Bränslepriset har gått upp och pandemin börjar klinga av. Ändå rapporterar många inom branschen att intresset för husbilar och husvagnar ligger kvar på en rekordnivå. Under pandemin med hemester var husbils- och husvagnsbranschen en av få som slog rekord. I dag finns det över 110 000 husbilar i Sverige. Många köpte sin första husbil eller husvagn under pandemin, och efter ett par år är det dags att byta upp sig till nya modeller.
I helgen hölls husbilsmässan Frihet på Hjul i Stockholm och hade över 10 000 besökare, så intresset för husbilar är just nu på topp. Precis som med personbilar har många tillverkare påverkats av halvledarbrist och kriget i Ukraina, och det råder brist på begagnade husbilar. Priserna på begagnade har ökat som allting annat den senaste tiden. Med hjälp av Blipp kan du köpa en husbil av en privatperson och få samma förmånliga villkor som hos en handlare, genom ett fordonslån med säkerhet.
Husbilslån med säkerhet hos blipp
Men det finns en del att tänka på innan du väljer ut din första husbil eller husvagn. Vi på Blipp har gjort en guide som hjälper dig att välja rätt objekt, sedan hjälper vi dig vid köpet, bland annat med fordonlån med säkerhet, betalning, lösen av tidigare lån, köpeavtal och ägarbyte. Blipps rådgivare är med i ett videosamtal under hela affären.
Bestäm en budget för husbilen Det första du bör göra är att planera hur mycket du vill investera i ditt nya husbil. Från knappt 300 000 kronor går det att hitta en begagnad husbil som fungerar bra för ett par eller mindre familj. Lägger du 700 000 kronor får du en riktigt fin bil.
Hitta rätt typ och storlek När du satt en budget kan du lista vilka egenskaper, antal sängar och storlek husbilen ska ha. Det är vanligt att börja med en så kallad plåtis, eller halvintegrerad husbil. En alkovbil med sängplats ovanför hytten kan också vara ett bra insteg. Den som vill ha det extra bekvämt och lyxigt väljer en helintegrerad husbil. Det innebär att bodelen är helt integrerad med förarhytten.
Kontrollera din körkortsbehörighet Ett vanligt misstag är att köpa en husbil som du sedan inte får köra på ditt körkort. Har du haft körkort innan 1 juli 1996 får du köra en husbil med maxvikt över 3500 kg så länge den klassas som personbil. Tog du körkortet senare får du köra husbil/personbil med maxvikt 3500 kg. Ska du köra en tyngre bil behöver du ha behörighet C1 eller mer.
Kontrollera före köp Gör en genomgång av husbilen, det är en del som behöver kontrolleras. Husbilar står ofta still länge, så provkör bilen noga och kontrollera mekaniken. Leta efter rost genom att krypa in under chassit. Kontrollera att bilen är servad enligt planen, och att kamremmen inte behöver bytas. Du kan också lämna in den på en verkstad för en oberoende teknisk kontroll.
Husbilslån med säkerhet hos blipp
Sätt en budget för din husvagn Bestäm hur mycket du vill spendera på husvagnen. Det går att hitta en fin begagnad vagn för drygt 100 000 kronor. För 400 000 kronor får du en stor begagnad familjevagn. Med Blipps fordonslån med säkerhet kan du beräkna månadskostnaden.
Kolla hur tungt bilen och körkortet får dra Det är viktigt att kolla hur tung husvagn din bil får dra, och vad ditt körkort tillåter. Kanske måste du även byta bil om du köper en tung husvagn. På ett vanligt B-körkort får den sammanlagda totalvikten för bil och husvagn inte överstiga 3,5 ton. Använd Släpvagnskalkylatorn som Transportstyrelsen tagit fram.
Hitta rätt storlek och planlösning Hitta den husvagnsmodell och planlösning som passar bäst för din familj. Har du flera barn är det nästan ett krav att ni har separata sovplatser för barn och vuxna.
Kontrollera husvagnen Det är viktigt att du gör en kontroll av en begagnad husvagn före köpet. En viktig sak att se upp med är fukt och mögel, luktar det unket i vagnen är det ett dåligt tecken. För ett par tusenlappar kan du fuktmäta vagnen, och det är oftast klokt investerade pengar. Kontrollera även att bromsarna och kopplingen är i bra skick och att det finns en giltig besiktning av vagnen. Att provkoppla vagnen på din personbil och provköra den brukar är en bra idé, då ser du hur vagnen fungerar tillsammans med din bil.