Flera förändringar som påverkar bilägare har skett den senaste tiden eller kommer snart att träda i kraft. Den första maj sänktes skatten på bensin och diesel med 1,80 kronor per liter. Den 1 juli höjs malusskatterna på nya bilar igen – och bonusreglerna för elbilar och laddhybrider tros bli skärpta.

När regeringen presenterade sin budgetproposition för 2022 aviserade man att skatterna i bonus–malus-systemet skulle skärpas och att bonusreglerna skulle ändras. Skattehöjningen är redan bestämd, men in i det sista är det oklart med bonusreglerna för elbilar och laddhybrider.

Andelen laddbara bilar i nybilsförsäljningen har ökat mycket snabbt. För att pengarna ska räcka höjs koldioxidskatterna på nya bilar. Den nedre gränsen för när det förhöjda koldioxidbeloppet tas ut sänks från 90 till 75 gram koldioxid per kilometer. Gränsen för när den högre nivån på det förhöjda koldioxidbeloppet tas ut föreslås sänkas från 130 till 125 gram per kilometer.

Köp, sälj och äg bil med blipp

Höjningen träder i kraft den 1 juli i år. En vanlig Volvo V60 som drivs av bensin kan nu ha en årsskatt på över 9000 kronor när den köps ny. En mindre bil som Audi A3 får en höjning på 40 procent och hamnar på 5800 kronor i årlig fordonsskatt. Små bensinsnåla hybrider drabbas hårt och får dubblad skatt till cirka 3000 kronor per år.

Reglerna för klimatbonus ändras också, även om det är osäkert in i det sista om det hinner träda i kraft till 1 juli, då riksdagen ännu inte fattat beslut. Elbilar som kostar över 700 000 kronor blir helt av med sin klimatbonus. Det är grundpriset på bilen som avgör. Väljer du en bil som kostar under 700 000 kronor, men köper till extrautrustning för 100 000 kronor får du ändå klimatbonus. Vid nyår 2023 sänks bonusen för en elbil till 50 000 kronor.

Laddhybrider får sin maximala bonus sänkt från 45 000 kronor till 20 000 kronor. Redan vid årsskiftet 2022/2023 sänks maxbonusen för laddhybrider ytterligare till 10 000 kronor. Dessutom får bara de snålaste laddhybriderna som släpper ut mindre än 50 gram koldioxid bonus, vid nyår sänks gränsen ytterligare, till 30 gram.

Ett lättnad för de som kör på bensin- och diesel är att kolidoxidskatten sänktes med 1,80 kronor per liter från den 1 maj. 1,30 kronor av sänkningen är temporär fram till 1 oktober då skatten avses att höjas igen. Hela sänkningen av bensinen hade i mitten av maj ätits upp av ökade marknadspriser.

Köp, sälj och äg bil med blipp

Exempel på dyra elbilar som tappar klimatbonusen Tesla Model Y


Tesla Model X


Tesla Model S


Audi e-tron


Audi e-tron GT


Porsche Taycan (bilden längst upp)

Mercedes EQS


Mercedes EQC


Jaguar I-Pace

Utvalda artiklar

Nu kan du få bilen hemlevererad
Magazine2022-04-25

Nu kan du få bilen hemlevererad

Köp bilen privat hemma ifrån soffan - sedan kommer bilen hem till dig med Blipps hemleverans. Så här fungerar det.

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider
Magazine2021-08-16

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider

Elbilar och laddhybrider ökar kraftigt på begagnatmarknaden. Här är de 20 modellerna som säljer allra bäst just nu.

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla
Magazine2021-08-11

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla

Tesla Model 3 är en av de allra populäraste begagnade elbilarna. I detta begtest får du tips och råd vad du ska tänka på inför köpet av en begagnad Model 3.

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider
Magazine2022-05-11

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider

Laddhybrider har hittills varit populärare än elbilar - men snart kan de helt elektriska bilarna gå om. Här är de mest sålda just nu.

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.