Så kör du säkert i jultrafiken

Senaste väderprognosen visar att det kan bli en vit jul i hela Sverige. Jultrafiken kan bli extra intensiv dagarna före julafton – så det gäller att köra klokt. – Den stora jultrafiken är väldigt koncentrerad till den 23:e december. Håll avstånd och var snäll mot gaspedalen! säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till Blipp.

En färsk väderprognos som Blipp har fått från SMHI visar att det kan bli en vit jul i nästan hela Sverige. Från och med måndag blir det minusgrader i hela landet. – Det kommer in ett nederbördsområde som faller som snö i nästan hela Sverige, utom i Norrbotten och Västerbotten. Längst i söder kommer det 1-2 centimeter snö, I östra Svealand och Stockholm faller omkring 5 centimeter snö, säger Erik Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

För julfirandet är det härligt med en vit jul, men det kan ställa till med problem i jultrafiken. Eftersom det inte ligger några lediga dagar före julafton riskerar det att bli intensiv trafik dan före dopparedan.

– Absolut, men vi vet inte hur jultrafik kommer att bli ännu med svängningarna med pandemin. Vintersportorterna har sagt att de nästan är fullbokade, så räkna med intensiv trafik norrut, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Det finns risk för kö på många vägar, och runt Ljungby finns ett vägarbete som stannat upp på grund av en konkurs. – Man ska vara fullt medveten om att det kommer att bli kö på de vanliga ställena. Det handlar till exempel om E6 mellan Malmö och Helsingborg. Riksväg 40 mellan Göteborg och Jönköping är ett annat ställe med intensiv trafik. Även längre norrut mot fjällen och Jämtland räknar vi med intensiv trafik. På E4:an vid Ljungby hade vi anlitat ett företag som nu gått i konkurs, så det är stökigt och bökigt vid ett arbete där.

Bengt Olsson har en julhälsning till alla bilister – för att du ska komma fram säkert till julfirandet. – Håll avståndet och var snäll mot gaspedalen! Det kan bli temperaturväxlingar och det fryser till och då blir det halka som inte syns. Hastighetsskyltarna är det som gäller för torra sommarvägar, allt annat måste du förhålla dig till. Vi saltar och halkbekämpar så mycket vi kan, men när det är runt nollan rinner det av. – Dessutom, var väldigt tydlig med hur du tänker köra och vilka manövrar du tänker göra. Det händer att många kör om eller svänger utan att tala om hur man tänker göra det med blinkers, det kan bli kökrockar.

Säkra bilaffärer i jul med blipp

Utvalda artiklar

Nu kan du få bilen hemlevererad
Magazine2022-04-25

Nu kan du få bilen hemlevererad

Köp bilen privat hemma ifrån soffan - sedan kommer bilen hem till dig med Blipps hemleverans. Så här fungerar det.

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider
Magazine2021-08-16

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider

Elbilar och laddhybrider ökar kraftigt på begagnatmarknaden. Här är de 20 modellerna som säljer allra bäst just nu.

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla
Magazine2021-08-11

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla

Tesla Model 3 är en av de allra populäraste begagnade elbilarna. I detta begtest får du tips och råd vad du ska tänka på inför köpet av en begagnad Model 3.

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider
Magazine2022-05-11

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider

Laddhybrider har hittills varit populärare än elbilar - men snart kan de helt elektriska bilarna gå om. Här är de mest sålda just nu.

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.