Välja bilförsäkring - här får du tips

Du som äger eller köper en bil måste ha en bilförsäkring. Lagen kräver minst en trafikförsäkring, men oftast behöver du även halv- eller helförsäkring för att få ersättning om din bil skadas. Vi på Blipp har gått igenom vad du ska tänka på när du väljer den bästa bilförsäkringen för dig och din bil.

När du köper en bil genom Blipp ingår två veckors fri försäkring med Trygg-Hansa TryggaMil. Då kan du i lugn och ro jämföra olika försäkringslösningar och se vilken försäkring du vill ha för din bil på lång sikt. Vi på Blipp har sammanställt några saker som är bra att känna till och tänka på för att du ska välja den bästa försäkringslösningen för dig och din bil.

14 dagars försäkring ingår

Trafikförsäkring ett minimikrav

Lagen säger att du måste ha en trafikförsäkring för att få köra en personbil på allmän väg. Trafikförsäkringen ersätter personskador och ersätter även i regel egendomsskador på motpartens bil eller annan egendom om du är vållande till en trafikolycka. Trafikförsäkringen täcker inga materiella skador på din bil om du är vållande till en olycka. Du får ingen ersättning om bilen blir stulen. Om du inte har minst en trafikförsäkring får du en faktura med en straffavgift från Trafikförsäkringsföreningen för de dagar en bil inte varit försäkrad med åtminstone en trafikförsäkring. Det blir betydligt dyrare än att betala för en bilförsäkring. Har du en bil som inte har något större värde kan trafikförsäkring räcka.

Halvförsäkring ger ett större skydd

En halvförsäkring brukar innehålla trafik-, stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. Köper du en bil som är nyare än tre år har den nästan alltid en vagnskadegaranti som täcker skador vid en trafikolycka eller skadegörelse, då räcker halvförsäkring. Har du enbart halvförsäkringen täcker den inte skador på din bil som du själv är vållande till.

Helförsäkring ger ett mer fullständigt skydd

Helförsäkring innehåller både halvförsäkring och vagnskadeförsäkring. Det innebär att försäkringen täcker skador på din bil vid en olycka som du är orsaken till. Den täcker vanligen också skadegörelse. Den som har en tre år eller nyare bil med gällande vagnskadegaranti behöver vanligen inte teckna helförsäkring.

Jämför olika försäkringsbolag

När du väl kommit fram till vilken omfattning på försäkring som passar bäst för din bil är det dags att börja jämföra olika försäkringsbolag. Om du precis köpt bilen via Blipp kan det vara en bra början att kolla upp vad årspremien är ifall du väljer att förlänga Trygg-Hansa försäkringen efter de 14 dagar som ingår med bilen, sedan kan du jämföra den med andra bolag. Har du tecknat Folksam Körklar via Blipp så gäller den i 6 månader, annars har de flesta försäkringar ett års bindningstid. Säljer du bilen så upphör försäkringen i förtid.

Gå igenom innehållet

En viktig sak att gå igenom är innehållet i försäkringen. Det skiljer en hel del mellan olika försäkringsbolag. Det kan vara snårigt att sätta sig in i allt, men den oberoende organisationen Konsumenternas rankar i nuläget Trygg-Hansas och Folksams stora försäkringar i topp för innehållet i halv- och helförsäkringar.

14 dagars försäkring ingår

Jämför priserna

Priset är förstås en viktig faktor, då en försäkring för en personbil idag är en ganska stor kostnad. Priserna varierar kraftigt och det finns en rad olika faktorer som påverkar när bolagen sätter priserna. Bland annat avgör din bostad, bostadsort, bilmärke och bilmodell priset på premien. Körsträckan spelar också roll. Ett sätt att jämföra priser är att gå in på försäkringsbolagens sajter och slå in ditt personnummer och bilnummer, det kan skilja stora belopp. Det går också att ta hjälp av olika jämförelsesajter, men det är inte alltid jämförelsen är transparent och rättvis.

Priset kan variera flera 1000-tals kronor på ett år, så det lönar sig verkligen att lägga ner lite tid att jämföra. Men väg också in att försäkringen har ett bra innehåll, det är viktigt den dagen olyckan är framme.