Värdera bilen rätt - 5 bra tips

Värdera din begagnade bil rätt inför försäljningen – och tjäna 10 000-tals kronor. Genom att sätta rätt pris på din bil vid försäljningen kan du få mer betalt än vid inbyte hos bilhandlaren. För en dyrare bil kan det skilja 50 000 kronor – här är tipsen för att göra rätt värdering av din bil.

Varje år byter svenskarna in omkring 500 000 bilar till bilhandlare. De vanligaste bilarna som byts in är Volkswagen Golf, följt av Volvo V70 och Volkswagen Passat. Ungefär 80 procent av de som säljer en fem år eller nyare bil byter in dem – trots att de kan tjäna 10 000-tals kronor på att sälja bilen privat. Med hjälp av Blipp kan den privata bilaffären bli lika trygg som hos bilhandlaren.

Köp och sälj bilen tryggt med blipp

En av de viktigaste sakerna för att göra en lyckad privat bilaffär är att sätta rätt pris på din bil.  Lägre än vad bilhandlaren begär för en liknande bil, men betydligt högre än vad du skulle ha fått i inbyte av bilhandlaren.

– Många tycker det är svårt att sälja och köpa en dyrare bil privat på grund av avsaknad av finansiering. Är bilen dyrare så blir det en svårare transaktion. Det är också lätt att känna sig otrygg vid dyrare bilaffärer med okända människor. Då blir det att man byter in bilen, säger Jonny Lindén, vd för Blipp.

En genomgång som Blipp har gjort visar att ägarna till Sveriges mest inbytta bil, Volkswagen Golf, kan tjäna över 20 000 kronor på att sälja bilen själv. Ännu större är skillnaden för den som har en lite dyrare bil. För en tre år gammal Volvo XC60 kan skillnaden vara så stor som 56 000 kronor mellan privat försäljning och inbyte.

Värdera den på flera ställen

Genom att ta hjälp av flera olika värderingstjänster och gå igenom vad både bilhandlare och privata säljare begär för liknande bilar på annonssajter kan du sätta rätt pris på din bil. Hos till exempel Car.info , bilpriser.se och Blocket kan du göra en kostnadsfri värdering av din bil.

Jämför med bilannonser

För att öka träffsäkerheten ytterligare bör du titta på vad bilhandlare och privatpersoner begär för bilar som liknar din på köp- och säljsajter. Bilda dig en uppfattning om var det genomsnittliga priset för bilar som liknar din ligger hos bilhandlare respektive privata säljare. Bevaka gärna marknaden en tid för att se priset på bilar som läggs ut.

Varje bil är unik

Tänk på att ta hänsyn till bilens utrustning, miltal, historik och skick. Mycket extrautrustning på bilen höjer värdet. Dragkrok, fyrhjulsdrift, backkamera och parkeringsvärmare är exempel på detaljer som höjer värdet.

Sätt privatpriset rätt

Ett konkurrenskraftigt privatpris bör normalt sett ligga strax under det som bilhandlaren begär för en liknande begagnad bil. Om du dessutom säljer din bil med hjälp av Blipp får du samma fördelar som bilhandlaren kan erbjuda. Din köpare kan få finansiering, kan köpa till en bilgaranti och ni får maximal trygghet vid affären tack vare Blipp. Ofta ligger det uppnådda privatpriset 15-20 procent högre än vad bilhandlaren skulle ha betalat i inbyte.

Var beredd på att pruta

Många som köper en begagnad bil förväntar sig att pruta på det begärda priset. Det kan vara klokt att ha en mindre prutmån inlagd i det begärda pris. Sätt upp en gräns innan affären på vad som är det lägsta priset du kan tänka dig att släppa bilen för.

Köp och sälj bilen tryggt med blipp

Några anledningar till att många byter in bilen istället för att försöka sälja den själv är ofta tidsbrist, krånglig administration, otrygghet, rädsla för bedrägerier och att det är svårt att hinna svara spekulanter som vill köpa bilen. Alla tycker heller inte om köpare som försöker skambjuda på bilen. Det visar olika kundundersökningar som gjorts.

Blipp har utvecklat nya digitala tjänster för att underlätta för privata bilköpare och säljare att göra tryggare och smidigare privata bilaffärer. Blipp hjälper till med allt från finansiering, lösen av lån, till ägarbyte och trygg betalning för bilen. Saker som tidigare var krångliga och kändes otrygga löses nu med en smidig e-signering. Blipp erbjuder ett billån med säkerhet och restvärde, något som tidigare bara gick att få hos bilhandlaren.

– För den som känner sig otrygg med att sälja bilen själv har Blipp utvecklat moderna verktyg som gör det tryggare och enklare att sälja privat. Våra kunder lyfter fram hur tryggt och smidigt det blir att köpa och sälja en begagnad bil mellan privatpersoner. Vi gör det tryggt och enkelt att göra en privat bilaffär och du sparar tid på att slippa krånglig administration, säger Jonny Lindén.