12 tips: Så tar du bättre bilder när du ska sälja bilen

Ta bättre bilder på din bil - så säljer du den enklare och snabbare. Här är 12 enkla tips som gör att köparna lättare upptäcker din bil.

Ett av de bästa och enklaste sätten att få din bil såld är att ta bättre bilder som fångar köparnas uppmärksamhet. Ofta klickar presumtiva köpare på en bilannons för att få se fler bilder, men det finns bara en bild. Det gör bilen mer svårsåld. Du får i regel lägga upp sex bilder när du annonserar ut en bil och det bör du utnyttja fullt ut.

Ett annat misstag är att ta suddiga bilder i en mörk och orolig miljö. Då är det svårt att se vad du har att sälja och köparen väljer gärna en annan bil. Ännu värre är att fotografera en smutsig bil, om du inte ens orkar tvätta den inför försäljningen kommer köparna gå vidare till en annan bil.

Du behöver inte vara proffsfotograf för att ta bättre bilder som underlättar försäljningsprocessen och gör köparna mer lockade av din bil – vi på Blipp har sammanställt 10 enkla tips som gör det lättare att ta bra bilder och få bilen såld.

Sälj bilen enklare med Blipp

Tvätta bilen innan fotograferingen

Det kan låta självklart, men det missas av många som ska sälja bilen. En ren och blank bil görs sig bättre på bild, så tvätta din bil noggrant innan du planerar att ta bilder. Se till att även hjulen och däcken är rena och blanka. Och om rutorna är flammiga kan de behöva putsas. Har du inte tid att själv tvätta den kan det löna sig att lämna in bilen på rekond, det kostar en slant, men de pengarna har du ofta tillbaka vid försäljningen.

Dammsug och torka av inredningen

Det är möjligt att smutsen inte syns så bra på bild om du fuskar med att dammsuga och torka av interiören i en bil, men oftast brukar bilderna bli bättre om bilen är ren även invändigt. Dessutom är städningen klar tills den dagen du ska visa och förhoppningsvis sälja bilen.

Ta bort personliga föremål

En bil full med personliga föremål som barnstolar, kläder, tärningar i backspegeln är kanske roliga för dig, men den som ska köpa bilen vill hellre se själva bilen. Ta i möjligaste mån bort alla personliga föremål innan du fotograferar din bil.

Hitta en neutral plats

Undvik i möjligaste mån oroliga miljöer där det står fullt med andra fordon i bakgrunden. Sök upp en lugn miljö, gärna ljus plats, där det inte finns bilar i bakgrunden. Det är bilen som ska synas, inte omgivningen. I värsta fall kan en tom parkeringsplats duga, annars kan en park eller strand vara en passande kuliss.

Välj rätt tidpunkt

Fotografera gärna bilen tidigt på morgonen när det blivit ljust, men innan solen stigit upp och kastar skuggor från bilen. Strax innan solnedgången på kvällen brukar också vara en tid med bra ljus. Undvik att fotografera bilen på kvällen när det är mörkt eller i alltför hårt solljus. Det här kommer att göra stor skillnad för slutresultatet.

Använd en bra kamera

De flesta tar bilder med mobilkameran och det kan fungera om du har en ny smartphone med en bra kamera. Men kan du ta bilderna med en riktig kamera blir det nästan alltid bättre. Har du en digitalkamera med autofokus brukar bilderna bli bra.

Fotografera ur flera vinklar

Köparen vill gärna se flera bilder på din bil i olika vinklar. Ta bilder snett framifrån, snett bakifrån, bakifrån och framifrån. Försök att ta bilderna i ögonhöjd, undvik konstiga vinklar. Ta gärna några extra bilder, vissa köpare vill ha fler bilder på mejlen innan de kommer och tittar. Komplettera med bilder på hjulen, däcksmönstret, motorn och bakluckan.

Fotografera skador

Det bästa är att vara ärlig från första början. Om bilen har bucklor eller skador är det bra att köparen vet hur det ser ut innan du visar bilden. Ingen vill köpa en bil efter att ha fått obehagliga överraskningar.

Sälj bilen enklare med Blipp

Ta bilder på interiören

Sätt dig i baksätet och ta en bild på förarmiljön för att ge en bild av hur bilen se ut. Fotografera gärna förarsätet så att köparen kan se skicket på bilens klädsel.

Visa speciella detaljer

Om din bil har speciella egenskaper eller detaljer bör du visa upp dem. Har du en cabriolet vill köparen se den både med taket upp och nere. Har bilen panoramatak bör du visa upp det.

Ta extra bilder

De vanligaste köp- och säljsajterna i Sverige har en gräns för hur många bilder du får använda, men ta gärna ett större antal extra bilder som du kan skicka till presumtiva köpare.

Överdriv inte med filter

Köparen vill gärna se hur din bil ser ut i verkligheten, så styla inte bilderna för hårt. Lagom är bäst, bilen ska komma till sin fördel, men överdriv inte så att det känns konstgjort.

När du väl tagit fina bilder och lagt ut din bil hjälper vi på blipp gärna till med en trygg bilaffär. Vi löser allt från avtal, bakgrundskontroll, betalning, finansiering för köparen till ägarbyte. Både du och köparen får legitimera er med bank-id