Värdera bilen rätt - 5 bra tips

Värdera din begagnade bil rätt inför försäljningen – och tjäna 10 000-tals kronor. Genom att sätta rätt pris på din bil vid försäljningen kan du få mer betalt än vid inbyte hos bilhandlaren. För en dyrare bil kan det skilja 50 000 kronor – här är tipsen för att göra rätt värdering av din bil.

Varje år byter svenskarna in omkring 500 000 bilar till bilhandlare. De vanligaste bilarna som byts in är Volkswagen Golf, följt av Volvo V70 och Volkswagen Passat. Ungefär 80 procent av de som säljer en fem år eller nyare bil byter in dem – trots att de kan tjäna 10 000-tals kronor på att sälja bilen privat. Med hjälp av Blipp kan den privata bilaffären bli lika trygg som hos bilhandlaren.

Köp och sälj bilen tryggt med blipp

En av de viktigaste sakerna för att göra en lyckad privat bilaffär är att sätta rätt pris på din bil.  Lägre än vad bilhandlaren begär för en liknande bil, men betydligt högre än vad du skulle ha fått i inbyte av bilhandlaren.

– Många tycker det är svårt att sälja och köpa en dyrare bil privat på grund av avsaknad av finansiering. Är bilen dyrare så blir det en svårare transaktion. Det är också lätt att känna sig otrygg vid dyrare bilaffärer med okända människor. Då blir det att man byter in bilen, säger Jonny Lindén, vd för Blipp.

En genomgång som Blipp har gjort visar att ägarna till Sveriges mest inbytta bil, Volkswagen Golf, kan tjäna över 20 000 kronor på att sälja bilen själv. Ännu större är skillnaden för den som har en lite dyrare bil. För en tre år gammal Volvo XC60 kan skillnaden vara så stor som 56 000 kronor mellan privat försäljning och inbyte.

Värdera den på flera ställen

Genom att ta hjälp av flera olika värderingstjänster och gå igenom vad både bilhandlare och privata säljare begär för liknande bilar på annonssajter kan du sätta rätt pris på din bil. Hos till exempel Car.info , bilpriser.se och Blocket kan du göra en kostnadsfri värdering av din bil.

Jämför med bilannonser

För att öka träffsäkerheten ytterligare bör du titta på vad bilhandlare och privatpersoner begär för bilar som liknar din på köp- och säljsajter. Bilda dig en uppfattning om var det genomsnittliga priset för bilar som liknar din ligger hos bilhandlare respektive privata säljare. Bevaka gärna marknaden en tid för att se priset på bilar som läggs ut.

Varje bil är unik

Tänk på att ta hänsyn till bilens utrustning, miltal, historik och skick. Mycket extrautrustning på bilen höjer värdet. Dragkrok, fyrhjulsdrift, backkamera och parkeringsvärmare är exempel på detaljer som höjer värdet.

Sätt privatpriset rätt

Ett konkurrenskraftigt privatpris bör normalt sett ligga strax under det som bilhandlaren begär för en liknande begagnad bil. Om du dessutom säljer din bil med hjälp av Blipp får du samma fördelar som bilhandlaren kan erbjuda. Din köpare kan få finansiering, kan köpa till en bilgaranti och ni får maximal trygghet vid affären tack vare Blipp. Ofta ligger det uppnådda privatpriset 15-20 procent högre än vad bilhandlaren skulle ha betalat i inbyte.

Var beredd på att pruta

Många som köper en begagnad bil förväntar sig att pruta på det begärda priset. Det kan vara klokt att ha en mindre prutmån inlagd i det begärda pris. Sätt upp en gräns innan affären på vad som är det lägsta priset du kan tänka dig att släppa bilen för.

Köp och sälj bilen tryggt med blipp

Några anledningar till att många byter in bilen istället för att försöka sälja den själv är ofta tidsbrist, krånglig administration, otrygghet, rädsla för bedrägerier och att det är svårt att hinna svara spekulanter som vill köpa bilen. Alla tycker heller inte om köpare som försöker skambjuda på bilen. Det visar olika kundundersökningar som gjorts.

Blipp har utvecklat nya digitala tjänster för att underlätta för privata bilköpare och säljare att göra tryggare och smidigare privata bilaffärer. Blipp hjälper till med allt från finansiering, lösen av lån, till ägarbyte och trygg betalning för bilen. Saker som tidigare var krångliga och kändes otrygga löses nu med en smidig e-signering. Blipp erbjuder ett billån med säkerhet och restvärde, något som tidigare bara gick att få hos bilhandlaren.

– För den som känner sig otrygg med att sälja bilen själv har Blipp utvecklat moderna verktyg som gör det tryggare och enklare att sälja privat. Våra kunder lyfter fram hur tryggt och smidigt det blir att köpa och sälja en begagnad bil mellan privatpersoner. Vi gör det tryggt och enkelt att göra en privat bilaffär och du sparar tid på att slippa krånglig administration, säger Jonny Lindén.

Utvalda artiklar

Köpguide: Volvo XC60 II
Magazine2022-01-31

Köpguide: Volvo XC60 II

Volvo XC60 är Sveriges populäraste SUV. Här får du råd när du ska köpa en begagnad XC60 av generation två.

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd
Magazine2021-08-31

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd

Volkswagebn Golf är en av de mest populära begbilarna. Med blipps test får du tips och guide inför ditt köp av en begagnad Golf.

Begagnad Volvo V60 - köpguide, begtest och råd
Magazine2021-08-23

Begagnad Volvo V60 - köpguide, begtest och råd

Volvo V60 är Sveriges mest sålda nya bil trots att prislappen är ganska väl tilltagen. Som begagnad är den betydligt mer överkomlig. I blipps begtest av V60 får du tips och råd.

Brist på begagnade bilar: ”Guldläge för privat bilaffär”
Magazine2021-11-12

Brist på begagnade bilar: ”Guldläge för privat bilaffär”

Här är bilmodellerna som flest köper och säljer privat i spåren av bristen på nya bilar. Sällan har det varit ett bättre läge för att göra en privat bilaffär – och med Blipp får du samma fördelar som hos bilhandlaren.

Värdera bilen rätt - 5 bra tips
Magazine2021-11-25

Värdera bilen rätt - 5 bra tips

Att värdera din bil är den av de viktigaste frågorna när det är dags för försäljning. Här är fem tips för värderingen som hjälper dig att göra en bra bilaffär.

Begbilarna som säljs över nypris
Magazine2022-05-05

Begbilarna som säljs över nypris

Begagnatmarknaden har blivit så het att vissa bilar säljs för mer än nypriset. Här är några av modellerna.

Välja bilförsäkring - här får du tips
Magazine2022-04-27

Välja bilförsäkring - här får du tips

Bilförsäkring är en stor kostnad och det lönar sig att lägga ner lite möda på att hitta den bästa försäkringen - här får du hjälp att välja rätt.

Sälj bilen enkelt på de största marknadsplatserna
Magazine2022-05-10

Sälj bilen enkelt på de största marknadsplatserna

Det blir allt populärare att sälja bilen privat via Blipp. Nu är det enklare än någonsin att annonsera ut bilen på de största marknadsplatserna.

Nu kan du få bilen hemlevererad
Magazine2022-04-25

Nu kan du få bilen hemlevererad

Köp bilen privat hemma ifrån soffan - sedan kommer bilen hem till dig med Blipps hemleverans. Så här fungerar det.