Installera laddbox hemma - så får du sänkt skatt

Funderar du på att installera laddbox hemma till en elbil eller laddhybrid? Den som skaffar laddbox hemma kan få 50% skattereduktion för grön teknik. Vi på Blipp reder ut hur det gröna avdraget fungerar.

Just nu skaffar fler svenskar än någonsin en elbil, även laddhybrider fortsätter att vara populära. Det innebär att du måste ha någonstans att ladda din nya bil. Visst går det att åka till en offentlig laddstation, men det är betydligt smidigare att ha en egen laddbox hemma.

Det är dessutom ganska förmånligt att installera en laddbox hemma, då du får ett grönt rotavdrag, så kallad skattereduktion för grön teknik. Det innebär att du får ett nedsättning av skatten med 50 procent av kostnaden för arbete och material. Avdraget gäller inte för resekostnader för installatören, frakt eller projektering.

Få hjälp av blipp med din bilaffär

Högsta belopp per person och år är 50 000 kronor och 50 procent i avdrag på kostnaden. Det gäller också att du ska ha betalat tillräckligt mycket skatt så att du kan nyttja hela skattereduktionen. Det gäller att installationen görs hemma och avser ett småhus eller en ägarlägenhet. Laddboxen ska ha eller vara förberedd för att elmätning och debitering av elkostnaden. Den ska uppfylla en standard för EN 62196-2 för elfordon av typ 2, eller standarden EN 62196-3 för elfordon av typ Combo. 
Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material. Du får också sätta upp en laddningspunkt hemma hos dina föräldrar och få reduktion. Skattereduktion för grön teknik ges för installationer som påbörjats, slutförts och betalats tidigast 1 januari 2021.

Om du själv köper in material från någon annan än det företag som utför installationen av grön teknik kan skattereduktion enbart medges för installationsarbetet. Du kan alltså inte få skattereduktion för materialkostnaden i detta fall.

Anlita ett certifierat elbolag när du ska installera laddbox, och se till att få en offert innan du påbörjar arbetet så att du vet vad det kostar. Välj laddbox med omsorg, så att du får en box som passar din elanslutning och ditt fordon.

Få hjälp av blipp med din bilaffär

Utvalda artiklar

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.

Sälj bilen enkelt och tryggt
Magazine2021-12-03

Sälj bilen enkelt och tryggt

Blipps nya tjänst gör det enklare att sälja bilen privat. Nu får du hjälp att annonsera ut den på de största marknadsplatserna - och får hjälp med hela försäljningen.

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd
Magazine2021-08-31

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd

Volkswagebn Golf är en av de mest populära begbilarna. Med blipps test får du tips och guide inför ditt köp av en begagnad Golf.

Köpguide: BMW 5-serie
Magazine2021-12-21

Köpguide: BMW 5-serie

BMW 5-serie är en begbil som sätter extra guldkant på tillvaron. I Blipps begtest får du råd inför ditt köp.