Köpa begagnad bil - tänk på det här

Köpa begagnad bil med billån eller en ny med privatleasing? Här är några saker du bör tänka på innan du bestämmer dig för billån eller privatleasing. 

Inte nog med att du måste välja bilmodell och vilket drivmedel din nya bil ska ha. I dag finns det också flera olika sätt att finansiera bilen. Att köpa en begagnad bil idag är mer komplext än någonsin, men vi på Blipp gör vårt bästa för att underlätta för dig som bilköpare. 

När du köper en nyare begagnad bil och tar ett billån med säkerhet och restvärde via Blipp står du själv som ägare till din bil. Köper du en ny bil med hjälp av privatleasing hyr du bilen av ett bilföretag och måste ta hänsyn till regler och villkor i ett avtal. Här reder vi ut vad du bör tänka på när du väljer finansieringsform. 

Här är du hjälp med att köpa bil

Kan jag betala kontantinsats? 

När du tar ett billån betalar du en kontantinsats på 20 procent av lånet och kreditgivaren använder bilen som säkerhet. Det innebär vanligen att du får en relativt låg ränta och får en låg månadskostnad. Om du privatleasar en bil behöver du oftast inte betala en kontantinsats, men månadskostnaden kan vara högre, dock handlar det om en ny bil med garanti. 

Avtalstid

När du tar ett billån löper det ofta på tre år eller längre, men du kan när som helst lösa lånet om du vill byta bil eller av någon anledning vill sälja bilen. Lånets restvärde stämmer i många fall med det verkliga värdet på bilen. Med privatleasing är du bunden att betala månadsavgiften i tre år, det brukar inte gå att häva avtalet, även om det kan överlåtas. 

Körsträcka

En bil som du köper med billån kan du köra hur långt du vill, det är upp till dig. När du privatleasar bilen har du en fast körsträcka, ofta 1500 mil per år. Kör du mer får du betala för övermil. 

Användande

Om du har hund och vet att du kommer att bruka bilen ovarsamt kan du få betala extra för onormalt slitage vid privatleasing. Äger du bilen själv kommer det att påverka andrahandsvärdet. 

Månadskostnad

När du köper en begagnad bil med billån tillkommer andra månadskostnader, till exempel service, försäkring och däck. I privatleasing brukar service ingå, men försäkringen tillkommer. Försök att summera alla kostnader för båda alternativen och välj det som passar bäst för din ekonomi och din situation.  .

Vad ska jag välja?

Om du behöver maximal flexibilitet och kommer att köra långt är billån ofta bättre. När det gäller dyra bilmodeller är de ofta mindre förmånliga att privatleasa. Vill du ha en fast månadskostnad och vet att du kan ha bilen i tre år framåt och inte vill erlägga en kontantinsats kan privatleasing vara ett bättre alternativ. 

Billån vs Blancolån

Tack vare blipp kan du nu köpa bilen från en privat säljare med ett riktigt billån i stället för att ta blancolån. Det innebär att du kan använda bilen som säkerhet – en lösning som bara bilhandlare kunnat ge.  – Oftast ger ett billån en lägre ränta och en betydligt förmånligare månadskostnad, säger Jonny Lindén, vd för blipp. 

Tidigare har du inte kunnat få ett riktigt billån när du köper bilen från en privat säljare, till exempel via Blocket.se. Men tack vara blipp kan du nu få samma förmånliga lån som bara bilhandlaren tidigare kunnat erbjuda. 

Här får du hjälp med billån till ditt bilköp

I stället för att ta ett blancolån som oftast har en högre ränta kan blipp erbjuda ett riktigt billån med bilen som säkerhet och som löper med ett restvärde. Vissa aktörer på blancolånemarknaden kallar sina lån för billån, men det är inte en riktigt billån med säkerhet.

Vi på blipp erbjuder ett riktigt billån där bilen är säkerhet för lånet, det gör att räntan i regel blir betydligt lägre än på ett blancolån. Dessutom används ett restvärde vid återbetalningen, vilket ger en lägre månadsbetalning. Alla bör göra en lånekalkyl och jämföra innan de tar en kredit för bilköpet.

Tack vare att du erlägger 20 procent av bilens köpeskilling kontant och att banken har bilen som säkerhet kan räntan bli lägre på ett billån än vad du får på ett blancolån. Billån kan ha olika löptider och eftersom det finns en tillgång kan du låna med restvärde, vilket ger en lägre månadsbetalning. En annan fördel är att lånet har en rak amortering i stället för att räntedelen är större än amorteringsdelen i början. 

Billånet har också fördelar den dag du ska byta bil igen, ett billån beräknas så att restskulden helst ska vara lika stor som bilens verkliga värde när lånet löper ut. Då kan hela lånet lösas när du säljer bilen. Använder du oss på blipp när du ska sälja bilen kan vi ombesörja så att ditt gamla lån blir löst i samband med försäljningen, smidigare och tryggare kan det inte bli. 

Om du letar efter en begagnad bil kan du ansöka om lånelöfte i förväg. Då vet du att du har en trygg och smidig finansiering på plats innan du börjar förhandla med säljaren.