8 tips: Så gör du bilen vårfin

Nu är värmen här på allvar och då är det många som vill göra bilen extra vårfin. Efter en lång vinter med snö, slask och salt är bilen värd en riktigt ordentlig rengöring. Att ha bilen skinande ren underlättar också om du vill sälja den. Här är 8 tips för att hålla bilens inre och yttre i toppskick.

Under vintern är det många som tvättar bilen mindre ofta än på den varmare delen av året. Dels kan det vara svårt att tvätta den om det är kallt ute och du saknar garage, dels är det ganska tråkigt att göra den skinande ren när den är smutsig igen en timme senare. Då är det betydligt mer uppmuntrande att göra bilen vårfin när gruset sopats bort från våra gator.

Om det är dags för försäljning är det extra viktigt att göra rent bilen. Bilen gör sig mycket bättre på bild och den är blank och nytvättad. Och när spekulanter och köpare ska titta på den vill de ha bilen skinande ren. Då kommer du också att få mer betalt för bilen.

Det är inte ovanligt att många bilägare slarvar en del med att vårda bilens inre och yttre. En undersökning visar att två av tre bilägare tvättar sin bil mer sällan än en gång i månaden. De flesta använder dessutom en automattvätt.

Nu när våren har kommit är din pärla värd mer omsorg och en grundligare rengöring. Med en korrekt utförd handtvätt kommer din bil att bli blankare och finare än på länge. Det är inte ovanligt att begagnade bilar har skador efter att ha tvättats ofta i automattvättar, dels får lacken små fina repor, dels kan lacken nötas ner på vissa ställen, som till exempel vid bakspoilern. Det mesta går att polera bort, men lika fint som en bil som alltid handtvättars blir det inte.

Välj rätt bil med blipp

Bästa tipsen för att göra bilen vårfin

Handtvätta bilen

Visst tar det lite längre tid och visst är det lite jobbigare, men resultatet av en korrekt utförd handtvätt är betydligt bättre än i en automattvätt. Borstarna i tvättomaten innehåller ofta grus och vassa föremål som kan skada lacken. Hyr en tvättplats på en mack eller på en tvättplats och följ våra råd här nedan för bästa resultat.

Använd rätt avfettning

Starka avfettningsmedel är populärt bland de som ska tvätta sin bil. Om medlen används fel riskerar de att bränna sönder lacken. Det händer att bilägare sprayar hela lacken med avfettningsmedel och sedan låter den stå i vårsolen. Då kan lacken brännas sönder på mindre än timme. Använd så milda rengöringsmedel som möjligt, det vinner både bilen och miljön på. Är bilen riktigt skitig kan du behöva starka medel, läs noga på bruksanvisningen och arbeta aldrig i direkt solljus.

Skydda lister och lampor

Om du rengör din bil med kallavfettning kan du lösa upp vissa plastdetaljer. Undvik att spraya avfettning direkt på lister och lampor. Det har hänt att vissa baklampor spruckit av avfettning, bland annat på Audibilar. Skydda lampor och lister, eller använt ett milt avfettningsmedel.

Spola av bilen noga

Var mycket noggrann när du spolar av bilen, så att allt grus och löst sittande smuts som kan repa lacken försvinner. Gå uppifrån och ner.

Använd inte för högt tryck
Högtryckstvättar har revolutionerat biltvättandet. Men det gäller att vara försiktig så att du inte skadar lacken. Om du har för vass och aggressiv stråle är det lätt hänt att du tvättar bort lackeringen, särskilt i utsatta hörn och på skärmkanter. Om du sprutar på lite längre håll och använder en stråle som inte är alltför vass skonar du lackeringen.

Använd en ny och ren svamp
Se till att svampen inte är full med grus och smuts och skölj den ofta. Använd inte grova kökssvampar eller svinto på bilen, det blir svåra skador. Använd en ny och fräsch svamp och skölj ur den ofta, du bör helst bara använda den en gång. Ta rikligt med varmt vatten och rätt mängd bilshampo i hinken, är bilen väldigt smutsig kan du behöva byta vatten under tvätten.

Använd bilschampo

Vissa rengöringsmedel kan vara riskabla att använda i direkt solljus. Vanligt diskmedel kan forma bubblor som blir till ett förstoringsglas som bränner lacken. Dessutom lämnar diskmedlet fläckar efter sig. Använd ett riktigt bilschampo som du köpt på en bensinmack eller tillbehörsbutik.

Tvätta rätt - steg för steg 


Börja med att noggrant skölja bort all lös sittande smuts, grus och lera från bilen, gärna med en högtryckstvätt. Är bilen väldigt smutsig kan du behöva förbehandla med avfettningsmedel, använd ett så milt medel som möjligt.  Se till att hinken du använder är helt ren. Skölj ur svampen ofta under tvätten. Börja uppifrån och jobba dig neråt på bilen. Alla bilens ytor ska vara avtvättade med svampen. Spola bilen noggrant. Inga rester av bilschampo eller avfettningsmedel får sitta kvar på bilen. När du är säker på att bilen är helt ren ska du torka av den med en speciell torkduk. Se till att bilen blir torr och att det inte blir fläckar från vatten som torkar på bilen. Är bilen riktigt ren kan det vara läge för en efterbehandling. Det finns en mängd olika vaxer och lackbehandlingsmedel. Prova först på en liten undanskymd yta, och akta alltid platsdelar och lister.

Sälj och köp bil med blipp

Såja! Nu är bilen skinande ren. Nu känns det roligare att köra i vårvädret. Om du ändå funderar på att byta bil kan vi på Blipp hjälpa dig både med försäljningen och köpet av din nya bil. Blipp hjälper dig med allt från lånelöfte, bakgrundskontroll, köpeavtal, lösen av restskuld och ägarbyte.

Trygg bilaffär med blipp