Klimatbonusen stoppas - pengarna för i år är redan slut

Den som söker klimatbonus för en ny elbil eller laddhybrid tvingas vänta. 
Bidragspengarna på 2,91 miljarder kr är redan slut. 
– Vi har inga besked i dagsläget om nya budgetbeslut men när vi får nya anslag återupptar vi arbetet med att betala ut klimatbonusar, säger Mats Einarsson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen. Den som köpt en ny laddhybrid eller elbil riskerar i värsta fall att missa pengarna. Lösningen kan vara en begagnad bil

Mer än var tredje såld bil i Sverige i år är en elbil eller laddhybrid. Det har gjort att de 2,91 miljarder kronor som Transportstyrelsen tilldelats att använda vid utbetalning av klimatbonusar under 2021 kommer att vara förbrukade inom någon vecka. Myndigheten pausar nu utbetalningarna av klimatbonusar tills nya ekonomiska medel har tillförts.

Den som köper en ny bil med ett koldioxidutsläpp på högst 60 g/km vid blandad körning är berättigad till en klimatbonus. Bonusens belopp påverkas av flera faktorer och kan som högst vara 70 000 kronor. Bonusen ska betalas ut tidigast sex månader efter första registreringsdatum.

Anslaget på 2,91 miljarder kronor som fanns avsatt för klimatbonusar under 2021 är i stort sett förbrukat.

Köp din elbil eller laddhybrid med blipp Hitta fina bilar här

Transportstyrelsen pausar därför utbetalningar av klimatbonus i avvaktan på nya ekonomiska medel.

Även tidigare år har pengarna som avsatts för klimatbonus tagit slut i förtid och Transportstyrelsen har då fått ytterligare tillskott.

– Vi har inga besked i dagsläget om nya budgetbeslut men när vi får nya anslag återupptar vi arbetet med att betala ut klimatbonusar. Den som redan har skickat in en ansökan ligger kvar i kön, säger Mats Einarsson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Den som planerar att köpa en ny elbil eller laddhybrid riskerar nu att missa pengarna eller tvingas vänta länge. I vanliga fall betalas bonusen ut efter sex månader, nu vet ingen hur lång väntetiden blir. Skulle du tvingas sälja bilen innan bonusen ska utbetalas missar du pengarna helt. Lösningen kan vara en fin begagnad elbil eller laddhybrid – med hjälp av Blipp kan du välja mellan 100-tals fina bilar. Då är klimatbonusen redan utbetald och bör vara avdragen från begagnatpriset.

Köp din elbil eller laddhybrid med blipp Hitta fina bilar här