Undersökning: Billigare att äga än att privatleasa bilen

En ny undersökning visar att det varit billigare att äga bilen än att privatleasa den senaste åren. Enligt Teknikens Värld har den som ägt sin bil kunnat spara över 50 000 kronor på tre år. För en SUV har besparingen varit nästan 75 000 kronor för den som ägde i stället för att privatleasa.

Många tidningar och ekonomiska rådgivare har de senaste året lyft fram privatleasing som det billigaste alternativet för att ha en bil. Men nu visar en ny genomgång som Teknikens Värld har gjort att verkligheten blev den omvända.

Köp, sälj och äg bil med blipp - klicka här

Privatleasingen som har ökat kraftigt de senaste åren blev betydligt dyrare för kunderna. Den som för tre år sedan leasade en Mazda för 3790 kronor i månaden har fått betala 73 406 kronor mer än den som ägde motsvarande bil, visar tidningens uträkningar.

Orsaken till att det blivit så mycket billigare att äga sin bil är de ökande andrahandsvärdena på bilar. Brist på bilar och vårt nya skattesystem har bidragit till att värdena på nästan nya bilar knappt är lägre än vad en helt ny bil kostar. Dessutom har många som tidigare hade tjänstebil gått över till att äga sin bil när skattereglerna har skärpts.

Vissa bedömare spår nu att de höga värdena på begagnade bilar är här för att stanna, bilbranschens problem med att få halvledare och andra delar tycks vara ett problem som inte går över i första taget.

Köp, sälj och äg bil med blipp - klicka här

Utvalda artiklar

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.

Sälj bilen enkelt och tryggt
Magazine2021-12-03

Sälj bilen enkelt och tryggt

Blipps nya tjänst gör det enklare att sälja bilen privat. Nu får du hjälp att annonsera ut den på de största marknadsplatserna - och får hjälp med hela försäljningen.

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd
Magazine2021-08-31

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd

Volkswagebn Golf är en av de mest populära begbilarna. Med blipps test får du tips och guide inför ditt köp av en begagnad Golf.

Köpguide: BMW 5-serie
Magazine2021-12-21

Köpguide: BMW 5-serie

BMW 5-serie är en begbil som sätter extra guldkant på tillvaron. I Blipps begtest får du råd inför ditt köp.