Sova i bilen – vad ska jag tänka på?

Går det att sova i bilen? Jo, det går att alldeles utmärkt, även om de flesta inte gör det. Att sova i bilen känns äventyrligt, men erbjuder den totala friheten på din stora roadtrip. Det kan vara både enkelt och bekvämt. Här är tipsen som gör att du blir oberoende av campingplatser och hotell.

Funderar du på att ta en riktig roadtrip i sommar och vill veta hur du sover i bilen? De senaste åren har det blivit allt populärare att sova i bilen. Kanske beror det på att det blivit inne bland Teslaägare att campa i bilen. Nyligen hölls ett stort event där 100-tals Teslaägare sov i sina bilar i Laxå. Bilen erbjuder till och med ett Camp Mode där den håller värmen och ger dig ström från USB-uttagen.

Men även om du inte har en Tesla går det utmärkt att sova i bilen på semestern. Det gäller bara att parkera på en säker och laglig plats och förbereda dig lite. Du kommer både att få större frihet och mer pengar över till annat på semestern och kanske underbara vyer som du inte upplevt annars. Dessutom är det säkrare och skyddar bättre mot väder och vind än ett tält.

Det är klart att storleken på din bil spelar roll, visst går det att sova i en lite Kia, men en större bil med plant golv är naturligtvis bättre. Vi på Blipp har sammanställt de bästa tipsen för att du ska sova gott i bilen på din roadtrip.

Vad ska jag tänka på?

Parkera aldrig nära trafikerade körbanor, hitta en lugn och säker plats för bilen, där det inte är parkering förbjuden.

Försöka att parkera bilen så plant som möjligt så att sovytan inte lutar. Fäll baksätena och ha med dig en madrass eller luftmadrass som passar för utrymmet. Till vissa bilmodeller finns det speciella bäddar att köpa som är anpassade till utrymmet. Dreamcase erbjuder till exempel utrustning till Audi, Porsche, Tesla och flera andra bilmärken. Visst går det att sova i sätena, men det är inget vi rekommenderar. Bädda gärna med lakan och täcken, sovsäck blir sällan lika skönt.

Ha inte bilen på tomgång när du sover, du riskerar att andas in kolmonoxid och skadliga avgaser som gör att du kan bli sjuk eller tappa medvetandet. Ha gärna en springa på bilfönstret men inte så mycket att tjuvar kan ta sig in i bilen.

Här är utrustning som är bra att ha med sig när du ska sova i bilen: Kuddar, täcken eller sovsäck, underlag, madrass eller luftmadrass. Har du det sistnämnda är smidigast och tar minst plats, med det är bra att ha med en pump som går att ansluta till USB-uttag.

Var får jag campa med bilen?

Det kan vara en rastplats eller en lugn p-plats där du ofta får stå i 24 timmar, läs på trafikskyltar, regler och lokala trafikföreskrifter. Många väljer ett köpcentrum som är ganska tomt på natten. Är du riktigt trött när du kör kan en vägkrog gå bra. Du kan också ställa dig vid med sjöutsikt om du har markägarens tillstånd. Tältning ingår i allemansrätten, men att bilcampa gör inte det. Vill du ha tillgång till dusch och andra bekvämligheter kan det vara bra med en campingplats, men det kostar en slant.

Hur ska jag bädda?

Det bästa är att göra en bädd med nedfällt baksäte, Lägg kuddarna närmast framsätena, det blir sällan riktigt bekvämt för mer än två personer om du inte har en väldigt stor bil. Om sätena inte går att fälla rekommenderar vi att du avstår bilcamping. Blås upp luftmadrassen och lägg den i önskat läge. Om du inte har någon madrass kan du i nödfall använda filtar eller ett liggunderlag. Det kan vara bra att ha två kuddar till varje person, bilar är lite ojämna och en extra kudde kommer väl till pass. Lämna alltid en springa på ett fönster eller soltaket för att få ventilation. Har du en Tesla kan du aktivera Camp Mode.

Hur får jag det mysigare?

Vill du ta ditt bilcampande till nästa nivå eller planerar en längre resa där du sover i bilen är det bra om du har solskydd som du kan täcka för fönstren med, det blir ljust tidigt på sommarhalvåret. En surfplatta som du använder som tv förhöjer upplevelsen. En sovmask för ögonen kan också vara en bra idé. På natten kan det bli kallt i bilen, och då kan det vara skönt att ha varma strumpor att sova i. Ställ om möjligt bilen i skugga, det blir varmt snabbt när solen kommer upp på morgonen. Det kan