Försäljningen av nya elbilar slog rekord förra året enligt en elbilsexpert, och antalet elbilar på svenska vägar fördubblades till 110 000. Men trots allt så utgör elbilarna bara två procent av fordonsflottan på 4,8 miljoner bilar som är i trafik i Sverige. De allra flesta av oss kör fortfarande en bil med förbränningsmotor. Många svenskar bor dessutom i lägenhet och saknar möjlighet att ladda en elbil eller laddhybrid – då är det fortfarande en traditionell bil med förbränningsmotor som är det mest rationella valet.
Funderar du på att byta bil, men känner dig osäker på om diesel eller bensin är det bästa för dig? Du är inte ensam, efter prishöjningarna på bensin och diesel är det nya förutsättningar som gäller för många bilister. Tidigare var det mest ekonomiskt att köra dieselbil då förbrukningen oftast är betydligt lägre än hos en bensinbil. Men i takt med ökad inblandning av biodrivmedel har dieselpriset blivit betydligt högre än bensinpriset. En liter diesel kostar i dag över 24 kronor per liter, jämfört med bensinen som kostar över 21 kronor.
Blipp har gått igenom skillnaden i förbrukning för tre av Sveriges mest sålda biltyper för att se vad som lönar sig för just dig, bensin eller diesel. Sedan bör du själv väga in i kalkylen att dieselbilen i vissa kan vara något dyrare i inköp och ha högre fordonsskatt. Hur mycket skiljer mellan olika bilmodeller och årsmodeller.
Bensin Volkswagen Golf 1.0T TSI Förbrukning vid blandad körning: 0,47 liter / mil Kostnad 1500 mil: 15080 kronor
Diesel Volkswagen Golf 1.6 TDI BlueMotion Förbrukning vid blandad körning: 0,39 liter / mil Kostnad 1500 mil: 14578 kronor 502 kronor billigare med diesel
Diesel Volvo V60 D4 Förbrukning vid blandad körning: 0,44 liter / mil Kostnad 1500 mil: 16 447 kronor
Bensin Volvo V60 T4 Förbrukning vid blandad körning 0,67 liter / mil blandad körning Kostnad 1500 mil: 21497 kronor 5050 kronor billigare med diesel
Diesel Volvo XC60 D4 AWD Förbrukning vid blandad körning 0,53 liter / mil blandad körning Kostnad 1500 mil: 19811 kronor
Bensin Volvo XC60 T5 AWD Förbrukning vid blandad körning 0,73 liter / mil blandad körning Kostnad 1500 mil: 23422 kronor 3611 kronor billigare med diesel
Trots att dieselpriset ökat så kraftigt är det fortfarande billigare att köra på diesel, särskilt tydligt blir det om du har en lite större bil. Ha dock i åtanke att dieselbilen oftast har högre fordonsskatt, vilket du bör ta med i kalkylen. Det kan dock skilja mycket mellan årsmodeller, så kolla upp vad som gäller för just den bilen du är spekulant på.
Du som kör mycket långa sträckor och ofta drar tunga släp kan fortfarande tjäna på att välja en dieselbil. Drar du släp påverkas inte förbrukningen lika mycket som hos en bensinbil. En sak att ha i åtanke är att dieselbränslet kommer att gå upp ytterligare i pris i takt med att reduktionsplikten ökar år för år.
Kör du mest korta sträckor och planerar att välja en mindre bil är sannolikt bensindrift det bästa. Du kommer inte att tjäna in den högre fordonsskatten och det högre inköpspriset, särskilt inte på en bil som är nyare än tre år och har hög malusskatt.