Köpguide: BMW 5-serie

BMW 5-serie är mycket populär som nästan ny bil och en av de mest eftersökta modellerna. Bilen är både praktisk och körglad och för det mesta ett riktigt bra begköp. I Blipps begtest får du hjälpa med goda råd om vad du ska tänka på innan du köper en BMW 5-serie från 2017 och framåt.

Som ny är BMW 5-serie en riktigt dyr bilmodell. Men den första ägaren för ta en ganska stor del av värdeminskningen, så när bilen är några år gammal går det att göra en fin affär. Den senaste generationen av 5-serien är en av marknadens bästa bilar som sätter guldkant på livet. Modellen toppar många ägarundersökningar och har mycket nöjda bilägare. Det börjar finnas ett ganska bra utbud av den senaste generationen av BMW 5-serie, här får du tips om vad du bör tänka på innan köpet. Köp din BMW med blipp

BMW 5-serien G30 2017-

Den senaste generationen, G30, anses av många vara den bästa 5-seriemodellen någonsin. Den har högre komfort än de tidigare generationerna och är en svårslagen långfärdsbil. Förarmiljlön har en svårslagen ergonomi och är en mycket trivsam plats på resan. I Sverige väljer de flesta touringmodellen som är mycket praktisk med sitt stora kombiutrymme där bak.

Motorerna

Dieselversionen 520d är den som sålt bäst i Sverige, även om laddhybriden sålt bra på senare år. En stor andel har också BMW:s fina fyrhjulsdrift xDrive. De 190 hästkrafterna i 520 d är fullt tillräckliga i vardagen, även om många vill ha sportiga fartresurser i en BMW. Den sexcylindriga motorn i BMW 530d har 265 hästkrafter, vridmoment i överflöd och en underbar gång. För den som vill ha en sportbil där hela familjen får plats finns BMW M5 med hela 600 hk.

Problemen

Många av BMW:s dieselbilar från 2011 och framåt har ett inbyggt säkerhetsproblem med EGR-ventilen och kan börja brinna om det inte åtgärdas. BMW har återkallat de berörda bilarna. Kontrollera med BMW så att det är gjort. Köper du en bil med xDrive-fyrhjulsdrift är det bra att veta att fördelningslådan är en känslig  punkt som kan krångla om bilen gått långt eller körts hårt. Generellt håller BMW:s motorer hög kvalitet så länge servicen sköts enligt planen. Alla BMW-bilar har numera digital servicebok i bilens färddator. Det är därmed enkelt att kontrollera att servicen är skött som den ska. 5-seriebilar från 2017 kan ha återkallats för problem vevaxelsensorn, kontrollera så att att eventuella återkallelser utförts på bilen. Nya 5-serien är fullspäckad med elektronik, lägg ner någon halvtimme på att prova att allt i bilen fungerar. Köp din BMW med blipp

Ekonomi

Priserna för en begagnad BMW 5-serie Touring av senaste generationen börjar strax under 250 000 kr. Du får en stor och komfortabel bil för de pengarna. Merkostnaden jämfört med vardagligare bilmärken är ringa, och du får en härlig premiumkänsla på köpet. Lägger du omkring 300 000 kr kan du hitta en lyxutrustad 530 d med härlig dieselsexa. Med blipps billån blir månadskostnaden för en sådan bil under 2700 kronor.

Goda råd

Den nya G30-generationen av BMW-5-serie är intill förväxling lik den gamla modellen, men känns främst igen på strålkastarna. Den gamla generationen är inte lika bra och ska vara billigare. Väljer du sedanmodellen är det prutläge, den är mer trögsåld än Touring. Mätarställningen går att manipulera, men en BMW-återförsäljare kan verifiera den verkliga mätarställningen från bilens styrdator. BMW-bilar som är utrustade med M-sportpaket är alltid dyrare. Det kan dock löna sig med M-sportpaketet, då bilen blir mer lättsåld.

Totalt sett är BMW 5-serie av senaste generationen en av de bästa begagnade bilarna du kan köpa, om du är ute efter komfort och körglädje i kombination med praktiska vardagsegenskaper.

Utvalda artiklar

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.

Sälj bilen enkelt och tryggt
Magazine2021-12-03

Sälj bilen enkelt och tryggt

Blipps nya tjänst gör det enklare att sälja bilen privat. Nu får du hjälp att annonsera ut den på de största marknadsplatserna - och får hjälp med hela försäljningen.

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd
Magazine2021-08-31

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd

Volkswagebn Golf är en av de mest populära begbilarna. Med blipps test får du tips och guide inför ditt köp av en begagnad Golf.

Köpguide: BMW 5-serie
Magazine2021-12-21

Köpguide: BMW 5-serie

BMW 5-serie är en begbil som sätter extra guldkant på tillvaron. I Blipps begtest får du råd inför ditt köp.