Dyrare bil kan vara billigare att äga - räkna på "TCO"

En elbil för 500 000 kronor eller begagnad diesel-SUV för 400 000 kronor? Trots det högre priset blir det oftast billigare att äga elbilen när allt har vägts in. Bilägandet har blivit en komplex ekonomisk kalkyl och det bästa rådet är att titta mer på den totala ägarkostnaden i stället för inköpspriset.

Tidigare var det relativt enkelt att vara bilägare, tumregeln var att ju billigare bilen var att köpa, desto billigare blev det att äga den.

Räkna på billån här

Nu på senare år stämmer inte de gamla reglerna längre. Anledningen är att Sverige infört ett nytt skattesystem som kallas bonus-malus med betydligt högre fordonsskatter än tidigare. Dessutom har drivmedelspriserna skjutit i höjden och utjämnat oddsen mellan elbilar, laddhybrider och bilar med enbart förbränningsmotor.

Därtill har värdet på begagnade bilar gått upp de senaste åren, vilket gör att värdeminskningen inte längre är en lika tung post av ägarkostnaderna.

En annan viktig faktor är ditt körmönster. Kör du mest kortare sträckor till vardags och har möjlighet att ladda hemma är ofta en laddhybrid eller elbil det mest ekonomiska bilvalet. Kör du däremot långa sträckor varje vecka och inte har möjlighet att ladda hemma kan en traditionell bil med snål dieselmotor ge ett mer kostnadseffektivt bilägande.

Nästan alla elbilar har lägre servicekostnader än laddhybrider och fossilbilar, vilket gör att de numera lönar sig för många bilägare. Tesla har till exempel frivillig service, men det kan ofta vara bra att underhålla bromsarna då de används relativt lite på en elbil.

Det är därför minst lika viktigt att du räknar på ”TCO” Total cost of ownership, ägarkostnad, som att du jämför priser på olika bilar.

Exempel ägarkostnad 1 år gammal elbil för 500 000 kr

Blipp billån: Ränta och värdeminskning: 4790 kr/mån Service, däck m m: 400 kr/mån Skatt: 30 kr/mån Försäkring: 400 kr/mån Drivmedel: 300 kr/mån (hemmaladdning) Totalt 5920 kr/mån

Exempel ägarkostnad 1 år gammal begagnad diesel-SUV för 400 000 kr

Blipp billån: Ränta och värdeminskning: 3831 kr/mån Service, däck m m: 1000 kr/mån Skatt: 1000 kr/mån Försäkring: 400 kr /mån Drivmedel: 2100 kr / mån Totalt: 8331 kr /mån

Räkna på billån här

Utvalda artiklar

Nu kan du få bilen hemlevererad
Magazine2022-04-25

Nu kan du få bilen hemlevererad

Köp bilen privat hemma ifrån soffan - sedan kommer bilen hem till dig med Blipps hemleverans. Så här fungerar det.

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider
Magazine2021-08-16

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider

Elbilar och laddhybrider ökar kraftigt på begagnatmarknaden. Här är de 20 modellerna som säljer allra bäst just nu.

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla
Magazine2021-08-11

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla

Tesla Model 3 är en av de allra populäraste begagnade elbilarna. I detta begtest får du tips och råd vad du ska tänka på inför köpet av en begagnad Model 3.

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider
Magazine2022-05-11

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider

Laddhybrider har hittills varit populärare än elbilar - men snart kan de helt elektriska bilarna gå om. Här är de mest sålda just nu.

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.