Installera laddbox hemma - så får du sänkt skatt

Funderar du på att installera laddbox hemma till en elbil eller laddhybrid? Den som skaffar laddbox hemma kan få 50% skattereduktion för grön teknik. Vi på Blipp reder ut hur det gröna avdraget fungerar.

Just nu skaffar fler svenskar än någonsin en elbil, även laddhybrider fortsätter att vara populära. Det innebär att du måste ha någonstans att ladda din nya bil. Visst går det att åka till en offentlig laddstation, men det är betydligt smidigare att ha en egen laddbox hemma.

Det är dessutom ganska förmånligt att installera en laddbox hemma, då du får ett grönt rotavdrag, så kallad skattereduktion för grön teknik. Det innebär att du får ett nedsättning av skatten med 50 procent av kostnaden för arbete och material. Avdraget gäller inte för resekostnader för installatören, frakt eller projektering.

Få hjälp av blipp med din bilaffär

Högsta belopp per person och år är 50 000 kronor och 50 procent i avdrag på kostnaden. Det gäller också att du ska ha betalat tillräckligt mycket skatt så att du kan nyttja hela skattereduktionen. Det gäller att installationen görs hemma och avser ett småhus eller en ägarlägenhet. Laddboxen ska ha eller vara förberedd för att elmätning och debitering av elkostnaden. Den ska uppfylla en standard för EN 62196-2 för elfordon av typ 2, eller standarden EN 62196-3 för elfordon av typ Combo. 
Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material. Du får också sätta upp en laddningspunkt hemma hos dina föräldrar och få reduktion. Skattereduktion för grön teknik ges för installationer som påbörjats, slutförts och betalats tidigast 1 januari 2021.

Om du själv köper in material från någon annan än det företag som utför installationen av grön teknik kan skattereduktion enbart medges för installationsarbetet. Du kan alltså inte få skattereduktion för materialkostnaden i detta fall.

Anlita ett certifierat elbolag när du ska installera laddbox, och se till att få en offert innan du påbörjar arbetet så att du vet vad det kostar. Välj laddbox med omsorg, så att du får en box som passar din elanslutning och ditt fordon.

Få hjälp av blipp med din bilaffär