Toyota RAV4 begtest & köpguide.

Begagnad Toyota RAV4 - köpguide, begtest och råd

Toyota är en av de allra populäraste begbilarna i Sverige. Köparna verkar älska den höga kvaliteten och driftsäkerheten Toyota. En av de allra populäraste modellerna är Toyota RAV4 – som korats till Sveriges säkraste bil. Trots felfriheten finns det några viktiga saker som vi går igenom i det här begtestet av Toyota RAV4.

Toyotas bilar håller hög kvalitet och är säkra köp som nästan aldrig går sönder. Dessutom har de ofta snåla hybriddrivlinor som gör att bilen går bränslesnålt.

Bilverkstäder som vi på Blipp har varit i kontakt med vittnar om att Toyota är det bilmärke som har minst antal reparationer utöver slitdelar, bilen är en verklig evighetsmaskin .

I Sverige har RAV4 blivit något av en favorit bland begagnatköparna, det är en praktisk och robust suv med stora innerutrymmen. Dessutom är det RAV4 den mest krocksäkra bil du kan hitta - i verkliga krockar på svenska vägar.

Toyota var väldigt tidigt ute med att lansera en suv på marknaden, ja till och med innan begreppet var uppfunnet. Första generationen av RAV4 gjorde debut 199. RAV står för Recreational Activity Vehicle med fyrhjulsdrift. Den första modellen hade reservhjulet på bakluckan, men det var borta när den fjärde generationen lanserades 2012, som är den modell vi går igenom här.

Från början var RAV4 en ganska trång bil, men för varje modellgeneration har den vuxit på sig och är nästan lika rymlig som Volvo XC60. Modellens allra starkaste kort är driftsäkerhet. När det gäller körglädje ska vi vara ärliga, den är inte på topp. Den som gillar sportig körning väljer med fördel en annan bilmodell. När det gäller säkerhet så rankar Folksam RAV4 (2012-2018) som den allra säkraste bilmodellen i Sverige, före Volvo XC90 och XC60.

Blippa en Toyota RAV4 här

Hitta din begagnade Toyota här

Motorer Toyota RAV4 gick att få med både bensinmotorer och diesel samt som elhybrid. Den vanligaste motorn är en bensinare på 150 hk, som räcker till bra för bilen. Dieslarna är på 150 hk och 134 hk. Hybriden laddas när du bromsar och frirullar och har en större fyrcylindrig motor på 2,5 liter. Tillsammans med elmotorn är effekten 197 hk och bilen har fyrhjulsdrift. På långkörning sparar den inte så mycket bränsle, men vid stadskörning är den väldigt effektiv. Den som kör väldigt långt på landsväg väljer med fördel dieseln. Samtliga motorer har hög driftsäkerhet och kamkedja som inte behöver bytas i första taget.

Problem Toyota RAV4 har toppat många kvalitetsmätningar och det är verkligen en pålitlig bilmodell. Men även solen har sina fläckar och det finna några få saker du ska hålla utkik efter. Vissa bilar har drabbats av läckande vattenpumpar, men det är långt ifrån vanligt. Om bilen går ryckigt när du provkör kan det vara fel på lambdasonden. Som alltid när det gäller Toyota så gäller det att hålla koll så att bilarna inte börjat rosta. Känner du dig orolig går det att köpa till bilgaranti via Blipp.

Ekonomi Den höga driftsäkerheten gör modellen till ett ekonomiskt val. Du kan få en fin Toyota RAV4 som inte har gått alltför långt för omkring 180 000 kronor. Laddhybriden ligger omkring 50 000 kronor högre i pris än RAV4 med bensinare på 150 hk. Det är en trevligare drivlina, men du måste köra långt för att räkna det i kronor och ören. Med Blipp kan du teckna billån med säkerhet och restvärde för en fin RAV4 från cirka 1700 kronor per månad.

Goda råd Rosten kan börja komma krypande när bilen gått långt och har några år på nacken, se upp för bilar som inte tvättats eller är misskötta. Den som behöver ha bra framkomlighet bör välja bort laddhybriden, då fyrhjulsdriften inte är den bästa. Välj hellre en fyrhjulsdriven bensin- eller dieselvariant. Köper du en lågmilad RAV4 har du en pålitlig bil i många år framöver!

Blippa en Toyota RAV4 här

Hitta din begagnade Toyota här