Upptäck Sveriges vackraste vägar och bästa rastplatser

Ta chansen att upptäcka vårt vackra land i sommar. Sverige är fullt av dolda pärlor och sköna upplevelser – även när du kör bil. Här är roadtrips du inte får missa.

Att äga sin egen bil innebär en stor frihet och du kan när som helst bege dig ut på äventyr – på dina villkor. Sommaren är en perfekt tid för en roadtrip i vårt avlånga land. Sverige har många fantastiskt vackra vägar att upptäcka med bilen.

Det är svårslaget att se fjäll och vidsträckta sjöar passera revy när du sitter i bilen. När som helst kan du stanna och gå ut och njuta av naturen, allemansrätten ger dig rätt att upptäcka vårt land till fots. Visst kostar bränslet lite extra i år, men en bilsemester blir oftast billigare än en utlandstrip. Här kommer några härliga tips på Sveriges vackraste vägar och finaste rastplatser inför din roadtrip i sommar.

Rone-Katthammarsvik

Gotland är ett av våra mest säregna landskap och passar utmärkt för lugna roadtrips där du verkligen njuter av vyerna. Landsvägen från östra kusten från Rone Hamn och mot Östergarn och Katthammarsvik är drygt sex mil lång och en verklig lisa för själen att uppleva. Vik en heldag och stanna och spanar in fornlämningar och fiskelägen. Sandvikens badstrand är en av Gotlands finaste, perfekt för ett dopp.

Vildmarksvägen

En av Sveriges mytomspunna vägsträckor är Vildmarksvägen i Västerbotten, Jämtland och Lappland. Vägen passerar bland annat Strömsund och Vilhelmina. Den 50 mil långa vägsträckan innefattar Stekenjokkplatån på 1000 meters höjd, berömd för sina höga snövallar som brukar ligga kvar ända in i juni. Vägen bjuder på svindlande sköna vyer i bjärt kontrast till stadslandskap. Du kan utan vidare spendera en vecka på Vildmarksvägen, det finns gott om tänkbara utflyktsmål, varför inte vandra eller cykla i till exempel Klimpfjäll. I Gäddede finns ett av Sveriges högsta och mest dramatiska vattenfall, Hällingsåfallet.

Kustvägen mellan Falkenberg och Halmstad

Starta i Falkenberg och passa på att gå Doktorspromenaden runt Ätran innan du sätter dig i bilen. Kanske ska du också ta ett dopp på Skrea Strand som är en av Sveriges finaste badplatser med vidsträckta sanddyner. När du satt dig i bilen kan du uppleva de unika hedarna runt Grimsholmens naturreservat. I Slöinge kan det vara dags för ett fikastopp på Stenugnsbageriet. Kanske ska du inte köra hela sträckan på en dag? Då passar det fint att ta in på campingen i Ugglarp. Fram emot Haverdals naturreservat och Gullbrandstorp börjar du närma dig Halmstad, och där finns det massor att upptäcka. Men starta med ett bad på legendariska Tylösands havsbad.

Brösarps backar

Österlen är mångas favoritplats i Sverige och på jorden och en biltur här slår det mesta när sommaren står i blom. Om du viker av mot Eljaröd söder om Brösarp och kör via Andrarum och Bertilstorp mot Brösarps backar öppnar sig en av Sveriges vackraste vägar. Kanske vill du insupa hela sträckan i en cabriolet i ett svep, annars finns det underbara stopp i bokskogarna eller på Alunbrukets kaffestuga i Andrarum.

Norgevägen

Kör E10 från Kiruna till norska gränsen. Vägen byggdes klar 1981 och den sista sträckan mot Narvik var färdig 1984. Du väljer själv om du vill åka tio mil till Riksgränsen eller 14 mil till Narvik. Vägen bjuder på makalösa vyer över Torneträsk och Abisko. Mycket mäktigare än så här blir det inte. Och trots att området är glest befolkat finns det gott om förplägnad. Du kan till exempel äta eller natt över på Abisko Mountain Lodge. Ja, här är det verkligen My Ride och My Rules som gäller.

Tällbergsvägen

Här bjuds du på en rejäl dos av Dalarna under tre mil. Vik av i Rättvik och kör Siljansvägen förbi Tällberg mot Leksand. Spana in fäbodar, kurbitsmålningar och vackra landskap. Tällbergsgården serverar delikat mat och har mysiga rum. I Leksand tar du ett dopp i Siljan eller roar dig på Sommarland.

Höga Kusten-Ullånger

Från Höga Kustenbron till Ullånger slingrar sig en Sveriges vackraste bilvägar, rakt genom ett världsarv. Landskapet är världsunikt med världens högsta kustlinje med helt unika bevis på hur landet rest sig efter senaste istiden. Det finns många ikoniska platser som du inte får missa. Längs vägen finns det gott om platser att besöka som fiskeläget Norrfällsviken, Skulebergets topp och surströmmingsparadiset Ulvön.

Tidön

Även i det tättbefolkade Mälardalen finns det ganska okända pärlor att upptäcka. Tidövägen mellan Hallstahammar och Vallby i Västerås måste sägas vara en sådan. Du passerar pärlor som Strömsholms slott, Rytterne kyrkoruin och Tidö slott. Missa heller inte Strömsholms kanal. Varför inte ta en paus från bilen och åk kanalbåt på Sveriges näst äldsta kanal. Källa: Expressen Allt om Resor

De 21 bästa rastplatserna

Åker du långt i sommar är det viktigt att ta raster, både för säkerheten och väbefinnandets skull. En helt ny lista från Riksförbundet M Sveriges listar Sveriges 21 bästa rastplatser utifrån tillgänglighet, trygghet, utrustning, funktionalitet och skötsel. Mer än 300 rastplatser har undersökts innan listan tog form. 

Rastplatserna är i regel belägna längs de stora allfarvägarna. De bedöms utifrån parkerings- och uppställningsmöjligheter, säkerhet, toaletter, lekutrustning, promenadstråk, belysning och skyltning. Skötseln, städningen och hygien på rastplatserna har också granskats. 
– Trygga och välskötta rastplatser är viktiga för trafiksäkerheten eftersom de inbjuder till att ta pauser. En trött förare är lika farlig som en onykter förare. Trötthet är en bidragande orsak i omkring var femte trafikolycka, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig inom trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

De bästa råden till dig som sommarbilist är att ta det lugnt och inte stressa. Undvik att sätta ett klockslag när du ska vara framme. Det skapar onödig press och ökar risken för olyckor.
– Planera din resa i förväg, ta gott om tid på dig och planera in några pauser på vägen. Läs på om lämpliga rastplatser innan avfärd så får du en behagligare resa. Acceptera att resan tar den tiden det tar, råder Tony Gunnarsson.

Bästa rastplatserna – län för län

Uppsala: Mora Stenar


Stockholm: Stora Väsby


Västerbotten: Vojmåns


Norrbotten: Jävre Södra


Södermanland: Sillekrog


Östergötland: Vida Vättern


Jönköping: Hörle södergående


Kronoberg: Innaren


Kalmar: Botorpström och Långsjön


Gotland: Träffpunkt

Gotland
Blekinge: Senoren


Skåne: Ekerödsrasten och Stoby


Halland: Snabbarp


Västra Götaland: Ljungskile


Värmland: Ransäter


Örebro: Björnfallet


Västmanland: Högsjön


Dalarna: Långsjön


Gävleborg: Näsbysjön


Västernorrland: Skuleberget


Jämtland: Strömsund