Äta mat i bilen - förbered resan rätt

Att äta i bilen är populärt när vi är på resande fot. Matsäck eller drive-in-mat – ibland är bilen bästa platsen för en snabb måltid. Även om du äger bilen själv och gör vad du vill finns det några tips för att göra upplevelsen säkrare och mer angenäm.

Under pandemiåren har det blivit betydligt populärare att äta i bilen. Vi såg bilen som en säkrare privat zon när många var avskräckta från att gå in på en restaurang. Både drive-in-mat och matsäck har varit populärt. Trenden verkar hålla i sig i sommar för det kan vara både säkert, roligt och tidsbesparande att äta i bilen.

Men det finns några grundläggande tips du bör följa för att det ska bli en angenäm upplevelse. Vi på Blipp har sammanställt vad som är viktigast att tänka på när du du ska inta måltider i bilen.

1. Ät inte när du kör


När du kör bil bör du ha allt fokus på vägen och trafiken och inte göra saker som kan distrahera dig som förare. Att äta i bilen samtidigt som du kör kan vara lika illa som att rattsurfa om tappar fokus och har händerna fulla med annat när en kritisk situation uppstår. Det finns ingen lag som förbjuder dig att äta mat när du kör, men det är inte att rekommendera.

2. Parkera på en säker och bekväm plats

Om du hittar en säker och trevlig parkeringsplats så blir din matstund i bilen en mer njutbar upplevelse mer befriad av stress. Försök att hitta en trevlig rastplats eller lugn parkeringsplats.

3.Skydda känslig elektronik

Det allra bästa är förstås om du hittar ett picknickbord och kan gå ut en stund ur bilen och äta, men det går inte alltid och inte sällan hindras det av väderleken. Det finns en del känsliga komponenter i bilens kupé som inte mår bra av matspill. Var noga med att inte spilla på knappar, USB-portar, laddplattor och pekskärmar. Har du en kombi eller SUV går det att sitta i bakluckan att äta, då kan du skydda dig från regn och sol med bakluckan. Om du sitter inne i bilen och äter kan det vara bra att lägga ut en skyddande duk eller handduk så att du inte sölar ner säten och andra delar av bilen.

4. Använd smarta produkter

Det finns flera saker att köpa som underlättar måltiden i bilen, det finns brickor som du kan fästa på ratten, överdrag för stolar och andra delar. Ja, det finns till och med värmare som du kan koppla in i USB-uttaget om du vill ha med dig varm mat. Glöm heller inte att ha med bestick i bilen.

5. Välj rätt mat


Det blir allt populärare att köpa snabbmat via Drive In, men maten kallnar och försämras snabbt när du kör hem. Då kan det vara ett lockande alternativ att äta i bilen. Välj gärna sådan mat som inte är alltför kladdig, lätt att spilla, droppa fett och som är godast färsk. Hamburgare är en klassiker i bilen, välj med fördel de varianter som inte har alltför mycket dressing.
Om du har med dig egen mat rekommenderar vi på Blipp mat som inte kladdar, till exempel smörgåsar, frukt, nötter, drickyoghurt, bars. Men det går naturligtvis att ha med sig mer matiga rätter som till exempel pytt-i-panna, köttbullar och potatismos eller sallader.

6. Vädra ut matoset och släng inte skräp i diket

Ett vanligt misstag är att glömma kvar påsarna med matrester i bilen. Det kan göra att bilen luktar hemskt när den stått i värmen en eller flera dagar. Ett ännu värre misstag är att kasta ut påsen genom rutan längs vägen, vilket tyvärr inte är ovanligt. Se till att stanna och slänga matresterna så snabbt som möjligt och vädra ut oset en stund med öppna rutor.