Begtest & köpguide: begagnad Volkswagen Passat

Villa, vovve och Passat. Volkswagen Passat utmanar Volvo som Sveriges populäraste familjebil och tjänstebil. Här får du begtest och köpguide till begagnad Passat – en riktigt praktisk bruksbil och familjefavorit.

Volkswagen Passat lanserades redan 1974. I dag är vi inne på den åttonde generationen och nuvarande modell är rena lyxvagnen jämfört med 70-talets spartanska bil.

Volkswagens modeller är ständigt i toppen av listorna över de mest sålda begbilarna. Volkswagen Passat har blivit extra populär hos den som har en lite större familj och behöver rejäla utrymmen. Trots storleken är det en bil med överkomliga ägarkostnader. I dag är Volkswagen Passat den tredje vanligaste bilen på svenska vägar.

Köp din VW Passat med blipp

Den är relativt driftsäker – men det finns vissa fällor att se upp med. Blipps begtest och köptest av Volkswagen Passat hjälper dig att göra det perfekta köpet. Svenska folket älskar sina Folkvagnar. Redan 1948 introducerades den klassiska Bubblan i Sverige och sedan dess har det sålts över en miljon Volkswagen i Sverige.

Men faktum är att den allra populäraste modellen är Golf, som introducerades i Sverige 1974. Inte ens ”dieselgate” för sex år sedan lyckades knäcka svenskarnas faiblesse till märket. I dag är Volkswagen Passat en av de allra populäraste begagnade bilarna i Sverige.

Sedan 1974 har vi hunnit fram till den åttonde modellgenerationen av Volkswagen Passat. Den senaste modellen introducerades i Sverige 2014 och fick en större uppdatering 2019. I den här köpguiden och begtestet har vi gått igenom den åttonde generationen av Volkswagen Passat som fortfarande finns att köpa ny.

MODELLEN: Volkswagen Passat Generation 8 2014-

En vettig begagnad Passat får du i dag från 170 000 kronor, vilket gör att blipp kan finansiera din bil med ett billån till en månadskostnad från strax över 1500 kronor om du tar ett äkta billån med säkerhet och restvärde.

Passat finns också i en sedanmodell, men i Sverige väljer nästan alla kombimodellen. Modellen byggs på samma plattform som Golf, den så kallade MQB-plattformen. Volkswagen Passat är dock betydligt större och rymligare. Bilen bjuder på stora utrymmen både fram och bak och kombimodellen är perfekt för den som har hund, barnvagn eller vill åka på golfbanan med flera bagar.

Modellens bästa egenskaper är de stora utrymmena, komforten och att totalekonomin ger lägre ägarkostnader än hos motsvarande Volvo. Passat är eftertraktad som begagnad bil och ett säkert och lättsålt begagnatköp. I Sverige är många bilar utrustade med DSG-automaten och fyrhjulsdrift. Det är en kombination som gör bilen trygg och lättkörd på hala vintervägar.

Alla begagnade bilar har vissa svagheter, och Passat ligger strax under medelbilen i olika ägarundersökningar.

Köp din VW Passat med blipp

MOTORER

Utbudet av motorer är brett och det finns motoralternativ som passar nästan alla. Den populäraste motorn är dieseln 2.0 TDI 150 som har 150 hk, precis som namnet antyder. Den är fullt tillräcklig, men ännu trevligare är 2.0 TDI 190 som ger bilen fina prestanda utan att dra mer mer bränsle. Bilar före 2015 kan omfattas av frivillig dieselåterkallelse i Dieselgate. Det innebär att bilen ska vara ombyggd av Volkswagen, utan kostnad för kunden.

Passat går även att få med bensinmotorn 1.5 TSI 150. Den är vanlig särskilt på senare år.  1.5 TSI 150 drar mer bränsle än dieseln, men är annars en trevlig motor.

Laddhybriden GTE med 245 hk börjar nu komma ut på begagnatmarknaden. och många ägare är väldigt nöjda med den drivlinan. Den går omkring 40 km på en laddning el, kan du ladda både hemma och på jobbet blir det många elektriska mil till låg kostnad.

SE UPP MED

De första årgångarna av Passat kan ha kamkedja på den ovanliga 1.4 TSI-motorn, sådana kedjor kan kugga över och det ge dyra motorskador. Numera är kedjan utbytt om en kamrem, som måste bytas, men håller bättre. DSG-lådorna på nya Passat är av högre kvalitet än tidigare. Till skillnad mod de äldre växellådorna vållar de sällan bekymmer. De vanligaste felen som uppstår är annars elektroniska problem av olika slag. Se till att funktionstesta all elektronik när du ska provköra bilen. Lägg ner tid på att testa alla knappar och finesser. Även små elektronikfel är dyra att åtgärda.

EKONOMI

Volkswagen Passat är en stor familjebil som ändå har vettiga ägarkostnader. Det är inte någon sexig bilmodell som får folk att vända sig om på gatan, men det är svårt att hitta en bättre och mer allround familjebil för pengarna.

Det finns ett stort utbud av begagnade Passat, och även om begagnatmarknaden är het, så är bilen inte lika eftertraktad som SUV:ar. Så du kan fortfarande få ett vettigt pris på en begagnad Passat. Billiga långmilare kan vara lockande, men kan de kan drabbas av dyra fel som gör att totalekonomin blir sämre. För lite över 200 000 kr kan du hitta en fyrhjulsdriven Passat med den starka dieselmotorn på 190 hk som bara gått 5000 mil. Motorn beskrivs som driftsäker av mekaniker vi har pratat med och du kan förhoppningsvis se fram emot ett krångelfritt ägande.

GODA RÅD INFÖR KÖPET

Många Passat är dieseldrivna. Det ger bättre totalekonomi för den som kör långt trots att dieseln är dyr just nu. Den bästa motorn hos Passat är 190 TDI som går snålt och är tillräckligt stark för bilen. I kombination med fyrhjulsdrift och DSG får du en bil som står pall den svenska vintern.

Kolla gärna så att bilen har bränslevärmare med fjärrkontroll, det är en suverän finess i svenskt vinterklimat. Allra mest för pengarna ger en nyare Passat Alltrack, skogsmulleversionen, en svårslagen och komfortabel bil i svenskt vinterklimat. Nya Passat med diesel och fyrhjulsdrift har väldigt hög malusskatt, där sparar du mycket på att köpa begagnat.