Köpguide: Nissan Leaf

Begagnade elbilar blir allt populärare – och en av de mest köpta är Nissan Leaf. Modellen var en av de allra första elbilarna på marknaden. Här får du fakta och råd inför ditt köp av en begagnad Nissan Leaf.

Nissan Leaf var till och med före Tesla Model S ut på marknaden 2011. Idag finns det över 10 000 Leaf i Sverige och modellen är den tredje mest sålda begagnade elbilen. Det finns två olika modellgenerationer. Den första tillverkades fram till 2017 och den andra görs fortfarande. Nissan hade ett stort försprång framför många andra bilmärken med elbilar, men tappade fart och idag har andra bilmärken kommit ikapp försprånget Nissan hade när Leaf lanserades. Den större efterföljaren till Leaf, Nissan Ariya, har blivit försenad. Innerutrymmena är generösa och i nivå med en mellanklassbil, det räcker till bra när hela familjen ska åka och handla. Bagageutrymmen är dock något begränsat, ska du köra stora föremål kan sätet behöva fällas ned.

Köp elbil tryggt med blipp

Modellen Nissan Leaf 2011-2017

Nissan var väldigt tidigt ute när de lanserade en elbil redan 2011 och det handlade om första generationens elbil med mindre batteri än vad vi är vana vid idag. Men för den som ska stadspendla räcker bilen gott ändå. Modellen har fått fina betyg i olika ägarundersökningar, och många säger att de tänker köpa om modellen. Det är en enkel och ganska krångelfri elbil. Nissan Leaf är väldigt mjuk och enkel att köra, men den hör inte till de allra körgladaste. Modellen kan vara en prisvärd inträdesbiljett till elbilsägande, men det är inget för den som tänker resa långt, då blir det för många laddstopp. Nissan Leaf är ganska välutrustad och Visia-versionen har till exempel rattvärme och nyckelfri start. Toppmodellen Tekna kommer med bland annat Bosestereo och skinnklädsel.

Motorer

De tidigare årgångarna har ett batteri på 24 kWh och en räckvidd på 12-20 mil beroende på årstid och körstil. 2016 kom ett lite större batteri på 30 kWh och då tar du dig i vissa fall längre än 20 mil på en full laddning. Ska du inte använda bilen till långresor brukar det räcka gott. Som med alla elbilar är räckvidden beroende av flera faktorer. Bland annat hur bilen används och vädret. Bilen har måttliga 109 hästkrafter, men upplevs ändå som ganska pigg tack vare det höga vridmomentet. Välj helst en bil från 2013 och framåt som har värmepump, det gör bilen mer energieffektiv.

Problem

Leaf har varit ganska pålititlig och klarat sig bättre än medelbilen i olika undersökningar. Kolla att batteriet inte laddas ur för snabbt när du provkör och kolla gärna om bilen kan laddas fullt. När bilen var ny hade batteriet fem års garanti, men det verkar hålla många fler år. Det kostar över 60 000 kronor att byta batteri. Det har förekommit återkallelser av Leaf, bland annat på grund av motorstartknappen och styrningen, kolla gärna att det är utfört.

Köp elbil tryggt med blipp

Ekonomi

En begagnad Nissan Leaf är en av de billigaste bilarna du kan äga idag. Du får en Leaf av de tidigare årgångarna för drygt 100 000 kronor, med Blipps billån blir månadskostnaden drygt 1000 kronor. Med tanke på att du sparar mycket på bensin och diesel så blir det oerhört billiga mil. Genom olika tjänster med laddning kan du undvika att ladda när elen är som dyrast. Trots att det är en elbil är det krav på att du ska serva din Leaf, och det kostar omkring 2000 kronor för en mindre service. Nissan Leaf är billig att försäkra.

Goda råd

De allra nyaste modellerna står högt i pris, och inte sällan blir det billigare att privatleasa en Nissan Leaf än att köpa en nästan ny bil som ligger högt i pris. Kolla ditt körmönster noga innan du köper en äldre elbil. Du får räkna med att ladda bilen var och varannan dag och att bilen inte fungerar särskilt bra till långresor. Men som pendlingsbil i tätorter är den mycket svårslagen ekonomiskt.

Utvalda artiklar

Nu kan du få bilen hemlevererad
Magazine2022-04-25

Nu kan du få bilen hemlevererad

Köp bilen privat hemma ifrån soffan - sedan kommer bilen hem till dig med Blipps hemleverans. Så här fungerar det.

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider
Magazine2021-08-16

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider

Elbilar och laddhybrider ökar kraftigt på begagnatmarknaden. Här är de 20 modellerna som säljer allra bäst just nu.

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla
Magazine2021-08-11

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla

Tesla Model 3 är en av de allra populäraste begagnade elbilarna. I detta begtest får du tips och råd vad du ska tänka på inför köpet av en begagnad Model 3.

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider
Magazine2022-05-11

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider

Laddhybrider har hittills varit populärare än elbilar - men snart kan de helt elektriska bilarna gå om. Här är de mest sålda just nu.

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.