Så påverkar höga bränslepriser

Priserna på bensin och diesel har slagit de tidigare rekorden denna vecka. Rysslands invasion av Ukraina har orsakar brist på drivmedel och fått bränslepriser att rusa. Hur ska man tänka runt sin bilaffär? Blipp reder ut med frågor och svar.

Sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022 så har priserna på bensin och diesel stigit till nivåer som vi aldrig tidigare har upplevt. Fredagen den 4 mars kostar en liter bensin 21,39 kronor per liter, och en liter diesel kostar 24,77 kronor.

Ska jag skjuta upp bilaffären?

Många funderar nog en gång extra innan de ska köpa eller sälja en bil just nu. Men om du har ett bilbehov i din vardag och god ordning på privatekonomin finns det knappast någon anledning att skjuta upp bilaffären. Trots allt utgör bränsle fortfarande en mindre del av din bilkostnad, även om du kör på bensin och diesel. Har du däremot små marginaler i din privatekonomi bör du inte köpa en bil som blir dyrare att äga.

Få hjälp med din bilaffär

Hur stor betydelse har bränslet för bilkostnaden?

Om du kör 1500 mil per år i en nyare dieselbil så är fortfarande värdeminskningen en större kostnadspost än bränslet. Till det tillkommer skatt, försäkring, service, däck och eventuella reparationer. Visst är den höga bränslekostnaden betungande, men de flesta kommer inte att sluta köra bil och kostnaden är lika hög för alla. En prisökning på 20 procent på bränslet betyder att bilägandet blir cirka 8 procent dyrare om du kör 1500 mil per år i en nyare bil. För varje krona bränslet går upp kan du räkna med att det blir knappt 100 kronor dyrare per månad om du kör 1500 mil om året.

Räkna på månadskostnad

Kan en annan bil sänka min kostnad?

Tvärtom kan det vara ett bra läge att byta bil. Sedan över ett år tillbaka råder stor bilbrist på den svenska marknaden, och ett tillfälligt lugnare marknadsklimat kan göra att det är lättare att hitta den bil du söker. Vill du sänka dina drivmedelskostnader kan en mer bränslesnål bil, laddhybrid eller elbil vara ett alternativ. Här får du råd vad du ska tänka på inför köpet av laddhybrid och köpa elbil. Tänk på att räkna in alla kostnadsposter i din kalkyl för många, men inte för alla, är en elbil det mest ekonomiska i dag.

Kommer bilar att tappa i värde nu?

Det finns anledning att tro att den höga efterfrågan på fina begagnade bilar ska bestå, trots de höga bränslepriserna. Redan tidigare är leveranstiderna på nya bilar längre än på många år. Vissa bilmodeller kan du få vänta på ett helt år, och produktionen för 2022 är snart slutsåld. Kriget i Ukraina har gjort att väntetiderna ökat ytterligare. Flera stora bilmärken i Europa har temporärt fått stoppa sina bilfabriker då de fått brist på kabelhärvor som tillverkades i Ukraina. Det gäller bland annat Audi, BMW, Porsche, Skoda och Volkswagen. Med det sagt så är det rimligt att de stabila priserna på begagnade bilar håller i sig.

Värdera bilen

Behöver du ytterligare råd?

Behöver du hjälp med din bilaffär, oavsett om du ska köpa eller sälja, så finns vi på Blipp till för dig. Vi kan hjälpa dig med en tryggare privat bilaffär, och vi kan även ge dig råd inför din bilaffär, kostnadsfritt. Klicka på expertsamtal under fliken Tjänster.