bil kunnat spara över 50 000 kronor på tre år. För en SUV har besparingen varit nästan 75 000 kronor för den som ägde i stället för att privatleasa.

Många tidningar och ekonomiska rådgivare har de senaste året lyft fram privatleasing som det billigaste alternativet för att ha en bil. Men nu visar en ny genomgång som Teknikens Värld har gjort att verkligheten blev den omvända.

Köp, sälj och äg bil med blipp - klicka här

Privatleasingen som har ökat kraftigt de senaste åren blev betydligt dyrare för kunderna. Den som för tre år sedan leasade en Mazda för 3790 kronor i månaden har fått betala 73 406 kronor mer än den som ägde motsvarande bil, visar tidningens uträkningar.

Orsaken till att det blivit så mycket billigare att äga sin bil är de ökande andrahandsvärdena på bilar. Brist på bilar och vårt nya skattesystem har bidragit till att värdena på nästan nya bilar knappt är lägre än vad en helt ny bil kostar. Dessutom har många som tidigare hade tjänstebil gått över till att äga sin bil när skattereglerna har skärpts.

Vissa bedömare spår nu att de höga värdena på begagnade bilar är här för att stanna, bilbranschens problem med att få halvledare och andra delar tycks vara ett problem som inte går över i första taget.

Köp, sälj och äg bil med blipp - klicka här