Rekordlång leveranstid på nya bilar

Bristen på chip till nya bilar blir allt värre och leveranstider är nu rekordlånga. Köpare kan få vänta över ett år på en ny bil. Nu varnar bilbranschen för att halvledarbristen kan fortsätta länge. – Situationen bör förbättras 2023, men det strukturella problemet kommer ännu inte att vara helt löst, säger Volkswagens finanschef Arno Antlitz.

Den som köper ny bil i dag får räkna med lång leveranstid. För drygt ett år sedan drabbades bilbranschen av brist på halvledare som används i elektroniska komponenter i bilarna. Bristen har blivit allt värre och det har gjort att nybilsförsäljningen sjunkit kraftigt. Dessutom prioriterar bilmärkena dyrare modeller, så vissa billiga modeller finns knappt att beställa.

Nästan ny bil direkt med blipp

Den senaste månaden har kriget i Ukraina förvärrat situationen ytterligare. Det finns flera fabriker som tillverkar kabelstammar till nya bilar i Ukraina, och när de fabrikerna stannade tvingades ett tiotal bilfabriker i Tyskland stoppa sin produktion. Samtidigt har nya covid-utbrott i Kina gjort att flera bilfabriker där har pausat sin produktion. Sammantaget har det gjort att leveranstid på ny bil nu är rekordlånga. Nu varnar branschen för ytterligare förlängda leveranstider.

– Vi ser ett strukturellt underutbud 2022, som sannolikt bara kommer att lätta något under tredje eller fjärde kvartalet. Situationen bör förbättras 2023, men det strukturella problemet kommer ännu inte att vara helt löst, säger Volkswagens finanschef Arno Antlitz till Boersen-Zeitung.

Populära märkena Hyundai och Kia berättade nyligen att de har en backlog på en miljon bilar som kunderna väntar på. Det motsvarar 15 procent av hela årsförsäljningen i år. För vissa modeller kan leveranstiden vara så lång som 18 månader på de populära elbilarna Hyundai Ioniq 5 och Kia EV6, enligt Korea Times. I Sverige meddelar Volvo Retail att kunder kan få vänta 14 månader på en laddhybrid, och nästan lika länge på en elbil. Tesla är ett undantag som kan leverera nya bilar i maj.

En lösning för den som inte orkar vänta på en helt ny bil är att köpa en nästan ny bil via Blipps trygga och smidiga köptjänst. Blipp hjälper dig med allt. Du kan hitta rätt bil och kontrollera den, få hjälp med ett förmånligt billån med säkerhet. Vi själva köpet är vi med i ett videosamtal och säkerställer så att betalningen går rätt till för både köpare och säljare, ordnar köpeavtal samt ombesörjer ägarbyte. Tryggare kan ingen vara.

Nästan ny bil direkt med blipp

Här är exempel på leveranstider

(Uppgifter kommer från handlare och bilkunder)

Audi Q4 e-tron: Bilen kan levereras i kvartal 2 2023 BMW iX: I början av 2023. Volkswagen ID.4: I början av 2023. Skoda Enyaq: I början av 2023. MG ZS EV: I slutet av 2022 Kia EV6: I början av 2023 Polestar 2: Tar ej emot beställningar Tesla Model Y: Maj för vissa modeller. Ford Mustang Mach-E: Omgående leverans Volvo C40: Början av 2023