Köpguide: Volvo XC90

Behöver du sju sittplatser och en bil med hög komfort? Då kan Volvo XC90 vara det bästa valet för dig. Få andra bilar erbjuder så stora utrymmen, säkra köregenskaper och hög bekvämlighet i kombination. Här är Blipps begtest.

Köp din Volvo XC90 med blipp

Volvo XC90 gjorde mer eller mindre sensation när den premiärvisades 2014. Aldrig tidigare hade en Volvo varit så lyxig och fashionabel. Andra generationens XC90 gjorde succé direkt hos bilköparna och kön för att få en XC90 var lång det första året.

I dag finns det gott om begagnade exemplar på marknaden. Det finns en del fallgropar, men det är en bilmodell som kombinerar hög komfort, sju sittplatser och rimliga ägarkostnader på ett sätt som få andra bilar. Här är Blipps guide till begagnatköp av en Volvo XC90.

Volvo XC90 startade en ny era för Volvo när den lanserades 2014. Både design, komfort och köregenskaper var ett stort steg upp. Nya XC90 förvandlade Volvo till ett premiummärke nästan i klass med med Audi, BMW och Mercedes. Modellen blev omedelbart en försäljningssuccé och sedan dess har Volvo vuxit rejält varje år med XC90-plattformen som grund. 

Allt var nytt när modellen kom ut på vägarna våren 2015: Chassit, motorerna, växellådan, inredningen och infotainmentsystemet med stora pekskärmar. Det är kanske inte så konstigt att det blev en del kvalitetsproblem och barnsjukdomar, särskilt som efterfrågan var skyhög och Volvo ökade tillverkningstakten snabbt.

Ofta handlade det om mjukvarufel, knarrande interiör, dålig lack och passning, mindre fel som förhoppningsvis är lösta i dag. Kvaliteten på XC90 är bättre i dag, och det kan vara klokt att vara försiktig med de första årsmodellerna när du köper en begagnad XC90. Det tidigaste modellerna har haft en del elektronikproblem som begagnade.  

XC90 är en väldigt fin bil med enorma utrymmen, hög komfort och härlig körkänsla. Modellen har ett uppfällbart tredje baksäte med två platser som passar bäst för den som inte är alltför lång. För storfamiljen är det få bilar som är bättre när sju personer ska rymmas på långresan. Nackdelen är att driftskostnaderna är höga och bilen kan vara klumpig att fickparkera i städerna.  Köp din Volvo XC90 med blipp

MOTORER

De första årgångarna såldes nästan enbart med dieselmotorer. D5 med 225 hästkrafter är tillräckligt stark, men den lilla fyran har en ganska rå karaktär och kan inte mäta sig med sexcylindriga dieslar från Audis och BMW:s konkurrenter. På senare år har laddhybriden T8 som kostar över en miljon kronor som ny blivit populär. Bensinbilarna har också blivit vanligare men är väldigt bränsletörstiga. Ett mindre antal ägare har haft problem med turboaggregat, kylning och vattenpump. Gör en gärna en extra kontroll av motorn innan du köper en begagnad XC90. 

PROBLEM

De tidiga årsmodellerna av XC90 hade många barnsjukdomar. Det handlar till stor del om problem med infotainment-systemet och att bilen var lite slarvigt ihopskruvad när modellen var helt ny. Saker som kan krångla är dörrhandtag, dålig kylning fån AC:n, parkeringsensorer och heads-up-display. Vissa av felen kan vara dyra att åtgärda så det kan vara en god idé att välja till blipps begagnatgaranti. 

Vissa slitdelar kan behöva bytas i förtid, och dit hör hjullager och kardanaxel. XC90 har också haft ett antal återkallelser, bland annat för att insugsgrenröret kan smälta och börja brinna samt fel på krockkuddarna. Kontrollera att alla åtgärder är utförda. Det kan vara värt att välja en nyare XC90 med färre mil för att slippa krångel. 

EKONOMI

Du får mycket bil för pengarna när du köper en begagnad XC90, priserna startar på omkring 300 000 kronor. Det innebär att du kan finansiera en XC90 från cirka 3000 kronor per månad. XC90 är ganska dyr att serva och reparera, så har en budget i reserv för service och reparationer. Volvo XC90 är en härlig bil, men ägarkostnaderna är ganska höga. Ett nyare exemplar kan ge ett mer problemfritt ägande och det är inte säkert att totalkostnaden blir högre. 

GODA RÅD INFÖR KÖPET

XC90 hade många barnsjukdomar i början, och det kan vara en liten chansning att köpa en tidig årsmodell begagnad. Köp hellre en nyare årsmodell om du har möjlighet, värdeminskningen är snabb i början när bilen är ny och du kan göra en bra affär. Kontrollera bilen noga så att alla småfel som kan uppstå är åtgärdade. 

Utvalda artiklar

Nu kan du få bilen hemlevererad
Magazine2022-04-25

Nu kan du få bilen hemlevererad

Köp bilen privat hemma ifrån soffan - sedan kommer bilen hem till dig med Blipps hemleverans. Så här fungerar det.

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider
Magazine2021-08-16

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider

Elbilar och laddhybrider ökar kraftigt på begagnatmarknaden. Här är de 20 modellerna som säljer allra bäst just nu.

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla
Magazine2021-08-11

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla

Tesla Model 3 är en av de allra populäraste begagnade elbilarna. I detta begtest får du tips och råd vad du ska tänka på inför köpet av en begagnad Model 3.

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider
Magazine2022-05-11

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider

Laddhybrider har hittills varit populärare än elbilar - men snart kan de helt elektriska bilarna gå om. Här är de mest sålda just nu.

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.