Köpguide: Skoda Octavia

Skoda Octavia har blivit ett populärt val bland de som söker en prisvärd och förnuftig begagnad bil. Oftast ligger den under Volkswagen Golf i pris, trots större utrymmen och samma motorer. Blipps begagnattest guidar dig till rätt köp av en begagnad Octavia.

Tjeckiska bilmärket Skoda har blivit känt som det förnuftiga och prisvärda valet när du söker en bil inom Volkswagenkoncernen. Tidigare var det något av en budgetbil, som var enklare än koncernsyskonen Volkswagen och Audi. Men i dag är Skoda minst lika förfinad, dessutom brukar bilarna bjuda på flera kluriga och smarta lösningar. Vad sägs om ett inbyggt paraply i dörren?

En av de populäraste modellerna är Skoda Octavia, som bygger på samma teknik som Volkswagen Golf, men lite större innerutrymmen. För den som vill ha en ekonomisk och förnuftig bil är Skodan ett populärt val. Det är bilen lagom som är bra på det mesta och har få svagheter.

Köp en Skoda med blipp

Skoda Octavia 2013-2020

Den näst senaste generationen av Skoda Octavia lanserades 2013 och såldes fram till 2020. Modellen är ett beprövat kort, men det finns några saker du ska se upp med. Köregenskaperna är trygga och säkra, men särskilt underhållande att köra är inte Skodan. Det är däremot en kompetent vardagsbil som rymmer hela familjen. Kombimodellen har blivit väldigt populär i Sverige, och bagageutrymmet kan härbärgera både barnvagn och matkassar samtidigt. Det är framförallt modellens förnuftighet och vettiga egenskaper som vardagsbil som gett den höga betyg i olika tester, och som är bilens största styrka. Baksätet är större än hos de flesta konkurrenter i Golfklassen. Octavia är bilen lagom som klarar det mesta i ditt vardagsliv. Modellen fick en facelift i slutet av sin levnad och 2017 fick bilen en uppdaterad front och mer utrustning. Dessutom uppdaterades motoralternativen.

Motorer

Skoda Octavia finns med en rad olika motorer som är välbekanta från andra modeller inom Volkswagenkoncernen. Det är bland annat 1,2 liters och 1,4 liters bensinmotorer som ersattes 2017 av bensinare på 1,0 och 1,5 liter. Den minsta motorn på 115 hästkrafter är den vanligaste i Sverige, och den räcker för vardagsbruk, även om den är lite trött. Ska du dra släp eller husvagn rekommenderar vi en större motor, den större bensinmotorn är på 150 hästkrafter. Det finns också två olika dieselmotorer på 105 hk respektive 150 hk, som går väldigt snålt och kan vara ett attraktivt val om du kör mycket långa sträckor. Den som söker ett sportigt alternativ kan välja vRS som har motorer på över 200 hästkrafter. Det finns också en fyrhjulsdriven modellen som kallas Scout och som har en lite mer oöm exteriör med plastpaneler och något förhöjd markfrigång.

Problem

De första årsmodellerna hade en del barnsjukdomar med ryckiga automatlådor, och fler kopplingsbyten än normalt. Provkör bilen noggrant och se till att alla växlar i den automatiska DSG-lådan hoppar i som de ska. På nyare bilar är det sällan något problem alls med DSG-lådan. Det har också förekommit en del elektroniska fel, bland annat med navigationssystemet. Vissa ägare rapporterar om att motorerna förbrukar olja, men det är normalt och inget fel. Se till att kamremmen är bytt, bytet är kostsamt och om remmen går av kan det leda till totalt motorhaveri.

Hitta en Skoda hos blipp

Ekonomi

De billigaste bilarna börjar på omkring 80 000 kronor för de första årsmodellerna, men då har bilen gått en bra bit över 10 000 mil. Det kan vara bättre att spendera omkring 150 000 kronor och få en fem år gammal bil som har gått mindre än 10 000 mil. Det är ett förnuftigt bilköp där du får mycket bil för pengarna. Skoda Octavia har relativt låga driftskostnader och servicen hör till de billigaste på marknaden. Fordonsskatten är också väldigt låg, särskilt för 1,0-motorn. Försäkringen är något billigare än motsvarande bilar från Volkswagen och Audi. Det som kan vara dyrt är kamremsbyte, så kolla när remmen behöver bytas nästa gång. Kamremsbytet kan kosta närmare 10 000 kronor på vissa verkstäder.

Goda råd

Skoda Octavia är en av de mest prisvärda familjebilarna på marknaden i dag, och bjuder på högt bruksvärde för pengarna. En av våra favoriter är den fyrhjulsdrivna Scout-modellen, för strax under 200 000 kronor kan du hitta en motorstark diesel på 184 hästkrafter som är en mycket kompetent dragbil. Dragkrok och webastovärmare med fjärrkontroll är två trevliga tillval som gör att bilen är lättare att leva med.