Köpa Mini Cooper - tänk på det här

Mini Cooper har blivit en kultmodell sedan den gjorde comeback för drygt 20 år sedan. Här får du goda råd när du ska köpa en begagnad Mini av lite nyare årgång.

Den ursprungliga Hundkojan dök upp för första gången 1961 och var revolutionerande. Den var den första bilen med tvärställd motor och framhjulsdrift, något som sparade plats. Trots sitt väldigt lilla format var Kojan förvånansvärt rymlig tack vare att hjulen satt längst ute i hörnet. Konstruktionen bildade skola och används idag i de flesta bilar med förbränningsmotor.

Mini gjorde comeback med en retromodell 2001 som ganska snabbt blev en succé. Sedan har sortimentet utökats med cabriolet, coupé, clubman kombi och SUV:en Countryman. Men den mest klassiska modellen är förstås Mini Cooper, det är också den som liknar den klassiska hundkojan mest.

Vi är nu inne på den tredje modellgenerationen av Mini Cooper, och den börjar se betydligt mer modern ut och inte så mycket retro, men den fortsätter att vara populär hos bilköparna.

Köp begagnad bil med Blipp

Modellen: Mini Cooper 2014-

Nuvarande modellgeneration gjorde sin entré 2014 och delar plattform med BMW:s nyare framhjulsdrivna modeller i 1- och 2-serien. Det innebär goda köregenskaper och fin komfort. Det är den bekvämaste och mest förfinade generationen av Mini hittills. Modellen är inte heller så Mini längre, innerutrymmen är ganska goda tack vare de runda svulstiga formerna på karossen. Körställningen i fram är typisk för Mini, men känns bekväm, och baksätet är numera riktigt användbart. Instrumentbrädan knyter an till gamla versioner av Mini, men numera finns BMW:s toppmoderna iDrive-baserade infotainmentsystem som hör till marknadens bästa. Modellen är väl i klass med Golf och andra konkurrenter i klassen, men bjuder på mer charm och det uppskattas av många bilköpare.

Motorerna

Instegsmodellen One har en 1,2-liters bensinare på 101 hästkrafter som kan kännas i klenaste laget. Gå hellre på Cooper med 136 hästkrafter 1,5-liters bensin. Det finns också en 115 hästkrafter 1,5-liters, trecylindrig diesel som dock är ganska ovanlig i Sverige. Cooper S är riktigt pigg med 200 hästkrafter. Vill du ha en riktig busbil så finns Mini Cooper JCW, med hela 235 hästkrafter. Den mest gångbara allroundmotorn för svenska förhållanden får sägas vara bensinaren på 136 hästkrafter.

Problemen

Mini har varit relativt pålitlig och ryktet om engelska bilars tveksamma kvalitet har kommit på skam. Det finns ändå några saker du ska se upp med. Hos de allra första bilarna som tillverkades kan reservhjulet lossna från bilens undersida. Några få bilar av årsmodell har återkallats för spel i ryggstödet, samma årsmodell har även haft en återkallelse för airbagproblem.
Vissa dieselmotorer tillverkade 2018 har haft problem med vevaxelsensorn som kan resultera i ojämn gång och en varningslampa för motorfel att tändas. Motorn kan också stanna. Mini har också påverkats av BMW:s återkallelse för dieselbränder på årsmodellerna mellan 2014 och 2017.

Ekonomi

Mini är ett skojigt val i klassen, utan att det direkt behöver bli dyrare. Servicekostnaderna är ungefär som hos andra mindre bilar. Bränsleförbrukningen är på en ganska moderat nivå. Priserna börjar på omkring 100 000 kronor för en bil av årsmodell 2015. Då får du en bensinare med 136 hästkrafter som gått runt 10 000 mil. Lite dyrare än Golf, men Mini har hållit värdet bra. Med Blipps billån kostar bilen omkring 1000 kronor i månaden att finansiera.

Goda råd

Jämför olika billån innan du köper en Mini Cooper, använder du Blipp får du ofta en lägre månadskostnad. Du kan köpa via Blipp oavsett om du köper en Mini Cooper privat eller via en Bilhandlare.

Köp begagnad bil med Blipp