Begtest: Kia Ceed

Kia Ceed har blivit en av Sveriges populäraste bilmodeller bland på senare år. Kia har sju års nybilsgaranti och är ett av de mest felfria bilmärkena, så det brukar vara ett tryggt begagnatköp. Blipp går igenom vad du ska tänka på när du köper en begagnad Kia Ceed.

Kia har gjort en varumärkesresa som få andra bilmärken det senaste decenniet. När det koreanska märket lanserades på 90-talet handlade det om riktiga budgetbilar som byggde på gammal Mazdateknik.

Drygt 20 år senare är bilarna väldigt förfinade och befinner sig i den svenska säljtoppen. Hög kvalitet, sju års nybilsgaranti och ett stort återförsäljarnät är saker som kunderna verkar uppskatta.

En av de allra populäraste modellerna är Kia Ceed som faktiskt är Sveriges mest sålda bilmodell till privatpersoner som nybil just nu. Det betyder att det också börjar finnas gott om begagnade Kia Ceed ute på marknaden. Bilen är ett fullgott alternativt till Volkswagen Golf och här går vi på Blipp igenom några viktiga saker inför ditt Kia Ceed-köp.

Modellen Kia Ceed 2018-

Den senaste generationen av Kia Ceed har växt till sig både på längden och bredden, och bilen är nästan en mellanklassare. Det är en fullt modern modell med touchskärm och ombonad kupé. Det är en behaglig bil på långresan, men ibland upplevs den som lite bullrig. Körgenskaperna är goda med en bra avstämd fjädring, men bilen är kanske inte den allra mest underhållande att köra. I gengäld går turbomotorerna i Kia Ceed ganska snålt. Utrymmena i kombimodellen är riktigt bra, och kanske är det därför modellen blivit privatköparnas stora favorit i Sverige. Det är ett säkert och bra köp som kommer med sju års nybilsgaranti upp till 15 000 mil, vilket även gör att många begagnatköpare omfattas av garantin.

Motorerna

Kia Ceed har sålts med tre olika bensinare; 1,0 T-GDi-motorn på 120 hästkrafter, en 1,4 T-GDi på 140 hästkrafter. Det har också kommit en starkare GDi-motor på 160 hästkrafter. Vilken du väljer är en smaksak, alla tre räcker bra för bilen och drar inte så mycket bensin om du kör försiktigt. På senare år har laddhybriden på 141 hästkrafter blivit väldigt populär .Den går ungefär fem mil på el vid full laddning, men bensinmotorn måste hjälpa till när bilen ska värmas eller kylas ner, det är en nackdel.

Problem

Kia är ett av de mest felfria bilmärkena i alla mätningar, så det finns inte så mycket att oroa sig för. Se till att tidigare ägaren har följt serviceplanen, så att den sjuåriga garantin fortfarande gäller. Vi har inte nåtts av några rapporter om modelltypiska fel, men helt felfri är förstås inte någon bilmodell.

Ekonomi

Kia Ceed har stabilt andrahandsvärde och låga driftskostnader, så de totala ägarkostnaderna ligger på en låg nivå, samtidigt som bilmodellen är en av de mer felfria du kan hitta. Du kommer inte bli ruinerad av att äga en Kia Ceed, få bilar i storleksklassen har bättre totalekonomi. Just nu kan du hitta en begagnad Ceed med endast 4500 mil på mätaren från 2019 för 160 000 kronor. Med Blipps billån blir månadskostnaden cirka 1500 kronor per månad för att finansiera bilen.

Goda råd

Det är en krångelfri och enkel bil att äga, men Ceed är inte så spännande att köra. Men det är inte det de flesta köpare söker. Leta gärna efter en nyare bil som har många år och mil kvar innan den sjuåriga nybilsgarantin går ut. Vill du köra en laddbar bil är Ceed PHEV ett gångbart alternativ, den börjar hitta ut på begagnatmarknaden på allvar. Kombin ligger högre i pris än halvkombin, men har betydligt större lastutrymme och är mer gångbar som familjebil.

Utvalda artiklar

Nu kan du få bilen hemlevererad
Magazine2022-04-25

Nu kan du få bilen hemlevererad

Köp bilen privat hemma ifrån soffan - sedan kommer bilen hem till dig med Blipps hemleverans. Så här fungerar det.

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider
Magazine2021-08-16

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider

Elbilar och laddhybrider ökar kraftigt på begagnatmarknaden. Här är de 20 modellerna som säljer allra bäst just nu.

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla
Magazine2021-08-11

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla

Tesla Model 3 är en av de allra populäraste begagnade elbilarna. I detta begtest får du tips och råd vad du ska tänka på inför köpet av en begagnad Model 3.

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider
Magazine2022-05-11

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider

Laddhybrider har hittills varit populärare än elbilar - men snart kan de helt elektriska bilarna gå om. Här är de mest sålda just nu.

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.