Begtest & köpguide: begagnad Volkswagen Passat

Villa, vovve och Passat. Volkswagen Passat utmanar Volvo som Sveriges populäraste familjebil och tjänstebil. Här får du begtest och köpguide till begagnad Passat – en riktigt praktisk bruksbil och familjefavorit.

Volkswagen Passat lanserades redan 1974. I dag är vi inne på den åttonde generationen och nuvarande modell är rena lyxvagnen jämfört med 70-talets spartanska bil.

Volkswagens modeller är ständigt i toppen av listorna över de mest sålda begbilarna. Volkswagen Passat har blivit extra populär hos den som har en lite större familj och behöver rejäla utrymmen. Trots storleken är det en bil med överkomliga ägarkostnader. I dag är Volkswagen Passat den tredje vanligaste bilen på svenska vägar.

Köp din VW Passat med blipp

Den är relativt driftsäker – men det finns vissa fällor att se upp med. Blipps begtest och köptest av Volkswagen Passat hjälper dig att göra det perfekta köpet. Svenska folket älskar sina Folkvagnar. Redan 1948 introducerades den klassiska Bubblan i Sverige och sedan dess har det sålts över en miljon Volkswagen i Sverige.

Men faktum är att den allra populäraste modellen är Golf, som introducerades i Sverige 1974. Inte ens ”dieselgate” för sex år sedan lyckades knäcka svenskarnas faiblesse till märket. I dag är Volkswagen Passat en av de allra populäraste begagnade bilarna i Sverige.

Sedan 1974 har vi hunnit fram till den åttonde modellgenerationen av Volkswagen Passat. Den senaste modellen introducerades i Sverige 2014 och fick en större uppdatering 2019. I den här köpguiden och begtestet har vi gått igenom den åttonde generationen av Volkswagen Passat som fortfarande finns att köpa ny.

MODELLEN: Volkswagen Passat Generation 8 2014-

En vettig begagnad Passat får du i dag från 170 000 kronor, vilket gör att blipp kan finansiera din bil med ett billån till en månadskostnad från strax över 1500 kronor om du tar ett äkta billån med säkerhet och restvärde.

Passat finns också i en sedanmodell, men i Sverige väljer nästan alla kombimodellen. Modellen byggs på samma plattform som Golf, den så kallade MQB-plattformen. Volkswagen Passat är dock betydligt större och rymligare. Bilen bjuder på stora utrymmen både fram och bak och kombimodellen är perfekt för den som har hund, barnvagn eller vill åka på golfbanan med flera bagar.

Modellens bästa egenskaper är de stora utrymmena, komforten och att totalekonomin ger lägre ägarkostnader än hos motsvarande Volvo. Passat är eftertraktad som begagnad bil och ett säkert och lättsålt begagnatköp. I Sverige är många bilar utrustade med DSG-automaten och fyrhjulsdrift. Det är en kombination som gör bilen trygg och lättkörd på hala vintervägar.

Alla begagnade bilar har vissa svagheter, och Passat ligger strax under medelbilen i olika ägarundersökningar.

Köp din VW Passat med blipp

MOTORER

Utbudet av motorer är brett och det finns motoralternativ som passar nästan alla. Den populäraste motorn är dieseln 2.0 TDI 150 som har 150 hk, precis som namnet antyder. Den är fullt tillräcklig, men ännu trevligare är 2.0 TDI 190 som ger bilen fina prestanda utan att dra mer mer bränsle. Bilar före 2015 kan omfattas av frivillig dieselåterkallelse i Dieselgate. Det innebär att bilen ska vara ombyggd av Volkswagen, utan kostnad för kunden.

Passat går även att få med bensinmotorn 1.5 TSI 150. Den är vanlig särskilt på senare år.  1.5 TSI 150 drar mer bränsle än dieseln, men är annars en trevlig motor.

Laddhybriden GTE med 245 hk börjar nu komma ut på begagnatmarknaden. och många ägare är väldigt nöjda med den drivlinan. Den går omkring 40 km på en laddning el, kan du ladda både hemma och på jobbet blir det många elektriska mil till låg kostnad.

SE UPP MED

De första årgångarna av Passat kan ha kamkedja på den ovanliga 1.4 TSI-motorn, sådana kedjor kan kugga över och det ge dyra motorskador. Numera är kedjan utbytt om en kamrem, som måste bytas, men håller bättre. DSG-lådorna på nya Passat är av högre kvalitet än tidigare. Till skillnad mod de äldre växellådorna vållar de sällan bekymmer. De vanligaste felen som uppstår är annars elektroniska problem av olika slag. Se till att funktionstesta all elektronik när du ska provköra bilen. Lägg ner tid på att testa alla knappar och finesser. Även små elektronikfel är dyra att åtgärda.

EKONOMI

Volkswagen Passat är en stor familjebil som ändå har vettiga ägarkostnader. Det är inte någon sexig bilmodell som får folk att vända sig om på gatan, men det är svårt att hitta en bättre och mer allround familjebil för pengarna.

Det finns ett stort utbud av begagnade Passat, och även om begagnatmarknaden är het, så är bilen inte lika eftertraktad som SUV:ar. Så du kan fortfarande få ett vettigt pris på en begagnad Passat. Billiga långmilare kan vara lockande, men kan de kan drabbas av dyra fel som gör att totalekonomin blir sämre. För lite över 200 000 kr kan du hitta en fyrhjulsdriven Passat med den starka dieselmotorn på 190 hk som bara gått 5000 mil. Motorn beskrivs som driftsäker av mekaniker vi har pratat med och du kan förhoppningsvis se fram emot ett krångelfritt ägande.

GODA RÅD INFÖR KÖPET

Många Passat är dieseldrivna. Det ger bättre totalekonomi för den som kör långt trots att dieseln är dyr just nu. Den bästa motorn hos Passat är 190 TDI som går snålt och är tillräckligt stark för bilen. I kombination med fyrhjulsdrift och DSG får du en bil som står pall den svenska vintern.

Kolla gärna så att bilen har bränslevärmare med fjärrkontroll, det är en suverän finess i svenskt vinterklimat. Allra mest för pengarna ger en nyare Passat Alltrack, skogsmulleversionen, en svårslagen och komfortabel bil i svenskt vinterklimat. Nya Passat med diesel och fyrhjulsdrift har väldigt hög malusskatt, där sparar du mycket på att köpa begagnat.

Utvalda artiklar

Nu kan du få bilen hemlevererad
Magazine2022-04-25

Nu kan du få bilen hemlevererad

Köp bilen privat hemma ifrån soffan - sedan kommer bilen hem till dig med Blipps hemleverans. Så här fungerar det.

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider
Magazine2021-08-16

Jätteökning för begagnade elbilar och laddhybrider

Elbilar och laddhybrider ökar kraftigt på begagnatmarknaden. Här är de 20 modellerna som säljer allra bäst just nu.

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla
Magazine2021-08-11

Begtest & köpguide: Tesla Model 3 - köp rätt begagnad Tesla

Tesla Model 3 är en av de allra populäraste begagnade elbilarna. I detta begtest får du tips och råd vad du ska tänka på inför köpet av en begagnad Model 3.

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider
Magazine2022-05-11

Elbilsexpert: Elbilar knappar in på laddhybrider

Laddhybrider har hittills varit populärare än elbilar - men snart kan de helt elektriska bilarna gå om. Här är de mest sålda just nu.

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.