Tesla öppnar laddstation i norr - lättare att köpa elbil

Blipps granskning om vilka kommuner som köper mest och minst elbilar har väckt stor uppmärksamhet. Nu öppnar Tesla sin 50:e Supercharger i Dorotea där det inte sålts en enda elbil i år.

För ett par veckor sedan presenterade Blipp listan på vilka kommuner som köpt mest och minst elbilar. En granskning som uppmärksammats av många medier runt om i Sverige, bland annat SVT, DI och TT.

Nu berättar invånare i Malå i Västerbotten att ointresset för elbilar kan bero på att laddningsmöjligheterna är nästan obefintliga. – Det är en aldrig någon som frågar efter elbilar här, det har aldrig. Ska vi stå på kö och vänta på laddstolpen, det kan vara kö och folk behöver bilen här och nu. Om folk skulle se att det satsas lika mycket i städerna som här så kan inställningen till elbilar ändras, säger bilförsäljaren Angelica Edlund i Malå till SVT.

Blipps granskning, via Vroom, visar att det inte köpts en enda elbil i kommunerna Norsjö, Malå, Sorsele, Dorotea, Överkalix och Pajala. Samtliga är kommuner där det är svårt att ladda. Gemensamt för dessa norrländska kommuner är att de publika laddarna är mycket få.

Blipp en Tesla

Nu kan Tesla vara på väg med räddningen. Företaget meddelar att de öppnar sin 50:e Superchargerstation i Dorotea i Västerbotten där det inte sålts en enda elbil i år. De fyra nya laddarna med tredje generationens teknologi, så kallad V3 Supercharging, är strategiskt belägna vid E45.

Förutom att det blir enklare för invånarna i Dorotea att ladda går det nu att köra hela vägen från Ystad till Kiruna och enbart ladda vid Teslas Superchargers. Totalt finns det 582 laddpunkter på de 50 stationerna.

 För att fler och fler ska välja en elbil som nästa bil anser Tesla att laddningen måste gå snabbare. Teslas nya V3 Superchargers kan nå en toppeffekt på upp till 250 kilowatt. Tesla Model 3 Long Range och nya suven Model Y kan ladda upp till 120 kilometers räckvidd på fem minuter på en V3 Supercharger, och en genomsnittligt laddningssekvens förväntas vara i ungefär 15 minuter. Nyligen nådde Tesla den europeiska milstolpen 650 Supercharger-stationer med fler än 6500 Superchargers.

Utvalda artiklar

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.

Sälj bilen enkelt och tryggt
Magazine2021-12-03

Sälj bilen enkelt och tryggt

Blipps nya tjänst gör det enklare att sälja bilen privat. Nu får du hjälp att annonsera ut den på de största marknadsplatserna - och får hjälp med hela försäljningen.

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd
Magazine2021-08-31

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd

Volkswagebn Golf är en av de mest populära begbilarna. Med blipps test får du tips och guide inför ditt köp av en begagnad Golf.

Köpguide: BMW 5-serie
Magazine2021-12-21

Köpguide: BMW 5-serie

BMW 5-serie är en begbil som sätter extra guldkant på tillvaron. I Blipps begtest får du råd inför ditt köp.