Begtest: BMW 3-serie

BMW 3-serie är en av de allra mest eftertraktade begagnade bilmodellerna och brukar toppa Blockets statistik efter de mest sökta bilarna. 3-serien är en av mest körglada bilarna du kan hitta som begagnad – i Blipps begtest får du hjälpa med goda råd om vad du ska tänka på inför köpet.

Den allra mest köpta begbilen är en Volkswagen Golf, men när vi letar efter bil är det BMW som toppar sökstatistiken. BMW kan vara den största drömbilen för många svenskar. Och som begagnad är drömmen inte oöverkomlig. BMW är en dyr bil som ny, men den första ägaren får ta den största värdeminskningen. Begagnatköparen har större chans att få ett kostnadseffektivt bilägande. Särskilt när det gäller 3-serien som erbjuder god totalekonomi.

Väljer du rätt BMW 3-serie får du en fin premiumbil som inte kostar mycket mer än att äga än mer vardagliga bilmärken. Blipps begagnattest av BMW 3-serie hjälper dig att välja rätt modellvariant och undvika de vanligaste felen.

Börja din trygga bilaffär här

Modellen: BMW 3-serie F30 2012-2019 BMW 3-serie lade grunden till ett eget bilsegment: den kompakta premiumsedanen. I dag har 3-serien fått konkurrenter som Audi A4, Mercedes C-klass och Jaguar XE, men BMW var först ut. Få bilmodeller erbjuder lika mycket körglädje som BMW 3-serie till ett överkomligt pris.

Den näst senaste generationer som kallas ”F30” tillverkades mellan 2012 och 2019 och var en riktig hit hos bilköparna. Den fanns med motorer från 136 till 460 hk. Det är lätt att hitta en modellvariant som passar just dina behov.

Motorer Nästan alla motorer som erbjöds till BMW 3-serie är trevliga och erbjuder en fin gångkultur. De fyrcylindriga dieslarna i 318d och  320d går mjukt och är mycket snåla på bränsle. Den som vill ha något extra väljer de raka sexcylindriga motorerna. De är dyrare men går silkeslent. Dieselsexan 330d är både snål och stark. Oavsett om du väljer manuell eller automatisk växellåda är bilarna roliga att köra.

Felen Det har förekommit en del problem med BMW:s motorer. BMW:s dieselbilar från 2011 och framåt har ett inbyggt säkerhetsproblem med EGR-ventilen och kan börja brinna om det inte åtgärdas. De flesta bilar ska nu ha återkallats och vara ombyggda, men kontrollera att det verkligen är gjort. BMW:s motorer kan vara känsliga för att oljebytena är skötta som de ska, så välj en bil som en komplett servicebok. Numera är serviceboken digital, så du kan enkelt kontrollera i färddatorn att servicen är skött. Fördelningslådan kan vara känslig på bilar med xDrive-fyrhjulsdrift så provkör noga och lyssna efter missljud.   318 d och 320d med N47-motor har en inbyggd svaghet. Den kan rassla om bilen är dåligt servad, då är det problem med kamkedjesträckaren. Undvik helst den motorn, men det gäller främst äldre bilar.  På vissa bilar har infotainmentsystemet trasslat, det löses ofta med en uppdatering hos återförsäljaren.

Börja din trygga bilaffär här

Ekonomi Det går att hitta en fin BMW 3-serie F30 från cirka 150 000 kr. Med Blipps billån kostar bilen från 1437 kronor i månaden. En bil av nyare årsmodell ligger en bit över 200 000 kr. Begagnatrpriserna har legat stabilt, så ägandet kan ändå bli billigare. Tänk på att försäkringen kan vara dyr i storstäder för de motorstarka bilarna, särskilt om du är yngre.

Goda råd BMW-bilar med M-sportpaket är alltid lite dyrare, men mycket lättare att sälja när det är dags att byta.  Det lönar sig ofta att välja en BMW med det eftertraktade paketet.  Fyrhjulsdriften xDrive och touring höjer också priset, men gör också bilen mer lättsåld. Motorsvaga sedaner som 318 är mer trögsålda, men ger ett billigt bilägande i långa loppet.

Utvalda artiklar

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.

Sälj bilen enkelt och tryggt
Magazine2021-12-03

Sälj bilen enkelt och tryggt

Blipps nya tjänst gör det enklare att sälja bilen privat. Nu får du hjälp att annonsera ut den på de största marknadsplatserna - och får hjälp med hela försäljningen.

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd
Magazine2021-08-31

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd

Volkswagebn Golf är en av de mest populära begbilarna. Med blipps test får du tips och guide inför ditt köp av en begagnad Golf.

Köpguide: BMW 5-serie
Magazine2021-12-21

Köpguide: BMW 5-serie

BMW 5-serie är en begbil som sätter extra guldkant på tillvaron. I Blipps begtest får du råd inför ditt köp.