Skydda dig mot bilfusk

Krockade och mätarskruvade bilar har blivit vanligare på den svenska marknaden. Enligt en granskning kan 84 000 bilar ha manipulerade mätarställningar. Genom att kontrollera bilen hos Blipp kan du skydda dig mot fusket.

Bilar med manipulerade mätarställningar har blivit vanligare på svenska vägar. Enligt en undersökning från bilhandelssajten Wayke och Carfax ökade mätarskruvade bilar med 30 procent förra året. De har granskat över 290 000 sålda begagnade bilar. En granskning som Vi Bilägare gjorde vintern 2020 visade att det fanns 1800 bilannonser ute med bilar som hade avvikande mätarställning. Totalt kan det handla om 84000-120 000 bilar i Sverige med avvikelser, enligt olika undersökningar.

En anledning till det ökade fusket är att Transportstyrelsen hade bristande kontroll under perioden 2018-2019. Det gick att köpa ”mätarjusterare” för ett par tusenlappar online. Sedan kunde bilarna besiktigas trots att mätarställningen var lägre än vid tidigare besiktningar. Även regeringen har uppmärksammat mätarfusket och bett Transportstyrelsen att utreda frågan. 
– Man ska kunna lita på att mätarställningen är okej. Det är viktigt för konsumenter, men även en fråga om förtroendet för hela fordonsbranschen. Därför vill regeringen se ytterligare åtgärder för att sätta stopp för manipulation av mätarställningar, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth när utredningen tillsattes.

Kontrollera bil med blipp

Det finns också bilar ute till salu som varit krockade och blivit skrotade i USA och sedan säljs till ovetande svenska bilister. Vissa av bilarna har varit inblandade i olyckor, andra kan ha skadats i samband med de omfattande stormar och översvämningar som har drabbat USA de senaste åren. Amerikanska försäkringsbolag har bedömt att bilarna är så skadade att det inte har varit lönt att laga dem. Men i stället för att skrotas säljs bilarna till köpare i bland annat Europa. Sedan importeras de via flera olika länder innan de säljs i Sverige.

Men det finns goda möjligheter att göra en bakgrundskontroll, både av mätarställningen och eventuella krockskador. Vi på Blipp erbjuder en kostnadsfri tjänst där du kan kontrollera den begagnade bil du ska köpa. Där görs en kontroll av mätarställningen mot de tillgängliga officiella uppgifter som går att matcha mätarställningen mot. Dessutom kontrolleras att bilen är besiktigad, om det finns restskulder och om bilen är påställd, samt om det utfärdats ett skrotningsintyg, så kallad salvage title. Allt för att du som bilköpare ska kunna göra en trygg privat bilaffär. Och när du väl bestämt dig för en bil kan vi på Blipp hjälpa med allt i bilaffären, från köpeavtal till ett billån med säkerhet.

Kontrollera bil med blipp

Allt det här kan du kontrollera med Blipp

Kvarvarande lån Mätarställning Om bilen varit i en olycka eller varit stulen
 Besiktning
 Körförbud
 Skatt och avställning
 Svensksåld eller import
 Antal ägare
 Förbrukning
 Växellåda
 Dragvikt
 Drivning