En begagnad Volvo från privatmarknaden går att köpa för omedelbar leverans.

Akut brist på halvledare försenar nya bilar

Akut brist på halvledare gör att nya bilar försenas och inte kan fås med all önskad utrustning. Volvo stoppar nu sin produktion i en dryg vecka. Räddningen för den som inte kan vänta kan vara en nyare begagnad bil från privatmarknaden. Då kan du få omedelbar leverans – och välja en bil med den utrustning du vill ha.

För tredje gången tvingas nu Volvo stoppa produktionen i sina fabriker i Torslanda, Skövde och belgiska Gent. Orsaken är akut brist på chip, så kallade halverade, till bilarna. – På grund av den rådande bristen på material, orsakad av en kombination av global halvledarbrist och nya covid-19-utbrott har Volvo Cars bestämt sig för att pausa produktionen”, skriver Volvo Cars i ett uttalande.

Först den 5 september hoppas Volvo kunna återuppta produktionen igen. Orsaken är att coronapandemin har skapat en större efterfrågan än förväntat på halvledare. Det handlar om en komponent som används till datorchip. Bristen på halvledare och den instabila situationen har även drabbat mobil-, dator- och andra biltillverkare.

Köp en nästan ny bil med blipp!

Hitta nästan nya bilar på Blocket

Den akuta bristen gör också att Volvo inte kan leverera all utrustning i bilarna. – Vi har gått igenom alla komponenter i och runtomkring våra bilar för att se hur vi kan minska påverkan i så stor utsträckning som möjligt. Vi har därför blivit tvungna att justerara vår paketering av bilar för att komma med attraktiva erbjuden som kan byggas trots komponentbrist. Samtidigt arbetar vi för högtryck för att säkra tillgången på halvledare till alla våra bilfabriker framöver, uppger Volvo på sin sajt.

I dagsläget påverkar bristen på halvledare hos Volvo tilläggspaketen Intellisafe Surround och Driver Awareness. Dessa paket innehåller funktionerna BLIS (Blindspot Information System) med Steer Assist, Cross Traffic Alert med autobroms och Rear Collision Warning & Mitigation.

Även bilar som är beställda med säkerhetspaketen kan påverkas. Det kan både handla om senare leveranser och utrustning du beställt som inte kommer att levereras.

  • Funktionerna påverkar inte bilarnas säkerhetsklassning enligt Euro-NCAP. Säkerhetsnivån i bilarna är fullgod och mycket hög med standardfunktionerna, utan de tillval som påverkas. Bilarnas säkerhetsklass är alltså baserad på standardutrustningen, säger Karin Wik på Volvos presstjänst.

För den som vill ha snabb leverans och få all säkerhetsutrustning kan köp av en begagnad bil vara lösningen. Med hjälp av blipp kan enkelt och välja bland 1000-tals fina bilar på privatmarknaden med omgående leverans.

Köp en nästan ny bil med blipp!

Hitta nästan nya bilar på Blocket

Utvalda artiklar

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.

Sälj bilen enkelt och tryggt
Magazine2021-12-03

Sälj bilen enkelt och tryggt

Blipps nya tjänst gör det enklare att sälja bilen privat. Nu får du hjälp att annonsera ut den på de största marknadsplatserna - och får hjälp med hela försäljningen.

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd
Magazine2021-08-31

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd

Volkswagebn Golf är en av de mest populära begbilarna. Med blipps test får du tips och guide inför ditt köp av en begagnad Golf.

Köpguide: BMW 5-serie
Magazine2021-12-21

Köpguide: BMW 5-serie

BMW 5-serie är en begbil som sätter extra guldkant på tillvaron. I Blipps begtest får du råd inför ditt köp.