Renault var faktiskt lika tidiga som Tesla med att lansera en elbil för vardagsbruk. Redan 2009 visades Renault Zoe upp om konceptbil på Frankfurtsalongen. Tre år senare, strax efter Tesla Model S marknadslansering, visades den produktionsklara Zoe upp för världen. Från början hade Zoe ett litet batteri på 22 kWh och räckvidden var i bästa fall 13 mil. I flera omgångar fick Renault Zoe uppdaterade och större batterier.
För tre år sedan kom en uppdaterad modell som har ett batteri på 52 kWh, mer än en fördubbling jämfört med ursprungsmodellen. Utseendet påminner starkt om den tidigare Zoe-modellen, men Renault kallar det en helt ny bil. Under skalet fick bilen en ny interiör som känns betydligt trevligare än tidigare, men i mångt och mycket är det samma grundkonstruktion.
Under lång tid var Renault Zoe Europas mest sålda elbil, men efter lanseringen av Tesla Model 3 blev Renault omkörda av den amerikanska elbilen.
Renault Zoe finns med ett flertal olika batteristorlekar sedan lanseringen för tio år sedan. De första modellerna med drygt 10 mil verklig räckvidd passar bäst som stadsbilar för den som har möjlighet att ladda ofta. De senare årsmodellerna har en uppgiven räckvidd på 40 mil, och du kommer omkring 30 mil om förhållandena är bra. Det gör att bilen går att snabbladda och använda på långkörningar. Vill du köra långt gör du klokt i att välja en modell med Facelift som kom 2020, batteristorleken ska vara 52 kWh. Renault Zoe finns också med olika utrustningspaket. Paketen har varierat under åren, så kolla noga vad som ingår i det exemplar du är spekulant på. De allra nyaste Zoe fick underkänt i EuroNcaps krocktest, så de äldre årsmodellerna anses säkrare än vissa helt nya. Det beror på att Renault ändrad sidokrockkudden och att autobroms inte var standard i alla versioner.
Alla Renault Zoe har en elmotor som driver framhjulen. Bilen har ingen växellåda. Det finns tre storlekar på elmotor, 135 hästkrafter, 109 hästkrafter och en instegsmodell med 92 hästkrafter. Den motorstarkas versionen gör bilen ganska pigg och trevlig, medan den minst kan kännas lite svag.
Renault Zoe har varit relativt tillförlitlig när det kommer till batteri och drivlina. Det förekommer att äldre exemplar får byta spindelleder i framvagnen, men det är mest att betrakta som en förbrukningsvara. I stället för reservhjul har bilen en burk med tätningsmedel, och den burken kan passera bästföredatum. Bakluckan kan skramla i gupp, men det beror på att luckan kan behöva en justering. Renault Zoe kan vara svår att lyfta med domkraft, så kolla att bilen inte har skador i fästpunkterna.
Renault Zoe hör till de billigare elbilarna du kan köpa och priserna börjar på omkring 80 000 kronor. Då är det en tidig bil med det lilla batteriet på 22 kWh som gäller. Den passar främst dig som pendlar korta sträckor. Se upp för batterihyra som utgår på många av de äldre bilarna. Hyran ligger oftast mellan 700 och 1000 kronor per månad och försämrar kalkylen för bilen avsevärt. Ofta kan det vara smartare och mer ekonomiskt att köpa en bil som är 100 000 kronor dyrare och där du äger batteriet. Räkna noga om det lönar sig innan du köper en bil där du måste betala batterihyra. Det går dock att köpa loss batteriet, ofta kostar det omkring 30 000 kronor. Helhetskalkylen ser lika bra ut om du köper en dyrare bil med större batteri som du äger själv. En tre år gammal Zoe ligger på omkring 230 000 kronor i inköp och då får du ett större batteri som du oftast äger själv.
De nästan nya Renault Zoe med lång räckvidd är mycket eftertraktade på begagnatmarknaden efter att bränslepriserna skenat i höjden. Det senaste året har värdet på de bilarna gått upp. En äldre bil med friköpt batteri kan ge dig billiga mil, men kolla så att du verkligen klarar dig med den korta räckvidden. Räkna noga om det verkligen lönar sig att hyra batteri och betala ström till laddningen jämfört med en bensindriven småbil, om du inte gör köpet enbart av miljöskäl.