10 hetaste cabbarna i vår

Nu är högsäsongen för cabrioleter här. När värmen kommer är det allt fler som letar en öppen sommarbil. Blipp listar de 10 populäraste cabbarna och vad du ska tänka på när du köper en cabriolet.

Påsken är startskottet på en mer intensiv period när det gäller bilköp, och extra mycket ökar köpen av sportbilar och cabrioleter. Varje år är det över 20 000 öppna bilar som byter ägare i Sverige.

Välj rätt bil med blipp

Allra populärast bland svenskarna är den öppna versionen av Peugeot 206 som är både prisvärd och pålitlig. Som god tvåa kommer Mercedes SLK och trean är klassikern Mazda MX-5 Miata.

Cabben behöver förresten inte bara vara sommarbil. Dagens suffletter är mycket bättre mycket bättre isolerade mot både bullar och väder och bilarna går utmärkt att använda året runt. Men visst är de oftast lite bullrigare och kallare än en täckt bil. Sikten är också lite mer begränsad när cabben är uppe.

En faktor att beakta när du väljer cabriolet är hur lätt den är att komma in och ur. Det finns en del modeller som är ganska låga och där taket begränsar insteget en del, särskilt till baksätet. Kontrollera också att sufletten fungerar som den ska och inte har några läckor. Titta extra på inredningen så den inte har fått fuktskador av regn. Men vad gör väl sådana småsaker när du får fälla taket en härlig försommardag när solen skiner. Då är det bara att bege sig ut på en härlig landsväg och njuta av fågelkvitter, frisk luft och dofter. Cabbar är verkligen för livsnjutare!

Välj rätt bil med blipp

De 10 mest sålda cabrioleterna i Sverige

Peugeot 206 Öppna franska är inte bara en känd tennisturnering utan även Sveriges populäraste cab. Peugeot 206 är en enkel och ekonomisk småbil som låter dig köra öppen bil utan att bli ruinerad. Kolla bara så att cabrioleten inte läcker och att motorn går som den ska.

Mercedes SLK Mercedes minsta cabmodell är inne på sin tredje generation och här går det hitta bilar för alla plånböcker. En uppskattad finess är airscarf som blåser varm luft på halsen när du kör nercabbad under kalla dagar.

Mazda MX-5
 Mazdas så kallad Miatamodell förändrade bilvärlden när den kom i slutet på 80-talet. Plötsligt gick det att få en öppen och rolig sportbil för små pengar. Konceptet är intakt så här 30 år senare och visar att det inte är motorstyrkan som avgör hur rolig en bil är.

Volvo C70 In i det längsta vägrade Volvo att göra cabbar, av säkerhetsskäl. Men till slut blev efterfrågan för hög för att stå emot, samtidigt som Volvo löst säkerheten. C70 finns i två olika generationer, den senaste har plåttak och fungerar utmärkt som bruksbil.

Peugeot 207 Lilla 207:an är efterträdaren till 206 och har ungefär samma egenskaper, men allt är lite förfinat. Dessutom har 207 plåtcab.

Peugeot 307 Ytterligare en Peugeot-cab med plåttak. Baksätet är lite rymligare i denna modell, och vuxna kan nästan pressa sig in. Se upp för strulande och läckande plåttak.

BMW Z4 
BMW Z4 är en renodlat tvåsitsig bil och är närmast att betrakta som en roadster. Den har sportbilslika egenskaper, även om det både finns motorer för både den som vill köra lugnt och den som vill köra sportigt.

Ford Mustang Mustangen är en riktig klassiker och det finns både äldre vintagebilar från 60- och 70-talet och modernare bilar från det senaste decenniet. Vilken man föredrar är förstås en smaksak.

Porsche 911 Porsche 911 debuterade redan 1964 och cabrioleten kom i början av 80-talet, sedan har modellen uppdaterats i flera generationer, men grundkonceptet är detsamma med svansmonterad boxersexa och massor av körglädje.

Mercedes E-klass E-klassen finns även i en öppen version och det är en mycket komfortabel cabriolet som blivit populär som begagnad. Den rymmer faktiskt fyra vuxna personer och fungerar fint på långresan, vilket inte alla cabbar gör.

Välj rätt bil med blipp