Köpguide: Volvo XC60 II

Volvo XC60 är Sveriges populäraste SUV och världens mest sålda Volvomodell. Nu börjar andra generationen av XC60 på allvar hitta ut på begagnatmarknaden – för många svenska familjer är det en drömbil. Läs Blipps begagnat-test av Volvo XC60 för att göra det bästa köpet för dig.

Första generationen av Volvo XC60 lanserades 2008 och blev snabbt en succé bland bilköparna. SUV:en var precis lagom stor och erbjöd en fin kompromiss av komfort och körglädje i kombination med Volvos säkerhet. Den andra generationen 2017 hade höga förväntningar på sig, men blev en ännu större succé.

I dag är XC60 världens mest sålda Volvomodell. Efter fyra år på marknaden börjar det finnas rejält med bilar ute på begagnatmarknaden. Blipp testar och går igenom en av marknadens bästa begagnade suv:ar.

Köp Volvo XC60 med blipp här

Volvo XC60

Den nya modellen av Volvo XC60 lanserades 2017 och blev snabbt en riktigt fullträff hos bilköparna. Journalisterna har också varit med på noterna och har delat ut höga betyg till nya XC60. Att bilen är både hyllad och populär är ingen slump, det handlar om en riktigt bra bilmodell utan några större svagheter. Nu börjar det komma in många fina begagnade exemplar av nya XC60 och Blipp hjälper dig att välja rätt exemplar. 

Senaste generationen av XC60 har många starka egenskaper. Modellen har stora innerutrymmen, härlig långfärdskomfort och en trevlig körkänsla. Volvo valde en försiktig och diskret design, men det verkar gå hem hos köparna. Men det finns några saker du ska se upp med som köpare av en begagnad Volvo XC60. 

Modellen är fortfarande ganska dyr som begagnad, särskilt på tre år gamla bilar där skatten precis har sänkts. Genom att köpa en begagnad bil i stället för en ny kan du spara över 10 000 kronor i fordonsskatt per år, något som verkar tilltala många köpare.

MOTORER

De populäraste motorerna i början var de dieseldrivna alternativen D4 och D5. Nu väljer de flesta de bensindrivna mildhybriderna B4, B5 eller laddhybriderna T6 eller T8 Recharge. Laddhybriden går några mil på el och då kan du få fin bränsleekonomi, men de andra modellerna är ganska törstiga på bränsle. Många tycker att D4 med 190 hk är en bra kompromiss med gott om styrka, men stigande dieselpris har gjort att dieseln knappt lönar sig jämfört med bensin. Motorerna har så här långt varit pålitliga och vållat få bekymmer. 

Köp Volvo XC60 med blipp här

PROBLEM

Den större modellen XC90 hade en hel del barnsjukdomar, men de tycks ha varit lösta när XC60 lanserades, modellen har varit betydligt mer felfri. Det finns en konstruktionsmiss på XC60 vid bakdörren som gör att skärmkanten samlar smuts och fukt. Du måste tvätta ofta för att minska risken för rost. Se till att tidigare ägare skött bilen med tvättar, så att inte rosten börjat smyga sig på. Bromsskivorna kan slå sig på vissa exemplar, men det kan ha bytts på garanti. Bilen har återkallats för uppdatering av autobromsen, kontrollera att det är gjort. 

EKONOMI

Nya Volvo XC60 börjar komma ner till överkomliga priser och det går att hitta fina begagnade exemplar för under 300 000 kr, men då har bilen en hel del mil på mätaren. Andrahandsvärdet kommer fortsätta att vara högt. Därför behöver den totala ägarkostnaden bli attraktiv. Servicekostnaderna för XC60 är en dyr post och en årsservice med tändstiftsbyte går på omkring 8000 kr. Kamremmen ska bytas vid 15000 mil, det kostar 9000 kr. Laddhybriden är än så länge väldigt dyr som begagnad och det är svårt att få räkna hem den jämfört med en bensin- eller dieseldriven begbil. Med Blipps billån kan du köpa en begagnad XC60 för omkring 2700 kronor i månaden.

GODA RÅD

Kolla så att bilen har den mest åtråvärda extrautrustningen. Bränslevärmare som kan startas med Volvo On Call är nästan ett krav i svenskt klimat, men saknas på en del bilar. Teknikpaketet innehåller flera åtråvärda förarstödssystem. Vinterhjulen är dyra till XC60, se till att de är med och att däcken är i bra skick. Bilar med R-design brukar vara mer lättsålda. Det finns versioner med endast framhjulsdrift, de ska ligga en bra bit lägre i pris som begagnade.  Som alltid gäller det att en begagnad bil ska ha full servicebok och en bra historik. Börja gärna köpet med att göra en kontroll via Blipp.

Utvalda artiklar

Köpguide: Volvo XC60 II
Magazine2022-01-31

Köpguide: Volvo XC60 II

Volvo XC60 är Sveriges populäraste SUV. Här får du råd när du ska köpa en begagnad XC60 av generation två.

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd
Magazine2021-08-31

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd

Volkswagebn Golf är en av de mest populära begbilarna. Med blipps test får du tips och guide inför ditt köp av en begagnad Golf.

Begagnad Volvo V60 - köpguide, begtest och råd
Magazine2021-08-23

Begagnad Volvo V60 - köpguide, begtest och råd

Volvo V60 är Sveriges mest sålda nya bil trots att prislappen är ganska väl tilltagen. Som begagnad är den betydligt mer överkomlig. I blipps begtest av V60 får du tips och råd.

Brist på begagnade bilar: ”Guldläge för privat bilaffär”
Magazine2021-11-12

Brist på begagnade bilar: ”Guldläge för privat bilaffär”

Här är bilmodellerna som flest köper och säljer privat i spåren av bristen på nya bilar. Sällan har det varit ett bättre läge för att göra en privat bilaffär – och med Blipp får du samma fördelar som hos bilhandlaren.

Värdera bilen rätt - 5 bra tips
Magazine2021-11-25

Värdera bilen rätt - 5 bra tips

Att värdera din bil är den av de viktigaste frågorna när det är dags för försäljning. Här är fem tips för värderingen som hjälper dig att göra en bra bilaffär.

Begbilarna som säljs över nypris
Magazine2022-05-05

Begbilarna som säljs över nypris

Begagnatmarknaden har blivit så het att vissa bilar säljs för mer än nypriset. Här är några av modellerna.

Välja bilförsäkring - här får du tips
Magazine2022-04-27

Välja bilförsäkring - här får du tips

Bilförsäkring är en stor kostnad och det lönar sig att lägga ner lite möda på att hitta den bästa försäkringen - här får du hjälp att välja rätt.

Sälj bilen enkelt på de största marknadsplatserna
Magazine2022-05-10

Sälj bilen enkelt på de största marknadsplatserna

Det blir allt populärare att sälja bilen privat via Blipp. Nu är det enklare än någonsin att annonsera ut bilen på de största marknadsplatserna.

Nu kan du få bilen hemlevererad
Magazine2022-04-25

Nu kan du få bilen hemlevererad

Köp bilen privat hemma ifrån soffan - sedan kommer bilen hem till dig med Blipps hemleverans. Så här fungerar det.