Begagnad Audi A4 - begtest, köpguide och tips

Audi A4 är en av de populäraste begbilarna för den som vill ha en premiumbil med det lilla extra. Senaste generationen av Audi A4 är en bil med generösa utrymmen, god komfort och hög kvalitet. I Blipps begagnatguide får du hjälpa inför ditt A4-köp.

En begagnad Audi är ofta betydligt mer prisvärd än en ny. En fin begagnad Audi kanske bara har gått några tusen mil, men kan vara 100 000-tals kronor billigare än en ny Audi. En av de populäraste och mest prisvärda modellerna är Audi A4. Det är en mellanstor bil som har lika fin kvalitet och körkänsla som Audis större modeller. Ofta kommer modellen med fyrhjulsdrift och lyxutrustning. Detaljer som är dyra när bilen är ny, men betydligt mer överkomliga på en nästan ny bil. ⁠Audi A4 är en kompakt lyxbil som inte kostar mer än en Volvo eller Volkswagen som begagnad. Lyxutrustade A4:or är ofta fynd som begagnade!

Köp din Audi A4 med blipp

Modellen: Audi A4 2015-

Audi A4 ersatte den klassiska 80-modellen när det gjorde debut för drygt 25 år sedan. Bilen blev en stor framgång direkt och har sålt bra i det kompakta premiumsegmentet och varit ett populärt alternativ till BMW 3-serie och Mercedes C-klass. Den senaste generationen av Audi A4 kallas B9 och kom 2015. Förra året genomgick modellen en så kallad Facelift. Den som köper en några år gammal Audi A4 får därmed en bil som ser likadan ut som en ny bil från Audihandlaren.

A4 är en bekväm och lyxig premiumbil. Trots de kompakta yttermåtten har bilen fina utrymmen som räcker gott för en barnfamilj. Ska du ofta använda bilen till 4-5 vuxna kan den större Audi A6 vara ett bättre val.

En av bilens starkaste sidor är den fina interiören som håller toppkvalitet. Vägegenskaper och fin komfort är andra starka kort hos modellen. Audi A4 finns både som sedan och kombi. Avantmodellen (kombi) är den klart populäraste i Sverige. Det finn också en skogsmullevariant vid namn Allroad. Det är en fyrhjulsdriven något höjd modell med oömma plastsköldar.

Motorer

De flesta Audi A4 har dieselmotorn 2.0 TDI på 190 hk. Det är en fin motor som går tyst och snålt. Effekten räcker bra och den fyrcylindriga dieseln är fullt tillräcklig för bilen. Det finns också en något tamare TDI-motor på 150 hästkrafter, den är lite trött och vi rekommenderar den större motorn. Automatlåda är ett vanligt tillval på Audi A4. Dieseln har ökat i pris på slutet och kör du inte alltför mycket kan bensinmotor vara ett lika ekonomiskt val. Då finns 2.0 TFSI med 190 hk som är ganska vanlig. Det finns också en starkare TFSI-motor på 252 hk. Många av de svensksålda bilarna har quattro. Audis fyrhjulsdrift ger trygga och säkra köregenskaper på svenska vintervägar.

Köp din Audi A4 med blipp

Problem

Går vi några år bakåt i tiden fanns det farliga fel på Audi A4, till exempel kunde kamkedjan kugga över och ge otroligt dyra motorskador. Den nuvarande generationen av Audi A4 från 2015 är som tur är bättre. Det har förekommit att vissa ägare klagar på att automatlådan S-tronic är långsam i starten, men det är mer en inbyggd svaghet i karaktären. De problem som förekommit är mest av elektronisk natur eller slitdelar som behöver bytas med tiden. Kolla funktionen noga på elektriska finesser.

Ekonomi

Audi A4 är en riktigt dyr bil när du köper den ny, Audi är duktiga på att ta betalt för extrautrustning. Men som begagnat kan du fynda en välutrustad A4:a med Quattro och lyxutrustning för halva nypriset. Audi har lite lägre andrahandsvärde än Volvo och Volkswagen och Audi A4 har inte varit den allra hetaste modellen, då det går att göra fina begagnatköp. Väljer du dieselmotorn på 190 hk får du bra bränsleekonomi, 0,60 liter per mil. Du kan få en fin Audi A4:a med bara drygt 2000 mil på mätaren för cirka 250 000 kronor. Med Blipps billån kostar det inte mer än 1800 kronor per månad.

Tänk på det här

Det lönar sig ofta att välja en bil med mycket extrautrustning, då den värderas lågt på begagnatmarknaden i förhållande till nypriset. Du kan spara 250 000 kronor jämfört med nypriset på en lyxutrustad Audi A4 Allroad med skinnklädsel, träinredning, Bang&Olufsen-stereo och elstolar. Bilar med fyrhjulsdriften quattro står högre i pris. Det brukar du ha igen den dagen det är dags att sälja bilen. Alpinpaketet med dragkrok och parkeringsvärmare är bra för svenska förhållanden.