Köpguide: Mercedes E-klass

Mercedes E-klass är en av de mest komfortabla bilar du kan köpa. Den är som en mindre S-klass och går tyst och mjukt. Blipps test begagnatguide hjälper dig till rätt köp av Mercedes E-klass.

Bilen är lite dyrare än sina konkurrenter, men många bilköpare tycker att komforten och kvaliteten på den stjärnprydda bilen är värda sitt pris. Efter att ha haft en något tvivelaktig kvalitet under ett par generationer har Mercedes med eftertryck visat att de senaste modellerna är att räkna med.

E-klassen är en av märkets mest sålda modeller i Sverige och finns traditionellt sett både som sedan och kombi. Namnet E-klass kom 1993, men modellserien med en större Mercedes har funnits ända sedan 60-talet med klassiska modeller som fen-Mercedes och kompakt. Det är något av en favoritbil bland de som kör långt och uppskattar tillförlitlighet. Dagens modellserie kanske inte har samma kvalitetsförsprång som Mercedes hade tidigare, men det handlar definitivt om en modell i premiumklass.

Köp Mercedes E-klass med blipp

Modellen: Mercedes E-klass 2016-

Nuvarande generationen av Mercedes E-klass kom 2016 och var ett stort steg framåt när det gäller teknik och infotainmentsystem. Bilen är kanske inte lika inspirerande att köra som BMW 5-serie, men minst lika komfortabel. Det är en milslukare av rang och du sitter skönt i Mercedes säten, dessutom är ljudnivån är låg. Interiören är elegant och modern på samma gång.

Som ny är bilen väldigt kostsam i inköp, men den första ägaren får oftast ta en rejäl värdeminskning, särskilt om bilen har mycket extrautrustning. Därför kan en begagnad E-klass vara ett väldigt fördelaktigt begagnatköp för den som söker en komfortabel premiumbil utan att behöva bli ruinerad. Bilen delar teknik med lyxlimousinen S-klass, vilket säger en del.

Motorerna

Det går att hitta ett motoralternativ som passar alla när det gäller Mercedes E-klass. Modellen finns med allt från små bensinmotorer till prestandaversioner från AMG. Det finns också en mer tålig all-terrain version med fyrhjulsdrift.

En av de vanligaste motorerna är den fyrcylindriga tvålitersdieseln i 220d. Den har 191 hästkrafter och 400 Newtonmeter vridmoment, och räcker bra även om du ska dra tunga släp. Bilen har en nioväxlad automatlåda vilket ger låga varvtal i nästan alla farter. Även laddhybriden E300 dE drivs med diesel, och erbjuder en av marknadens längre räckvidder. För den som väljer bensindrift är instegsmodellen E200 vanligast. Den kommer med 197 hästkrafter.

Problemen

Mercedes E-klass är en relativt ny modell, och vi känner inte till några modelltypiska fel på den senaste generationen. De klagomål som har varit har i första hand varit relaterade till mindre problem med infotainmentsystemet. När produktionen startade 2016 hade ett fåtal bilar problem med motorstyrningen, men felet ska vara åtgärdad på garantin. E-klass är en stor bil, så leta gärna extra efter eventuella parkeringsskador.

Köp Mercedes E-klass med blipp

Ekonomin

Mercedes E-klass är ingen billig bil, och nypriset ligger över en halv miljon för de enklaste modellerna, med lite extrautrustning. Bilarna går relativt snålt för sin storlek, och servicekostnaderna är inte så farliga med tanke på att vi talar om en premiumbil. Totalkostnaden blir lite högre än för en mer vardaglig bil, men du får mycket bil för pengarna. I dag får du räkna med att ge från 280 000 kronor för en fin E-klass. Månadskostnaden med Blipps billån ligger från 2682 kronor.

Goda råd

Många Mercedes E-klass körs som taxi, bilen har förvisso hög kvalitet, men se upp för bilar som har gått långt och är slutkörda. Det har förekommit att gamla taxibilar fått mätaren tillbakaskruvad. Gör en kontroll hos Blipp för att undvika bilar med tveksam bakgrund.