Begtest: VW Tiguan

Vår tids svar på Bubblan – de senaste åren har SUV:en Tiguan varit världens bäst säljande Volkswagen. Modellen är mycket populär både som ny och begagnad i Sverige. Blipps begagnattest av Volkswagen Tiguan hjälper dig att välja rätt.

Volkswagen Tiguan har blivit mångas favoritbil. Det är en både rymlig och praktisk SUV med hanterbara ägarkostnader. Dessutom är bilen oftast fyrhjulsdriven och perfekt för svenska förhållandet. Tiguan påminner mycket om Passat, men du sitter högre och det är lättare att kliva i och ur bilen. 

För den som behöver en sjusitsig bil så finns det en förlängd version av Tiguan. Tiguan Allspace är 21 centimeter längre än den vanliga versionen och har två uppfällbara säten längst bak. Den är nästan lika rymlig som en Volvo XC90, men har mer överkomliga ägarkostnader. Köp en VW Tiguan med blipp

På nybilsmarknaden är en Volkswagen Tiguan bara marginellt dyrare än kombin Volkswagen Passat. På begagnatmarknaden ligger dock priserna högre för Tiguan, det är många svenskar som gillar SUV:ar.

Visst sitter du högre och har bättre utsikt, men egentligen är bilen inte så mycket rymligare än Passat. Tiguan är dessutom tyngre och har högre bränslenota, så du får räkna med lite högre ägarkostnader.

Tiguan är en trygg och komfortabel bil på långfärden. Det finns få saker i bilen att störa sig på, och den är lätt att leva med i vardagen. I Sverige är de fyrhjulsdrivna versionerna populärast. De flesta bilarna på begagnatmarknaden har dieselmotor. På senare år har det sålts många framhjulsdrivna bilar med 150 hästars TSI från privatleasingmarknaden börjar komma ut som begbilar.

GUIDE: VOLKSWAGEN TIGUAN 2016-

Det finns vissa saker att hålla koll på innan du slår till på en begagnad Tiguan, men på det stora hela har modellen varit gan ska fel- och problemfri.

MOTORER

Tiguan är en ganska stor och tung bil och du får räkna med att den drar en del bränsle. De flesta bilar har dieselmotor, och då håller sig förbrukningen relativt låg. Dieseln finns med 150, 190 och 240 hk. Allra bäst är dieseln på 190 hk, den har gott om kraft och går ganska snålt. Om du väljer de bensindrivna versionerna på 150 hk eller 190 hk får du räkna med lite högre bränsleförbrukning. Många vill ha en fyrhjulsdriven Tiguan med den automatiska DSG-lådan, och det är en drivlina vi kan rekommendera.

PROBLEM

Tiguan lanserades samtidigt som dieselgate briserade, men omfattas inte av några återkallelser där. Andra generationen av Tiguan har hittills varit ganska problemfri. De tidigare problemen med uttänjda kamkedjor och strulande DSG-lådor är borta. De fel som rapporterats har mestadels varit av elektronisk art. Som med alla begagnade bilar är det viktigt att bilen har servats enligt serviceplanen.
Köp en VW Tiguan med blipp

EKONOMI

Prislappen startar på ungefär 230 000 kronor för en bil från 2016. Om du finansierar den med Blipp blir månadskostnaden omkring 2000 kronor. SUV:ar är populära och Tiguan är lite dyrare än en motsvarande kombibil. Men förhoppningsvis får du tillbaka merkostnaden när det är dags att byta bil. Ägarkostnaderna är ganska rimliga och Tiguan är ungefär som medelbilen när det gäller service- och försäkringskostnader. Nya Tiguan har fått en väldigt hög fordonsskatt, men för en begagnad ligger skatten betydligt lägre.

GODA RÅD

Om du kör mycket i vinterväglag kan det vara klokt att satsa på en fyrhjulsdriven Tiguan. Kör du långt så ger dieselmotorerna bättre bränsleekonomi än motsvarande bensinmotor. Om du inte parkerar bilen i varmgarage så är bränslevärmare ett mycket trevligt tillbehör. Backkamera är inte standard på alla bilar, men det underlättar verkligen när du ska köra manövrera en stor SUV på en trång parkering.