Begbilarna som säljs över nypris

Den stora efterfrågan på nyare begagnade bilar har gjort att vissa bilar säljs över nypriset. Allra hetast är lyxiga modeller från Mercedes och Porsche samt vissa transportbilar. Även vissa Tesla-modeller värderas till ett högre pris än vad första ägaren betalat.

Tidigare var det en självklarhet att en ny bil skulle rasa brant i värde de första åren. Just nu är situationen den omvända, vissa bilmodeller är så eftertraktade att begagnatpriserna är högre än nypriset. Den första ägaren har därmed kunna bruka bilen under en kortare period och ändå få mer betalt än vad bilen köptes för. Orsaken är att biltillverkarna har väldigt långa leveranstider på vissa bilmodeller, trots att efterfrågan är hög.

Värdera bil med blipp

Pandemin, bristen på halvledare samt kriget i Ukraina har gjort att nybilsproduktionen har bromsat in. Till exempel tappade marknadsledaren Volvo Cars 25 procent av sin försäljning under första kvartalet i år, trots att kunderna efterfrågar bilarna. Väntetiden på vissa Volvo-modeller är över ett år. Främst gäller det laddhybrider och vissa elbilar. Vissa lätt begagnade Volvomodeller ligger just nu ute och säljs till samma pris som en ny bil, eller till och med lite mer.

Även vissa Teslamodeller säljs för ett högre pris begagnade än vad den första ägaren har betalat efter att ha fått miljöbonusen på 70 000 kronor. Orsaken är att vissa köpare vill ha bilen direkt och inte vänta på leverans. Till exempel säljs Tesla Model Y för över 750 000 kronor, trots att nypriset ligger på 729 000 kronor, och den som köper bilen ny kan få 70 000 kronor i miljöpremie. Även elbilen Audi Q4 och Kia EV6 säljs för långt över nypriset, det är bilar som inte kan levereras förrän 2023.

Värdera bil med blipp

Vissa av de nästan nya bilarna går på export, vilket också drar upp priserna. Den mycket svaga svenska kronan har gjort att det är lönsamt för vissa köpare ute i Europa att köpa en nästan ny bil i Sverige och exportera den till ett annat EU-land. Hittills i år har över 30 000 bilar exporterats. De allra mest exporterade personbilarna är laddhybridvarianterna Volkswagen Passat GTE och Volvo XC60 Twin Engine.

En annan orsak till ökade värden på begagnade bilar är att vi nu har inflation i Sverige. I mars ökade konsumentpriserna med 6,1 procent jämfört med samma månad 2021. Flera biltillverkare har justerat sina priser uppåt och då stiger värdet på nyare begagnade bilar.

Enligt begagnatsajten Wayke är Mercedes G-klass, Porsche 911, Mitsubishi Outlander samt transportbilarna Ford Transit och Toyota Hilux exempel på modeller som ligger över nypriset som begagnade bilar. Samma fenomen rapporteras från USA. Även där ligger Mercedes G-klass över nypriset, liksom många Chevroletmodeller och Tesla Model 3.

Värdera din bil med blipp

Utvalda artiklar

Köpguide: Volvo XC60 II
Magazine2022-01-31

Köpguide: Volvo XC60 II

Volvo XC60 är Sveriges populäraste SUV. Här får du råd när du ska köpa en begagnad XC60 av generation två.

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd
Magazine2021-08-31

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd

Volkswagebn Golf är en av de mest populära begbilarna. Med blipps test får du tips och guide inför ditt köp av en begagnad Golf.

Begagnad Volvo V60 - köpguide, begtest och råd
Magazine2021-08-23

Begagnad Volvo V60 - köpguide, begtest och råd

Volvo V60 är Sveriges mest sålda nya bil trots att prislappen är ganska väl tilltagen. Som begagnad är den betydligt mer överkomlig. I blipps begtest av V60 får du tips och råd.

Brist på begagnade bilar: ”Guldläge för privat bilaffär”
Magazine2021-11-12

Brist på begagnade bilar: ”Guldläge för privat bilaffär”

Här är bilmodellerna som flest köper och säljer privat i spåren av bristen på nya bilar. Sällan har det varit ett bättre läge för att göra en privat bilaffär – och med Blipp får du samma fördelar som hos bilhandlaren.

Värdera bilen rätt - 5 bra tips
Magazine2021-11-25

Värdera bilen rätt - 5 bra tips

Att värdera din bil är den av de viktigaste frågorna när det är dags för försäljning. Här är fem tips för värderingen som hjälper dig att göra en bra bilaffär.

Begbilarna som säljs över nypris
Magazine2022-05-05

Begbilarna som säljs över nypris

Begagnatmarknaden har blivit så het att vissa bilar säljs för mer än nypriset. Här är några av modellerna.

Välja bilförsäkring - här får du tips
Magazine2022-04-27

Välja bilförsäkring - här får du tips

Bilförsäkring är en stor kostnad och det lönar sig att lägga ner lite möda på att hitta den bästa försäkringen - här får du hjälp att välja rätt.

Sälj bilen enkelt på de största marknadsplatserna
Magazine2022-05-10

Sälj bilen enkelt på de största marknadsplatserna

Det blir allt populärare att sälja bilen privat via Blipp. Nu är det enklare än någonsin att annonsera ut bilen på de största marknadsplatserna.

Nu kan du få bilen hemlevererad
Magazine2022-04-25

Nu kan du få bilen hemlevererad

Köp bilen privat hemma ifrån soffan - sedan kommer bilen hem till dig med Blipps hemleverans. Så här fungerar det.