Dolda kostnaderna när du köper begagnad bil

**Det är inte bara priset som är högre när du köper bil hos en bilhandlare i stället för av en privatperson. Ofta ingår det inte några vinterdäck – och bilen brukar vara avställd. Det är saker som kan innebära över 20 000 kronor i merkostnad. **

Genom att köpa bilen av en privatperson kan du få ett pris om ofta ligger 10-15 procent lägre än det du betalar hos handlaren. I reda pengar kan det innebära att du sparar 20 000 - 100 000 kronor på en lite nyare premiumbil. Tidigare har du varit tvungen att köpa bilen hos en handlare för att kunna få ett billån och en garanti. Men nu kan vi på blipp erbjuda samma fördelar och trygghet som du tidigare bara fick via handlaren.

**Genom att köpa bilen privat får du flera saker på köpet som du ofta måste betala extra för hos handlaren. I dag är det vanligt att många bilhandlare säljer bilens vinterhjul vid sidan av. Vinterhjul till moderna bilar är mycket dyra och en uppsättning kompletta hjul med märkesdäck kan ofta kosta mellan 20 000 och 30 000 kronor. **

Om hjulen inte ingår måste du köpa nya eller leta begagnade på Blocket, vilket fördyrar köpet och kan innebära extra arbete. Köper du bilen privat i stället ingår nästan alltid vinterhjulen, vilket du som köpare tjänar på. Kontrollera att hjulen är i bra skick när du köper dem. Fälgarna ska vara skadefria och däcken ska ha ett gott mönsterdjup. Lagen säger tre millimeter, men du bör ha minst 5 mm för att däcken ska vara så säkra som möjligt.

En annan sak många inte tänker på är att bilhandlarna alltid ställer av bilarna när de byts in och ställs i bilhallen. Är det en nyare bil som faller under bonus-malus kan det handla om många tusenlappar i skatt du måste betala när bilen ställs på i samband med köpet. Privatpersoner ställer mycket sällan av sin bil i samband med en bilaffär. Den lilla detaljen gör att du vanligen tjänar ytterligare tusenlappar på att köpa bilen privat än genom en handlare.

Vissa handlare tar också ut en administrativ avgift på omkring 1000 kronor vid bilaffärer. Att använda blipp vid den privata bilaffären är kostnadsfritt för bilköpare och bilsäljare och tjänsten finansieras av en avgift till långivare och försäkringsbolag.

Utvalda artiklar

Nu kan du få bilen hemlevererad
Magazine2022-04-25

Nu kan du få bilen hemlevererad

Köp bilen privat hemma ifrån soffan - sedan kommer bilen hem till dig med Blipps hemleverans. Så här fungerar det.

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider
Magazine2021-08-16

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider

Elbilar och laddhybrider ökar kraftigt på begagnatmarknaden. Här är de 20 modellerna som säljer allra bäst just nu.

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla
Magazine2021-08-11

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla

Tesla Model 3 är en av de allra populäraste begagnade elbilarna. I detta begtest får du tips och råd vad du ska tänka på inför köpet av en begagnad Model 3.

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider
Magazine2022-05-11

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider

Laddhybrider har hittills varit populärare än elbilar - men snart kan de helt elektriska bilarna gå om. Här är de mest sålda just nu.

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.