Hur mycket billigare är det att köra elbil?

Blipp har gått igenom vad det kostar att köra en elbil jämfört med en bensin- och dieselbil. Efter den senaste tidens kraftiga prishöjning av bensin- och diesel kan du spara 10 000-tals kronor per år.

Elbilar blir allt populärare och står för mer än en tredjedel av nybilsförsäljningen. På begagnatmarknaden är de än så länge lite ovanligare, men försäljningen har hittills i år ökat med 157%. Miljön är inte längre enda anledningen till att välja en elbil. Trots att det blivit dyrare med el det senaste året är det nu rejält mycket billigare att äga och köra elbil än vad en jämförbar bil som drivs med bensin eller diesel kostar.

Kalkylen visar att elbilen har en betydligt lägre kostnad för drivmedel per mil, jämfört med bensin- och dieselbilar. Det gäller oavsett var i Sverige du bor, eftersom elpriserna har stora geografiska skillnader. Allra störst är besparingen för dem som bor i norra Sverige och kör långa sträckor.

Hittills har sålts nästan 9000 begagnade elbilar i Sverige under 2022 och Blipp är en av de absolut största aktörerna när det kommer till begagnade elbilar.

Ditt körmönster är en viktig faktor. Kör du mest kortare sträckor till vardags och har möjlighet att ladda hemma är ofta en laddhybrid eller elbil det mest ekonomiska bilvalet. Kör du däremot långa sträckor varje vecka och inte har möjlighet att ladda hemma utan måste ladda på snabbladdare kan en traditionell bil med snål dieselmotor vara ett enklare alternativ.

Nästan alla elbilar har lägre servicekostnader än laddhybrider och fossilbilar, vilket gör att de numera lönar sig för nästan alla bilägare som vill äga en nyare bil. Tesla har till exempel frivillig service, men det kan ofta vara bra att underhålla bromsarna då de används relativt lite på en elbil. Dessutom är skatten väldigt hög på nyare bensin- och dieselbilar, vilket påverkar kalkylen kraftigt i elbilens favör.

Exempel ägarkostnad nästan ny elbil för 500 000 kr, körsträcka 1500 mil / år

Blipp billån: Ränta och värdeminskning: 4790 kr/mån

Service, däck m m: 400 kr/mån

Skatt: 30 kr/mån

Försäkring: 400 kr/mån

Drivmedel: 600 kr/mån (hemmaladdning, mellansverige)

Totalt 6120 kr/mån

Exempel ägarkostnad nästan ny diesel-SUV för 400 000 kr, körsträcka 1500 mil / år

Blipp billån: Ränta och värdeminskning: 3831 kr/mån

Service, däck m m: 1000 kr/mån

Skatt: 1000 kr/mån

Försäkring: 400 kr /mån

Drivmedel: 2600 kr / mån

Totalt: 8831 kr /mån

Skillnad: 2711 kr / mån, 32 532 kronor per år.