Mätarfusket ökar - så kontrollerar du bilen med blipp

Att det fuskas med mätarställningen på begagnade bilar är inte något nytt fenomen. Men nu kommer en ny undersökning att fusket har ökat, trots att många bilar har digitala mätare som ska vara svårare att manipulera. Blipp erbjuder en kostnadsfri kontroll där vi bland annat kontrollerar mätarställning, om bilen är besiktigad och om det finns några skulder.

Enligt en ny undersökning från bilhandelssajten Wayke och bilhistorikföretaget Carfax har antalet mätarskruvade bilar ökat med 30 procent under det första halvåret i Sverige, jämfört med förra året. De har granskat över 290 000 sålda begagnade bilar och kommit fram till den dystra statistiken.

Kontrollera bilen här

En anledning till det ökade fusket är att Transportstyrelsen hade bristande kontroll under perioden 2018-2019. Enligt rapporten går det att köpa ”mätarjusterare” för ett par tusenlappar online. Sedan kunde bilarna besiktigas trots att mätarställningen var lägre än vid tidigare besiktningar.

Många svenska bilköpare kontrollerar inte mätarställningen tillräckligt noga, utan tror att en svensksåld bil är en garanti för att mätaren är korrekt. Så behöver inte vara fallet.

Det finns möjligheter att göra en bakgrundskontroll. Vi på blipp erbjuder en kostnadsfri tjänst där du kan kontrollera den begagnade bil du ska köpa. Där görs en kontroll av mätarställningen mot de tillgängliga officiella uppgifter som går att matcha mätarställningen mot. Dessutom kontrolleras att bilen är besiktigad, om det finns restskulder och om bilen är påställd. Allt för att du som ska kunna göra en trygg privat bilaffär.

Kontrollera bilen här

Även regeringen har uppmärksammat mätarfusket och bett Transportstyrelsen att utreda frågan. 
– Man ska kunna lita på att mätarställningen är okej. Det är viktigt för konsumenter, men även en fråga om förtroendet för hela fordonsbranschen. Därför vill regeringen se ytterligare åtgärder för att sätta stopp för manipulation av mätarställningar, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth när utredningen tillsattes.

Allt det här kan du kontrollera med Blipp

Mätarställning Besiktning Körförbud Skatt och avställning Svensksåld eller import Antal ägare Förbrukning Växellåda Dragvikt Drivning

Utvalda artiklar

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.

Sälj bilen enkelt och tryggt
Magazine2021-12-03

Sälj bilen enkelt och tryggt

Blipps nya tjänst gör det enklare att sälja bilen privat. Nu får du hjälp att annonsera ut den på de största marknadsplatserna - och får hjälp med hela försäljningen.

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd
Magazine2021-08-31

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd

Volkswagebn Golf är en av de mest populära begbilarna. Med blipps test får du tips och guide inför ditt köp av en begagnad Golf.

Köpguide: BMW 5-serie
Magazine2021-12-21

Köpguide: BMW 5-serie

BMW 5-serie är en begbil som sätter extra guldkant på tillvaron. I Blipps begtest får du råd inför ditt köp.