Nu kommer allt fler varningar från SMHI om att snöoväder, kyla och halka kommit i hela Sverige. De flesta har förstås redan bytt till vinterdäck. Men det finns mycket annat att tänka på för att bilägandet ska bli problemfritt under det tuffa vinterhalvåret. Blipp har sammanställt experternas bästa tips som ger dig ett tryggt bilägande i vinter.
Få hjälp att köpa vinterbilen här
Från och med 1 december är det lag på att ha vinterdäck på bilen när det råder vinterväglag. Har du inte redan bytt till vinterdäck är det bråttom. Se dessutom till att ha vinterdäck med bra mönsterdjup och dubbar i bra skick om du valt dubbdäck. Lagen säger att mönsterdjupet på vinterdäck måste vara minst 3 mm. Men många däckexprter rekommendationen är att du byter vid 4-5 mm för att ha den högsta säkerheten. Glöm heller inte att kontrollera så att däcken har rätt lufttryck och att hjulbultarna är efterdragna.
Så fort temperaturen sjunker under fyra plusgrader finns det risk att det blir halka. Det kan plötsligt bli fruset på en väg som var torr. Extra lömskt är det på saltade vägar. Kör du bakom en annan bil och torkarna går torrt kan du räkna med att vägbanan frusit till.
Det kan hända att du blir stående i bilköer som kört fast i ett snöoväder. Då är det viktigt att du har bränsle eller el i bilen för att kunna hålla värmen en hel natt och ta dig ur ovädret och i trygghet. Se till att tanka eller ladda innan du åker.
Se till att alltid ha spolarvätska påfylld så att du kan hålla vindrutan ren när salt och slask smutsar ner din vindruta. På vintern är det viktigt att använda en mer koncentrerad spolarvätska så att det inte fryser vid låga temperaturer.
Torkarbladen är en viktig säkerhetsdetalj på bilen, särskilt vintertid. Se till att den byts innan de blir dåliga så att du kan hålla din vindruta ren så att du har säker sikt över trafiken.
Batteriets kondition avgörande för om du ska kunna starta bilen när det är riktigt kallt ute. Gör en statuskontroll på ditt batteri för att se hur det mår. Det går att göra på en bilverkstad eller på en bensinmack om du själv inte har en mätare. Om batteriet behöver du köpa ett nytt.
Några enkla kontroller och ett regelbundet underhåll är allt som behövs för se till att ditt batteri är i form. Under pandemin har många kört korta sträckor med bilen som laddar ur batteriet. Ett inaktivt bilbatteri kommer att förlora 0,1V energi varje månad. Att ge sig ut på många korta resor, särskilt i stadsområden, tömmer också batteriet. Att köpa en pålitlig batteriladdare och få in i en regelbunden rutin för att ladda batteriet är något man har nytta av året runt. Att ladda ditt bilbatteri minst en gång i månaden förlänger dess livslängd med upp till tre gånger. Ett bilbatteri är fulladdat vid 12,72V.
Kylarvätskan kan vara en känslig punkt vid kall väderlek. Vätskan består av vatten och glykol och ska kyla motorn. Om glykolmängden är för liten kan vätskan frysa eller göra så att motorn kokar när det är för varmt. Ha en kylarvätska som klarar -35 grader. Du kan kontrollera fryspunkten på en bensinmack eller på en bilverkstad. Om du behöver fylla på, försäkra dig om att du använder en vätska som är godkänd för din bilmodell, ta instruktionsboken till hjälp.
Få hjälp att köpa vinterbilen här
Att bilens strålkastare och lampor fungerar korrekt är mycket viktigt för säkerheten i vintermörkret. Kolla alla lampor regelbundet och se till att byta det som är trasigt omgående. När det gäller strålkastarna behöver många nya bilar lämnas in på verkstad för att göra ett byte.
Putsa alla rutor invändigt, särskilt viktigt är det med vindrutan. Om du har en smutsig vindruta försämras sikten och det är lättare att smutsiga rutor immar igen. Använd fönsterputs eller tvättservetter som är speciellt anpassade för bilrutor.
Att stå med fastfrusna dörrar och rutor när kylan slår till är lätt hänt. Men det finns en enkel läsning. Om du smörjer dörrlisterna med ett särskilt silikonstift undviker du att dörrarna fryser fast. Har du en gammal bil med vanligt nyckellås är det en god idé att spruta låsolja i dörren innan låset fryser.
Se till att du har rätt utrustning i bilen för att kunna ta bort snö och is. Att ha utrustning för en nödsituation på vintern ger också en extra trygghet. Här är en lista på vad du bör ha i bilen vintertid. Isskrapa Mjuk snöborste En liten snöskyffel Sand I en pet-flaska Startkablar Bogserlina Ficklampa Reflexväst Förbandslåda Varma kläder Mössa och vantar