Rekordlång leveranstid på nya bilar

Bristen på chip till nya bilar blir allt värre och leveranstider är nu rekordlånga. Köpare kan få vänta över ett år på en ny bil. Nu varnar bilbranschen för att halvledarbristen kan fortsätta länge. – Situationen bör förbättras 2023, men det strukturella problemet kommer ännu inte att vara helt löst, säger Volkswagens finanschef Arno Antlitz.

Den som köper ny bil i dag får räkna med lång leveranstid. För drygt ett år sedan drabbades bilbranschen av brist på halvledare som används i elektroniska komponenter i bilarna. Bristen har blivit allt värre och det har gjort att nybilsförsäljningen sjunkit kraftigt. Dessutom prioriterar bilmärkena dyrare modeller, så vissa billiga modeller finns knappt att beställa.

Nästan ny bil direkt med blipp

Den senaste månaden har kriget i Ukraina förvärrat situationen ytterligare. Det finns flera fabriker som tillverkar kabelstammar till nya bilar i Ukraina, och när de fabrikerna stannade tvingades ett tiotal bilfabriker i Tyskland stoppa sin produktion. Samtidigt har nya covid-utbrott i Kina gjort att flera bilfabriker där har pausat sin produktion. Sammantaget har det gjort att leveranstid på ny bil nu är rekordlånga. Nu varnar branschen för ytterligare förlängda leveranstider.

– Vi ser ett strukturellt underutbud 2022, som sannolikt bara kommer att lätta något under tredje eller fjärde kvartalet. Situationen bör förbättras 2023, men det strukturella problemet kommer ännu inte att vara helt löst, säger Volkswagens finanschef Arno Antlitz till Boersen-Zeitung.

Populära märkena Hyundai och Kia berättade nyligen att de har en backlog på en miljon bilar som kunderna väntar på. Det motsvarar 15 procent av hela årsförsäljningen i år. För vissa modeller kan leveranstiden vara så lång som 18 månader på de populära elbilarna Hyundai Ioniq 5 och Kia EV6, enligt Korea Times. I Sverige meddelar Volvo Retail att kunder kan få vänta 14 månader på en laddhybrid, och nästan lika länge på en elbil. Tesla är ett undantag som kan leverera nya bilar i maj.

En lösning för den som inte orkar vänta på en helt ny bil är att köpa en nästan ny bil via Blipps trygga och smidiga köptjänst. Blipp hjälper dig med allt. Du kan hitta rätt bil och kontrollera den, få hjälp med ett förmånligt billån med säkerhet. Vi själva köpet är vi med i ett videosamtal och säkerställer så att betalningen går rätt till för både köpare och säljare, ordnar köpeavtal samt ombesörjer ägarbyte. Tryggare kan ingen vara.

Nästan ny bil direkt med blipp

Här är exempel på leveranstider

(Uppgifter kommer från handlare och bilkunder)

Audi Q4 e-tron: Bilen kan levereras i kvartal 2 2023 BMW iX: I början av 2023. Volkswagen ID.4: I början av 2023. Skoda Enyaq: I början av 2023. MG ZS EV: I slutet av 2022 Kia EV6: I början av 2023 Polestar 2: Tar ej emot beställningar Tesla Model Y: Maj för vissa modeller. Ford Mustang Mach-E: Omgående leverans Volvo C40: Början av 2023

Utvalda artiklar

Nu kan du få bilen hemlevererad
Magazine2022-04-25

Nu kan du få bilen hemlevererad

Köp bilen privat hemma ifrån soffan - sedan kommer bilen hem till dig med Blipps hemleverans. Så här fungerar det.

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider
Magazine2021-08-16

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider

Elbilar och laddhybrider ökar kraftigt på begagnatmarknaden. Här är de 20 modellerna som säljer allra bäst just nu.

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla
Magazine2021-08-11

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla

Tesla Model 3 är en av de allra populäraste begagnade elbilarna. I detta begtest får du tips och råd vad du ska tänka på inför köpet av en begagnad Model 3.

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider
Magazine2022-05-11

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider

Laddhybrider har hittills varit populärare än elbilar - men snart kan de helt elektriska bilarna gå om. Här är de mest sålda just nu.

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.