Begagnad Audi A6 - begtest, köpguide och tips

Söker du en pålitlig bil med det där lilla extra? Då kan Audi vara rätt bilmärke för dig. En begagnad Audi är ofta betydligt mer prisvärd än en ny. I det här testet av begagnad Audi A6 guidar vi på Blipp dig till bästa köpet.

En fin begagnad Audi kanske bara har gått några tusen mil, men kan vara 100 000-tals kronor billigare än en ny Audi. Audi A6 har många finesser som fyrhjulsdrift och innovativ teknik, men bilen brukar för det mesta vara mycket pålitlig. 

I början av 1980-talet var Audi en bil för gubbar i keps, men sedan var det någon som kom på det här med att Audi skulle börja med Quattro och rally. Det blev succé och bilen körde ifrån allt och Audis resa mot toppen kunde börja. 1984 vann svenske Stig Blomqvist VM-guld i en Audi Quattro.

Blippa en Audi A6 här

Länge var Audi relativt ensamma om fyrhjulsdrift på vanliga familjemodeller. I dag är det ett premiummärke som ofta jämförs med BMW och Mercedes.

Som nya tillhör Audis bilar de absolut dyraste på marknaden. Grundpriset är högt och Audi är duktiga på att ta betalt för  extrautrustning. Som begagnade är de ofta mer prisvärda, och en av de allra populäraste modellerna är den stora familjebilen A6.

Tänk på att Audis olika modellgenerationer är ganska lika varandra - köper du en bil av äldre generation ska den vara billigare.

Modellen: Audi A6 2011-2018 I tidernas begynnelse hette Audis stora familjebil Audi 100. I början av 1980-talet kom en modell av Audi 100 som förändrade hela bilbranschen genom sin strömlinjeform, snåla motorer och generösa utrymmen. Sedan dess har namnet ändrats till A6, men grundkonceptet är detsamma. En modern och effektiv bil för hela familjen med goda köregenskaper. Audi A6 finns både som sedan och Avant. Den senare är klart mest populär bland svenska bilköpare. Audi A6 går att få med både fram- och fyrhjulsdrift. Det finns massor av olika motorer att välja på. Bilen är uppskattad för sin fina komfort och väghållning och är svårslagen på långresor.

Motorer Den vanligaste motorn till Audi A6 är dieselmotorn på två liter. Den finns med flera olika effektuttag, vanligast är 190 hk, men det förekommer även 177 hk och 211 hk. För den som vill ha en extra stark dragbil rekommenderar vi V6-dieseln, den är kraftfull och ger bilen en fin och mjuk gång. Den allra starkaste versionen har 313 hk. För den som söker en bensindriven A6 så är det en tvåliters TFSI-motor på 180 hk eller V6-motor som gäller. Många tycker att 190 hk-dieseln är det bästa alternativet då den är både stark och snål. För dig som söker en fyrhjulsdriven A6 är det bra att känna till att Quattrosystemet har permanent fyrhjulsdrivning med 40 procent fram och 60 procent bak. Om hjulen spinner kan kraften fördelas om.

Problem När bilen börjar bli några år och ha gått långt finns det några saker att se upp med hos Audi A6. Audis dubbelkopplingslådor brukar hålla bra, men kan börja slira. Då är det dags att byta lameller och det är en dyr reparation. Äldre bensindrivna TFSI-motorer har en kamkedja som kan kugga över, då havererar motorn med stora kostnader som följd. Mindre krångel med elektronik förekommer så prova alla finesser i bilen.

Blippa en Audi A6 här

Ekonomi Audi är en dyr bil, men när du köper den i andra hand har första ägaren fått ta en stor del av värdeminskningen. Extra utrustning är dyrt när bilen är ny, men du får mer utrustning för pengarna på en begagnad bil. Sedanmodellen är betydligt billigare än Avant, men inte lika praktisk. Räkna med att du får lägga från 200 000 kronor för att hitta en Audi A6 i fint skick som inte gått allt för långt. Med Blipps billån kostar det från 1916 kronor i månaden.

Goda råd En modell som passar extra bra i svenska förhållanden är A6 Allroad. Den har högre markfrigång och tåliga plastpaneler på karossen. Dessutom är den otroligt komfortabel med sin luftfjädring. Om du söker en sportbil för hela familjen kan RS6 vara bilen för dig. Den har V8-motor med dubbelturbo och 605 hk. Bilen är förvånansvärt pålitlig med tanke på dess extrema prestanda. Håll koll på vilken modellgeneration du köper - Audis bilar är ganska lika, modellen vi skriver om här är Audi A6 som såldes mellan 2011 och 2018.