”Så får du mer betalt för bilen”

Du kan tjäna många tusenlappar på att sälja bilen privat i stället för att byta in den. Förra året bytte svenskarna in 440 000 bilar till bilhandlarna – trots att de får betydligt mer vid en privat försäljning. ”Halvledarbristen har gjort att begagnade bilar är mycket eftertraktade, jag råder alla som ska sälja att ha lite is i magen och vänta ut det bästa priset, det lönar sig”, säger Jonny Lindén, vd för Blipp.

Marknaden för begagnade bilar är hetare än på länge och 2021 blev ett år då många begagnade bilar ökade i värde. En anledning är att väntetiden på nya bilar är rekordlång. Brist på halvledare har gjort att du kan få vänta 6-12 månader på vissa nya bilmodeller.

Sälj bilen med blipp - klicka här

Ytterligare en orsak är det svenska skattesystemet bonus-malus. Många nya bilar har en årlig fordonsskatt på mellan 6000 och 10 000 kronor per år. När bilen blir tre år gammal sänks skatten till mellan 1500 och 4000 kronor. Det har ytterligare ökat efterfrågan på nyare begagnat.

Dessutom fortsätter bilexporten att vara hög. Under 2021 exporterades drygt 103 000 bilar från Sverige. Av tradition är det stora och välutrustade bilar som säljs nya i Sverige och de är eftertraktade i andra länder.

Under förra året bytte svenskarna in drygt 440 000 personbilar till bilhandlare. De vanligaste bilarna som byts in är Volkswagen Golf, Volkswagen Passat och Volvo V70. Modeller som också är väldigt populära bland begagnatköparna.

Ungefär åtta av tio väljer att byta in sin fem år och nyare bil hos bilhandlaren trots att de får betydligt mindre betalt än vid en privat affär. I genomsnitt ligger privatpriset 15-20 procent högre än bilhandlarnas inbytespris.

– Tidigare har många känt att det varit otryggt och svårt att köpa och sälja dyrare bilar privat. Det har saknats finansiering och det är lätt att känna sig otrygg med okända människor när det är höga belopp. Men det finns idag alternativ på marknaden som gör affären både enkel och trygg, säger Jonny Lindén, vd för Blipp.

Förtjänsten är stor för den som kan sälja sin bil privat jämfört med att byta in den. Det kan skilja 20 000-50 000 kronor för många vanliga bilmodeller. Men varje bil är unik och skillnaderna varierar. Här kan du värdera bilen hos Blipp och jämföra med det inbytespris du blivit erbjuden.

Sälj bilen med blipp - klicka här

– Jag råder den som ska sälja sin bil i dag att ha is i magen, ta inte första bästa bud. Det är hög efterfrågan på attraktiva bilar och det går att tjäna 10 000-tals kronor på att sälja bilen privat i stället för att byta in den till en handlare. Den som har en nyare och dyrare bilmodell har mest att tjäna, säger Jonny Lindén.