Köpa begagnad Volvo XC40: Begtest, köpguide och råd

Sveriges mest sålda bilmärke och extremt populär även som begagnad – svenskarna älskar sina Volvobilar. Volvo har blivit en väldigt dyr bil som ny - men är betydligt mer överkomlig som begbil. Vi på blipp guidar dig med begagnat test, råd och tips till bästa köpet av en begagnad Volvo XC40.

De senaste åren har Volvos popularitet ökat kraftigt och märket har satt nya försäljningsrekord varje år. Resan uppåt började på allvar våren 2015 då nya Volvo XC90 hade premiär. Då fick Volvo ett lyft när det gäller design och köregenskaper. Efter XC90 har Volvo släppt nya modeller i rask takt: S90/V90, XC60, V60 och XC40.

Blippa en Volvo XC40

Volvos modeller hör ständigt till Sveriges mest sålda bilar och nu finns det gott om fina bilar ute på begagnatmarknaden. Om du köper bilen privat via blipp kan du göra en extra bra affär.

Bilarna är väldigt trevliga, men Volvo har haft vissa kvalitetsproblem, så det finns en del att tänka på. Här går vi igenom Volvos minsta SUV, XC40, som begagnad.

Volvo XC40 För första gången någonsin blev en svensk bilmodell Årets Bil i Europa 2018 när Volvo XC40 vann den prestigefyllda tävlingen våren 2018. Modellen visades upp för världspressen i september 2017 och blev snabbt en försäljningssuccé. 

Volvos minsta suv har på bara några år gått förbi Volvo XC60 i försäljning och är nu världens mest sålda Volvomodell. En stor del av hemligheten bakom succén är den lyckade designen och kaxiga formspråket. Köparna verkar gilla att bilen ser ut som en riktigt suv trots det mindre formatet. Men Volvo XC40 har mer att bjuda på än bara läcker design - det är en riktigt bra bil. 

Innerutrymmena är nästan lika stora som hos de större Volvomodellerna trots mer kompakta yttermått. Bilen räcker bra för en barnfamilj även om bagageutrymmet är lite mindre. Kardanaxeln stjäl en del utrymme på mittplatsen i bak, det är bra att känna till. Många tycker att den lilla Volvo på CMA-plattform har mer alerta köregenskaper och mer närvarande styrkänsla än hos Volvos större bilar på SPA-plattform. 

Nu börjar det komma ut ganska många exemplar på begagnatmarknaden då modellen börjar bli lite mer än tre år gamla. Modellen har stått sig bra under åren, men det finns en del att tänka på innan du slår till på en begagnad XC40. 

Blippa en Volvo XC40

MOTORER När bilen lanserades fanns XC40 bara i de motorstarka versionerna T5 och D4 och med fyrhjulsdrift. Senare kom en rad andra motoralternativ som T3, T4 och den lilla dieseln D3. Köparna kan också välja om de vill ha framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift. På senare år har Volvo också lanserat laddhybriden T4/T5 Recharge samt elbilen XC40 Recharge P8. Sedan något år går det inte längre att köpa bilen ny med dieselmotor, men på begagnatmarknaden går den att finna. 

Många tycker att dieseln D4 är det bästa motoralternativet. Den har bra bränsleekonomi och gott om kraft. Den som vill ha en prestandaversion väljer med fördel T5 med 250 hästkrafter. De små trecylindriga motorerna T2 och T3 räcker till för bilen, även om de inte är särskilt bränslesnåla. Hittills har alla motoralternativen varit driftsäkra, och få problem har rapporterats. 

PROBLEM Vissa Volvomodeller har haft en del utmaningar med kvaliteten, men XC40 är den modell som har fått högst betyg i kvalitetsundersökningar.  Främst är det en del småfel som ägarna har haft problem med, ofta har det kunnat lösas genom att uppdatera infotainmentsystemet. Det har förekommit problem med styrväxlar, men det har bytts på garantin. Många XC40 har återkallats för uppdatering av autobromsen, dubbelkolla gärna så att det är gjort. 

EKONOMI Volvo XC40 är mycket efterfrågad som begagnad,  och det har gjort att priserna på bilen fortfarande är höga. Men det innebär samtidigt att du kan få bra betalt när det är dags att sälja bilen. Volvo har relativt höga servicekostnader, en årsservice kan kosta 6000-7000 kr, ännu mer när tändstiften ska bytas.  De fyrhjulsdrivna bilar är mer attraktiva och dieseln som inte tillverkas längre är mycket efterfrågad. 

**GODA RÅD ** Många av de bästa utrustningsdetaljerna kommer med olika paket när du ska köpa en Volvo. Se till att bilen har klimatpaketet med en bränslevärmare som kan startas med Volvo On Call. Det är nästan ett krav i svenskt klimat, men saknas på en del bilar. Teknikpaketet innehåller flera förarstödssystem som är bra att ha. Vinterhjul är väldigt dyra till XC40, se till att de ingår och att däcken är i bra skick. Som alltid ska en begagnad bil ha full servicebok och en bra historik, det är detaljer som blipp hjälper dig att få koll på.