Har bilen restskulder? Är den besiktigad? Har ägaren servat bilen? Det finns många saker du behöver kolla upp innan du köper en begagnad bil – oavsett om du köper den via en bilfirma eller privat.
Undersökningar som gjorts visar att mindre än var femte köpare kollar upp om bilen är belånad. Många glömmer också att kolla upp om bilen är skattad eller vem som är den faktiska ägaren.
De flesta misstagen vid köpet kan du undvika. Vi på Blipp har utvecklat digitala tjänster där du kan göra en bakgrundskontroll av bilen innan du köper den, då undviker du risken att göra onödiga misstag vid köpet. Vi kan inte kontrollera allt, men genom en enkel sökning på registreringsnumret får du kontroll på det mesta.
Betala aldrig handpenning för en bil du bara sett på annons. Det kan låta självklart, men det är ganska vanligt i dag att köpare betalar för bilen utan att ha sett den i verkligheten. Det händer att bilar läggs ut till försäljning till ett väldigt lågt pris, och att fyndsugna köpare hör av sig och vill köpa. De blir då ombedda att överföra en handpenning till köparen och det har visat sig vara bedrägeri. Betala aldrig handpenning för bilen innan du sett den i verkligheten, och vet att säljaren är dess rättmätiga ägare. Genom att ta hjälp av Blipp vid affären undviker du detta problem, vi är med i ett videosamtal vid affären och ser till att allt blir korrekt med betalningen.
Har du koll på att säljaren verkligen äger bilen? Det händer att bilar säljs av någon annan än den som verkligen äger bilen, och att ägarbytet sedan aldrig skickas in. Även om du betalat för bilen har du inte rätt till den, den går tillbaka till den registrerade ägaren. Det är viktigt att du ber säljaren identifiera sig när du gör upp affären. Om du tar hjälp av Blipp så gör vi en kontroll av säljare och köpare via Bank-ID.
Om den tidigare ägaren har köpt bilen med ett billån eller på leasing finns det en kreditspärr och ett återtagandeförbehåll för kreditinstitutet som har bilen som säkerhet. Det innebär att de kan ta tillbaka bilen om den tidigare ägaren inte löser sitt lån efter att du betalat bilen. Om du köper bilen på egen hand är det lättast att göra upp affären på banken, och se till att din köpeskilling går till att lösa restskulden på bilen. Tar du hjälp av Blipp vid affären så ombesörjer vi att restskulden löses, smidigt eller hur?
Ta hjälp av blipp med din bilaffär
Det är vanligare än många tror att bilar är mätarskruvade. Tidigare var många rädda för importerade bilar, men det är nästan lika vanligt att svenska bilar har en tillbakaskruvad mätarställning. Enligt en undersökning som Wayke har gjort kan det finnas 290 000 mätarskruvade bilar på svenska vägar. Ny lagstiftning gör att det ska bli olagligt att manipulera bilens mätare. Fusket kan vara svårt att upptäcka, men genom att jämföra med servicenoteringar, besiktning och tidigare bilannonser kan mycket undvikas. Du kan också ta hjälpa av Blipps fordonskontroll där vi gör dessa kontroller.
Om du köper en bil som har obetalda p-böter, trängselavgifter och fordonsskatter kan skulderna övergå till dig som ny ägare. Om du inte betalar skulderna riskerar du att Kronofogden utmäter din nya bil. Det går dock att kontrollera hos Transportstyrelsen och Kronofogdemyndigheten om det finns fordonsrelaterade skulder kopplade till bilen. Köper du bilen via Blipp gör vi denna kontroll åt dig innan ägarbytet.
För det mesta går det bra, men det händer att det kan uppstå dyrbara fel på en begagnad bil. Köper du den direkt via en privatperson har du inte samma skydd mot fel som vid en handlaraffär. För att skydda dig är det viktigt att du provkör och undersöker bilen så noga som möjligt, så att bilen är felfri, verkar vara i bra skick och inte verkar vara på väg att gå sönder. Här får du guidning hur du går till väga. Om du köper bilen via Blipp kan du köpa till ett års bilgaranti mot en extra kostnad.
Få hjälp av blipp med din bilaffär
För att bilen ska hålla så bra som möjligt och vara driftsäker är det av yttersta vikt att den servas enligt tillverkarens serviceplan. Acceptera inga ursäkter från säljaren som att serviceboken tappats bort eller att hunden har ätit upp den, då är det bättre att köpa en annan bil. Tack och lov är de flesta serviceböcker på nyare bilar i dag digitala och servicen kan kontrolleras via bilens dator eller via en märkesverkstad.
Om bilen är obesiktigad eller har fått körförbud i besiktningen är den olaglig att köra med på vägen och du kan få böter. Dessutom kan det visa sig att det krävs dyra reparationer för att få den trafiksäker. Kontrollera hos Transportstyrelsen när bilen senast godkändes i en besiktning, eller be ägaren att få titta på protokollet. Vill du vara extra grundlig kan du beställa en kopia från företaget där bilen besiktigades. Ett enkelt sätt är också att använda Blipps fordonskontroll, där får du snabbt besked om det finns en godkänd besiktning och hur länge den gäller.
Många begagnade bilar kan ha haft mindre krockskador, kanske från en parkering. Det är i regel ingen fara och inte något att bekymra sig om, ofta kan det vara plastdelar som byts och lackeras om. Men har bilen varit med om en större trafikolycka kan den i värsta fall påverkas. Är den reparerad i Sverige är den i regel trafiksäker, men det förekommer att skrotade bilar köps upp i USA och repareras av mindre nogräknade verkstäder. Det kan vara svårt att ta reda på själv, men ett sätt är att söka på chassinumret i olika databaser över skrotade bilar. Ett betydligt enklare sätt är att använda Blipps fordonskontroll.
Har du koll så att priset är det rätta? Det kan skilja mycket i pris beroende på vilken modellversion av en viss bil du köper och vilken utrustning bilen har. Som lekman är det inte lätt att veta om värderingen är rätt. Genom att undersöka liknande bilar på säljsajter kan du i alla fall skaffa dig ett hum om priset verkar fördelaktigt. Du kan också ta hjälp av olika bilvärderingssajter, kolla noga så att tjänsterna är kostnadsfria. Vi på Blipp har en helt kostnadsfri värdering där du kan värdera bilen du är spekulant på. Om du tecknar ett billån via Blipp för vi också en värdering för att det ska finnas säkerhet för lånet.