10 tips – sälj bilen tryggt och till ett högre pris

Vill du sälja din bil till ett så högt pris som möjligt? Genom att sälja den privat och ta blipp till hjälp kan du maximera försäljningspriset. Här är 10 tips som gör att du kan sälja bilen enklare, tryggare och få mer betalt.

SÄLJA BILEN PRIVAT - GUIDE. Gör du rätt när du ska sälja din bil kan du både få ett högre pris och göra en snabb och smidig affär. När du ska byta bort din gamla bil finns det flera möjligheter för att få den såld. Du kan byta in den hos bilhandlaren, sälja den på bilauktion, använda uppköpstjänster – eller sälja den privat via en annons. Nästan alltid får du mer betalt när du säljer den privat. Ofta skiljer det så mycket som 20 procent, vilket kan betyda 50 000 kronor eller mer för en dyr bil.

I Sverige är det vanligast för privatpersoner som ska sälja bilen själv att annonsera ut den på Blocket. Genom att steg för steg göra försäljningen och annonsen på rätt sätt kan du göra en snabbare och smidigare affär och få ut ett högre försäljningspris.

Blippa din bil och sälj tryggt - klicka här

1. Se till att du har allt samlat och gör en digital kontroll Börja med att ta fram alla papper och dokument som tillhör din bil. Servicebok, kvitton, besiktningsprotokoll och bruksanvisning är bra att ha framme. Kontrollera att du har alla nycklar till bilen. Om du säljer bilen med hjälp av blipp är det inte ett krav att ha registreringsbeviset, vi kan lösa ägarbytet digitalt i alla fall. Gör en digital kontroll av bilen hos blipp så ser du om det finns några frågetecken du behöver åtgärda.

2. Åtgärda eventuella fel En felfri bil som är servad och besiktigad är mer attraktiv hos köparna. I många fall lönar det sig att åtgärda fel på bilen och försöka ha den i toppskick. Har bilen krockskador som täcks av försäkringen bör du åtgärda dem innan du försöker sälja den.

Blippa din bil och sälj tryggt - klicka här

3. Tvätta eller rekonditionera bilen En bil som är ren och snygg är enklare att sälja än en smutsig och bedagad bil. Om du tvättar bilen noggrant både in och utvändigt blir det både bättre bilder i annonsen och lättare att sälja bilen när köparen väl är på plats. Det går att ta hjälp av en proffsrekondare som rengör din bil och polerar upp den så att den skiner nästan som ny. Det kostar några tusenlappar men kan visa sig vara väl investerade pengar.

4. Ta snygga bilder till annonsen Lägg ner extra tid på att ta så fina bilder som möjligt på din nytvättade bil. Ta bilder på bilen ur flera vinklar, visa både karossen och interiören. På Blocket får du använda sex bilder, det bör du ta fasta på. Fotografera inte bilen i motljus eller allt för skinande sol. Låt skuggan falla bakom bilen. Ta helst bilderna i en lugn och sober miljö där omgivningen inte syns mer än din bil. Ta många bilder, och välj ut de som blir bäst. Ett par små tricks är att tända lamporna och vrida på framhjulen på bilderna, det kan skapa lite extra liv i bilderna. Undvik gamla bilder från bilhallen när bilen var ny för tre år sedan.

Blippa din bil och sälj tryggt - klicka här

5. Lägg möda på att skriva en bra annonstext Skriv en ärlig och informativ annonstext om din bil. Börja med att beskriva bilen och bilmodellen och den fakta som kan vara intressant för köparen. Lyft fram de fördelar som är unika med din bil. Kanske har den någon åtråvärd utrustningsdetalj, har gått få mil eller har den starkaste motorn. Är bilen nyservad eller har nya däck får det gärna framgå. Om bilen har några brister som köparen behöver känna till bör du skriva det i annonsen. Gå igenom utrustningslistan på bilen så att inget saknas, viktiga saker som inte får glömmas är till exempel dragkrok, motorvärmare och vinterhjul.

6. Sätt rätt pris Genom att annonsera ut bilen till rätt pris ökar du möjligheterna till att göra en snabb och enkel affär. Ta hjälp av blipps värderingstjänst så får du en ungefärlig värdering av din bil vid en privat försäljning. Gå igenom vad liknande bilar annonseras för på Blocket. Du behöver inte vara absolut billigast, utan försök att lägga dig på en realistiskt pris för vad liknande bilar annonseras ut för av privatpersoner. Det priset är i regel 20 -25 procent högre än vad du skulle fått vid inbyte hos bilhandlare. Var beredd på att kunna pruta några tusenlappar på det pris du begär.

7. Använd blipp Genom att använda blipp vid försäljningen kan du erbjuda köparen ett billån med säkerhet och välja till garanti för en extra kostnad. Köparen blir verifierad med BankID. Vi på blipp hjälper dig med säker betalning från köparen och betalar av ditt eventuella billån. Allt för att både du och köparen ska göra en trygg och enkel bilaffär.

Blippa din bil och sälj tryggt - klicka här

8. Lägg ut vid rätt tidpunkt Trafiken på köp- och säljsajter ökar kraftigt inför veckoslut och långhelger, det kan vara en smart tidpunkt att sälja din bil. En fyrhjulsdriven suv är ofta lättare att sälja på vinterhalvåret, medan en cabriolet är mer lättsåld på våren. Det går förstås inte alltid att styra när du behöver sälja bilen, men att annonsera ut den vid rätt tidpunkt kan göra att det går fortare att sälja bilen och att du får ut ett något högre pris.

9. Var kontaktbar När du väl lagt ut din annons är det en fördel om du är kontaktbar både via chattfunktionen och via telefon. Vill du inte lägga ut ditt telefonnummer i annonsen går det att få ett provisoriskt nummer mot en lägre kostnad. De rena skambuden behöver du inte ödsla tid att besvara, men får du seriösa förfrågningar försök att svara spekulanterna så snabbt och informativt som möjligt. När du väl bokar en visning av en intresserad köpare kan vi på blipp vara med dig i ett videosamtal och sedan löser vi all administration runt din bilaffär.

10. Var beredd på att pruta De flesta bilköpare vill känna att de gör en bra affär och förväntar sig att kunna pruta en del på utgångspriset i en bilannons. Var beredd på att du kan behöva pruta cirka fem procent från ditt utgångspris i bilannonsen. Om du säljer med hjälp av blipp kan köpare och säljare verifiera sin identitet med Bank-Id och skicka bud och motbud. När ni är överens om ett pris för att titta på bilen så bokar ni tid och plats för att ses. Inga bud är bindande och ni båda kan när som helst avbryta er affär.