Begbilarna som säljs över nypris

Den stora efterfrågan på nyare begagnade bilar har gjort att vissa bilar säljs över nypriset. Allra hetast är lyxiga modeller från Mercedes och Porsche samt vissa transportbilar. Även vissa Tesla-modeller värderas till ett högre pris än vad första ägaren betalat.

Tidigare var det en självklarhet att en ny bil skulle rasa brant i värde de första åren. Just nu är situationen den omvända, vissa bilmodeller är så eftertraktade att begagnatpriserna är högre än nypriset. Den första ägaren har därmed kunna bruka bilen under en kortare period och ändå få mer betalt än vad bilen köptes för. Orsaken är att biltillverkarna har väldigt långa leveranstider på vissa bilmodeller, trots att efterfrågan är hög.

Värdera bil med blipp

Pandemin, bristen på halvledare samt kriget i Ukraina har gjort att nybilsproduktionen har bromsat in. Till exempel tappade marknadsledaren Volvo Cars 25 procent av sin försäljning under första kvartalet i år, trots att kunderna efterfrågar bilarna. Väntetiden på vissa Volvo-modeller är över ett år. Främst gäller det laddhybrider och vissa elbilar. Vissa lätt begagnade Volvomodeller ligger just nu ute och säljs till samma pris som en ny bil, eller till och med lite mer.

Även vissa Teslamodeller säljs för ett högre pris begagnade än vad den första ägaren har betalat efter att ha fått miljöbonusen på 70 000 kronor. Orsaken är att vissa köpare vill ha bilen direkt och inte vänta på leverans. Till exempel säljs Tesla Model Y för över 750 000 kronor, trots att nypriset ligger på 729 000 kronor, och den som köper bilen ny kan få 70 000 kronor i miljöpremie. Även elbilen Audi Q4 och Kia EV6 säljs för långt över nypriset, det är bilar som inte kan levereras förrän 2023.

Värdera bil med blipp

Vissa av de nästan nya bilarna går på export, vilket också drar upp priserna. Den mycket svaga svenska kronan har gjort att det är lönsamt för vissa köpare ute i Europa att köpa en nästan ny bil i Sverige och exportera den till ett annat EU-land. Hittills i år har över 30 000 bilar exporterats. De allra mest exporterade personbilarna är laddhybridvarianterna Volkswagen Passat GTE och Volvo XC60 Twin Engine.

En annan orsak till ökade värden på begagnade bilar är att vi nu har inflation i Sverige. I mars ökade konsumentpriserna med 6,1 procent jämfört med samma månad 2021. Flera biltillverkare har justerat sina priser uppåt och då stiger värdet på nyare begagnade bilar.

Enligt begagnatsajten Wayke är Mercedes G-klass, Porsche 911, Mitsubishi Outlander samt transportbilarna Ford Transit och Toyota Hilux exempel på modeller som ligger över nypriset som begagnade bilar. Samma fenomen rapporteras från USA. Även där ligger Mercedes G-klass över nypriset, liksom många Chevroletmodeller och Tesla Model 3.

Värdera din bil med blipp

Utvalda artiklar

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.

Sälj bilen enkelt och tryggt
Magazine2021-12-03

Sälj bilen enkelt och tryggt

Blipps nya tjänst gör det enklare att sälja bilen privat. Nu får du hjälp att annonsera ut den på de största marknadsplatserna - och får hjälp med hela försäljningen.

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd
Magazine2021-08-31

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd

Volkswagebn Golf är en av de mest populära begbilarna. Med blipps test får du tips och guide inför ditt köp av en begagnad Golf.

Köpguide: BMW 5-serie
Magazine2021-12-21

Köpguide: BMW 5-serie

BMW 5-serie är en begbil som sätter extra guldkant på tillvaron. I Blipps begtest får du råd inför ditt köp.