7 bästa tipsen - så tvättar du bilen skinande ren

Visst går det att köra in den i en automattvätt – men lite extra kärlek och omsorg gör att din bil kommer att se bättre ut. Här är 7 tips för att lyckas med tvätten – och misstagen du ska undvika. "Jag ser bilar varje dag som har tvättats på fel sätt och fått skador", säger bilvårdsexperten Frans Bergman på Bergmans Bilateljé.

Att tvätta bilen regelbundet är viktigt för att den ska hålla sig i fint skick och inte tappa mer i värde än nödvändigt. När det är dags för försäljning är det extra viktigt att göra rent bilen. Dels kommer bilderna inför försäljningen bli bättre, dels kommer potentiella köpare att uppskatta att du visar upp en ren och proper bil.

Bara var tredje bilägare tvättar sin bil varje månad eller oftare. Det är vanligt att köra bilen in i första bästa automattvätt. Men oftast blir bilen inte riktigt ren, särskilt inte om smutsen är ingrodd. Många tvättomater riskerar också att förstöra bilen.

Det kan låta enkelt att tvätta bilen, men kemikalierna som används är starka och du riskerar att skada din bil om du gör på fel sätt. Du riskerar att sänka andrahandsvärdet på bilen. Det har hänt att bilar har behövt lackas om efter misslyckade tvättar. Det kostar oftast närmare 100 000 kronor.

– Varje dag får vi in bilar med skador på grund av de tvättas fel. Många bilar sköts på ett sätt som gör att de får skador som är svåra att återställa. Ibland kan det kosta 1000-tals kronor att åtgärda skadorna. Bland de vanligaste felen jag ser är att fel medel används både invändigt och utvändigt, säger bilvårdsexperten Frans Bergman på Bergmans bilateljé i Vallentuna.

Sälj bilen med blipp

Här är 7 tips för att sköta bilen på bästa sätt

**Handtvätta bilen själv ** Visst är det bekvämt med en automatisk biltvätt. Men resultatet blir aldrig lika bra som om du tvättar den för hand. Borstarna innehåller dessutom ofta grus och vassa föremål och riskerar att skada lacken på din bil. Tester visar att de sällan gör bilen ordentligt ren. Det finns borstlösa tvättar, men de är oftast ännu sämre. Är bilen bara måttligt nedsmutsad kan det dock fungera. Bilvårdsexperterna får ofta in bilar som är matta och repiga i lacken av automattvättar. På större bilar kan taket vara nermattat av borstar som slipat lacken.

Försök att i stället handtvätt din bil i en tvätthall eller godkänd tvättplats, eller lämna in den till en professionell biltvättare. 

Använd skonsamma kemikalier Avfettningsmedel är populärt bland de som ska tvätta sin bil, men om det används fel riskerar du att bränna sönder lacken. Många sprayar bilen med extra avfettning, men om solen skiner riskerar medlet att bränna sig fast i lacken. Det kan räcka med direkt solljus i mindre än en timme. Det finns avfettning som är mycket starka, ju mildare medel du kan välja desto bättre både för lacken och miljön. Vissa rengöringsmedel kan också vara riskabla att använda i direkt solljus. Vanligt diskmedel kan forma bubblor som blir till ett förstoringsglas som bränner lacken. Undvik att tvätta din bil i direkt solljus och använd bara medel särskilt avsedda för bilen så minimerar du risken för skador.

Var försiktig med lampor och listor Lampor, listar och stötfångare – stora delar av moderna bilar är tillverkade av plast. Om du använder kallavfettning riskerar du att lösa upp plasten. Många bilägare har de senaste åren fått sin lampor spräckta och förstörda av avfettning. Nya baklampor kan i värsta fall kosta 10 000 kronor. Undvik helt att använda kallavfettning på lampor och lister, använd ett mildare medel. Låt inte heller avfettning rinna ner i dörrarna, det kan lösa upp rostskyddet.

Använd inte för högt tryck Högtryckstvättar har revolutionerat biltvättandet. Men det gäller att vara försiktig så att du inte skadar lacken. Om du har för vass och aggressiv stråle är det lätt hänt att du tvättar bort lackeringen, särskilt i utsatta hörn och på skärmkanter. Om du sprutar på lite längre håll och använder en stråle som inte är alltför vass skonar du lackeringen.

Sälj bilen med blipp

Använd en ny och ren svamp Genom att svamptvätta bilen skonar du lackeringen. Men se till att svampen inte är full med grus och smuts. Det är mnånga som handtvättar bilen missar att ta bort de grova ämnena från bilen innan de tvättar den med svampen. Har du otur kan det också lossna flygrost som sitter fast i lacken som sedan kan repa hela bilen via svampen. Använd inte grova kökssvampar eller svinto på bilen, det blir svåra skador. Använd en ny och fräsch svamp och skölj ur den ofta, du bör helst bara använda den en gång.

Rengör touchskärmen på rätt sätt Nästan alla nya bilar har en touchskärm, och den är ganska känslig. Om du använder vissa kemikalier kan ytan reagera med kemikalierna. Då och då får bilvårdsexperterna in bilar där touchskärmarna förstörts av våtservetter. Följ instruktionsbilen och kolla vad som gäller för just din bilmodell.

Tvätta rätt - steg för steg  Spola bort all lös sittande smuts, grus och lera från bilen, gärna med en högtryckstvätt. Är bilen väldigt smutsig kan du behöva förbehandla med avfettningsmedel, använd ett så milt medel som möjligt. 

Se till att hinken du använder är helt ren. Använd rikligt med varmt vatten och ett äkta bilshamoo. Skölj ur svampen ofta under tvätten. Börja uppifrån och jobba dig neråt på bilen. Alla bilens ytor ska vara avtvättade med svampen. Spola bilen noggrant. Inga rester av bilschampo eller avfettningsmedel får sitta kvar på bilen.

När du är säker på att bilen är helt ren ska du torka av den med en speciell torkduk. Se till att bilen blir torr och att det inte blir fläckar från vatten som torkar på bilen.

Är bilen riktigt ren kan det vara läge för en efterbehandling. Det finns en mängd olika vaxer och lackbehandlingsmedel. Prova först på en liten undanskymd yta, och akta alltid platsdelar och lister.

Är det dags att sälja din skinande rena bil kan vi på Blipp hjälpa dig med hela processen för att en trygg och enkel bilaffär.