Dolda kostnaderna när du köper begagnad bil

**Det är inte bara priset som är högre när du köper bil hos en bilhandlare i stället för av en privatperson. Ofta ingår det inte några vinterdäck – och bilen brukar vara avställd. Det är saker som kan innebära över 20 000 kronor i merkostnad. **

Genom att köpa bilen av en privatperson kan du få ett pris om ofta ligger 10-15 procent lägre än det du betalar hos handlaren. I reda pengar kan det innebära att du sparar 20 000 - 100 000 kronor på en lite nyare premiumbil. Tidigare har du varit tvungen att köpa bilen hos en handlare för att kunna få ett billån och en garanti. Men nu kan vi på blipp erbjuda samma fördelar och trygghet som du tidigare bara fick via handlaren.

**Genom att köpa bilen privat får du flera saker på köpet som du ofta måste betala extra för hos handlaren. I dag är det vanligt att många bilhandlare säljer bilens vinterhjul vid sidan av. Vinterhjul till moderna bilar är mycket dyra och en uppsättning kompletta hjul med märkesdäck kan ofta kosta mellan 20 000 och 30 000 kronor. **

Om hjulen inte ingår måste du köpa nya eller leta begagnade på Blocket, vilket fördyrar köpet och kan innebära extra arbete. Köper du bilen privat i stället ingår nästan alltid vinterhjulen, vilket du som köpare tjänar på. Kontrollera att hjulen är i bra skick när du köper dem. Fälgarna ska vara skadefria och däcken ska ha ett gott mönsterdjup. Lagen säger tre millimeter, men du bör ha minst 5 mm för att däcken ska vara så säkra som möjligt.

En annan sak många inte tänker på är att bilhandlarna alltid ställer av bilarna när de byts in och ställs i bilhallen. Är det en nyare bil som faller under bonus-malus kan det handla om många tusenlappar i skatt du måste betala när bilen ställs på i samband med köpet. Privatpersoner ställer mycket sällan av sin bil i samband med en bilaffär. Den lilla detaljen gör att du vanligen tjänar ytterligare tusenlappar på att köpa bilen privat än genom en handlare.

Vissa handlare tar också ut en administrativ avgift på omkring 1000 kronor vid bilaffärer. Att använda blipp vid den privata bilaffären är kostnadsfritt för bilköpare och bilsäljare och tjänsten finansieras av en avgift till långivare och försäkringsbolag.